Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Svårslungad honung  (läst 2926 gånger)

Tomviking

  • Inlägg: 70
    • Östergötland
Svårslungad honung
« skrivet: 27 sep-13 kl 12:32 »
Min slunga gick sönder motorn paja.  nu har låderna stått ett tag ca 2 vecker.
Skulle vilja ha ett råd hur jag ska få all honung slungad..
Har ca 27 grader i slungrummet..
Kör jag slunga för fort så lossnar hela kakan från ramen

Förslag !!??!!??
Jag kan motstå allt utom frestelser

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Svårslungad honung
« Svar #1 skrivet: 27 sep-13 kl 21:07 »
Har honungs kakorna blivit 27oC varm också ?

Cirkulerar luften genom lådorna så de blir varm inuti?

Har honungen kristalliserat i kakorna ?

vad har du för slunga, radial , tangential , ram antal ?

Ram storlek, plastram,mm

mvh Edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Tomviking

  • Inlägg: 70
    • Östergötland
SV: Svårslungad honung
« Svar #2 skrivet: 28 sep-13 kl 07:23 »
Har honungs kakorna blivit 27oC varm också ?

Cirkulerar luften genom lådorna så de blir varm inuti?

Har honungen kristalliserat i kakorna ?

vad har du för slunga, radial , tangential , ram antal ?

Ram storlek, plastram,mm

mvh Edward  :P
Det har varit 27 i ca 2 dagar
Det kan nog vara så att den har börjat kristallisera sig
radial slunga för 4 ramar.
LN trä

Ska jag värma upp rummet till 30- 33 grader ??
 
Jag kan motstå allt utom frestelser

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Svårslungad honung
« Svar #3 skrivet: 28 sep-13 kl 09:57 »
27 C i två dagar är nog lite kort om tid, man måste få hela kakan att bli varm och då krävs det tid och/eller att luften cirkulerar genom stapeln med ramar. En termometer med sladd i stapeln kan visa hur varmt det blivit inuti

Kup varmt kan man värma till utan att få dåligt samvete för att värme behandlat honungen ca 34 C

Ett litet rum eller ett stort skåp , garderob kan underlätta. 8-9 ramar i en 10ramars låda hjälper luft genom strömningen

Man kan ha en fläkt upptill på stapeln för att snabba på processen, ser till att stapeln är ventilerat ner till så luften kan cirkulera , billiga pax fläcktar finns på biltema för under 100kr

Man kan även höja värmen till ca 40C men över det riskerar du kak ras i stapeln och kladd längst ner  :(

Låt lådan svalna någon minut i rums temp innan av täckning om de är ny utbyggda och sköra, äldre ramar är lite tåligare.

Man kan trycka på cellerna för att kolla on det är någon idé, är det flytande kan man lyckas , är det stumt och hårt då är det kört och ingen idé att slunga.

Är det så att det är rapps eller något annan sort som har stelnat och inte går att slunga fast man har värmt är det inte kört, fast då står man i ett vägskäl

Spara den utbyggda ramen till stöd foder

Sen kommer de andra alternativen Känner man någon med ett vax skruv kan man skära ut kakan från ramen och trådarna och pressa ut och separera vaxen och honungen från varandra.
 
Det andra alternativ är att ställa ramarna i en vax ursmältare http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/honungshantering/honungssmaltare-_-upptinare/dana-api-mini.html , (finns även en större kist variant) som värmer med fläcktar i två steg, först med lägre värme så att de mesta av honungen flyter ut, sen värmer man på tills att vaxet smälter och allt blir flytande och sedan tappa i hinkar eller när det har skickat sig
Tanken med ursmältaren är att det går fort och minimerar den tid honungen blir utsatt för värme.


Hur stora mängder rör det sig om?


mvh Edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Tomviking

  • Inlägg: 70
    • Östergötland
SV: Svårslungad honung
« Svar #4 skrivet: 28 sep-13 kl 12:35 »

Kup varmt kan man värma till utan att få dåligt samvete för att värme behandlat honungen ca 34 C

Ett litet rum eller ett stort skåp , garderob kan underlätta. 8-9 ramar i en 10ramars låda hjälper luft genom strömningen

Man kan ha en fläkt upptill på stapeln för att snabba på processen, ser till att stapeln är ventilerat ner till så luften kan cirkulera , billiga pax fläcktar finns på biltema för under 100kr

Låt lådan svalna någon minut i rums temp innan av täckning om de är ny utbyggda och sköra, äldre ramar är lite tåligare.

Är det så att det är rapps eller något annan sort som har stelnat och inte går att slunga fast man har värmt är det inte kört, fast då står man i ett vägskäl

Spara den utbyggda ramen till stöd foder

Hur stora mängder rör det sig om?


mvh Edward  :P
Har höjt värmen till 34 grader använder 2st elbjörnar, men
>50% är rapps troligtvis, kuporna har stått ca 500 meter från ett rapps fält. så man står nog i en korsning och undrar..
Jag ska göra ett försök om några dagar att slunga funkar det inte så så får det bli stöd foder till avläggarna nästa år.
ca: 8st låder med 10 ramar. LN

Jag kan motstå allt utom frestelser

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Svårslungad honung
« Svar #5 skrivet: 28 sep-13 kl 21:25 »
Jag brukar planera in slungning av höstraps 5-6 veckor efter att den slagit ut. Det gör det enkelt att planera och risken för kristaller i kakorna är låg. Jag gissar att man kan göra samma planering med vårraps men kanske korta 1-2 veckor på planen.

 



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

186 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser