27 C i två dagar är nog lite kort om tid, man måste få hela kakan att bli varm och då krävs det tid och/eller att luften cirkulerar genom stapeln med ramar. En termometer med sladd i stapeln kan visa hur varmt det blivit inuti
Kup varmt kan man värma till utan att få dåligt samvete för att värme behandlat honungen ca 34 C
Ett litet rum eller ett stort skåp , garderob kan underlätta. 8-9 ramar i en 10ramars låda hjälper luft genom strömningen
Man kan ha en fläkt upptill på stapeln för att snabba på processen, ser till att stapeln är ventilerat ner till så luften kan cirkulera , billiga pax fläcktar finns på biltema för under 100kr
Man kan även höja värmen till ca 40C men över det riskerar du kak ras i stapeln och kladd längst ner

Låt lådan svalna någon minut i rums temp innan av täckning om de är ny utbyggda och sköra, äldre ramar är lite tåligare.
Man kan trycka på cellerna för att kolla on det är någon idé, är det flytande kan man lyckas , är det stumt och hårt då är det kört och ingen idé att slunga.
Är det så att det är rapps eller något annan sort som har stelnat och inte går att slunga fast man har värmt är det inte kört, fast då står man i ett vägskäl
Spara den utbyggda ramen till stöd foder
Sen kommer de andra alternativen Känner man någon med ett vax skruv kan man skära ut kakan från ramen och trådarna och pressa ut och separera vaxen och honungen från varandra.
Det andra alternativ är att ställa ramarna i en vax ursmältare
http://www.lpsbiodling.se/sv/artiklar/honungshantering/honungssmaltare-_-upptinare/dana-api-mini.html , (finns även en större kist variant) som värmer med fläcktar i två steg, först med lägre värme så att de mesta av honungen flyter ut, sen värmer man på tills att vaxet smälter och allt blir flytande och sedan tappa i hinkar eller när det har skickat sig
Tanken med ursmältaren är att det går fort och minimerar den tid honungen blir utsatt för värme.
Hur stora mängder rör det sig om?
mvh Edward
