Om du kan köpa spannmål av en bonde så lär den i varje fall vara grovrensad. Behövs ytterligare rensning så behövs ingen maskin för det utan det kan göras för hand. Rensningen görs genom vind/fläktning och sållning. Du kan hälla säden mellan två hinkar utomhus när det blåser lagom så blåser lättare skräp bort. Tyngre skräp får man sålla eller handrensa bort. För sållning behövs i princip ett eller ett par såll med lagom maskstorlek och såna finns inte att köpa överallt precis. Men metallnät finns i många produkter i handeln som kan vara användbara till sållning, t.ex. nätkorgar. Dock om det är hyfsat rensat vid tröskningen så behövs nog bara handplockning och kanske att hälla säden vinden.
Kravet på varmluftstorkning går lite väl långt. Jag är ingen hejjare på detta ämne men ungefär så här tror jag det är:
Det beror på hur torr säden var vid skörden och om bonden haft sin kalluftstork på bara när det varit vackert väder och om det funnits tillräckligt med sådant.
Men om säden varit alltför fuktig alltför länge kan den ta skada och i värsta fall även bli möglig.
Sen vill det till att bonden förvarar säden någorlunda hygieniskt. Hel säd är populärt som toalett för katter, möss och råttor, samt som mat för sistnämnda djur samt även för diverse fåglar. Säd bör därför inte förvaras i öppna bingar hus som helst, om inte dessa är i rum där skadegörare inte kommer åt. Man kan också få med sig mindre skadegörare när man köper säd: kvarnmott, mjölbagge m.fl.