klistrar in ett gammalt svar (jag har inte kollat om reglerna ändrat sig sedan dess, men sannolikt inte några stora ändringar)... sammanfattningsvis,
för de flesta med några hobbyhöns, brukar det räcka med att registrera sig i fjäderfäregistret---
det här är det som gäller (klippt och klistrat från bland annat jordbruksverket och livsmedelsverket):
* har du en enda höna och säljer (eller ger bort) ett enda ägg så ska du registrera dig i
fjäderfäregistret. Det är enbart om du använder alla ägg för eget konsumtion som du inte behöver registrera dig.
* du får sälja ägg hemifrån till privatpersoner oavsett antal hönor
* Man får inte tvätta äggen (mailsvar från Helena Nordenfors, livsmedelsverket, 20111121, "
vid stalldörrsförsäljning får man bara sälja ägg ”direkt från hönshuset”. Man får givetvis grovsortera dem och ta bort de allra smutsigaste äggen, men inte tvätta dem")
* har du 50 eller färre höns så får du sälja ägg vid torgförsäljning
* har du fler än 350 höns så ska du registrera dig i värphönsregistret
* har du fler än 50 höns och säljer på torget
eller om du levererar [oavsett antal höns] till storkök, butiker, restauranger så ska äggen packas i ett av livsmedelsverket godkänt packeri (och i ett packeri stämplas äggen med produktionsplats)
* har du fler än 200 höns och säljer ägg till detaljhandel och direkt till konsument så är salmonellaprovtagning obligatorisk i besättningen
* Om du har mer än 100 djurenheter (=10000 höns) ska du anmäla din djurhållning till kommunen.
* Om du har mer än 40 000 platser för fjäderfä behöver du dessutom tillstånd från länsstyrelsen.
---