I ett hus där jag bodde innan hade jag Husqvarna 3026 som enda värmekälla i köket, och lagade nästan all mat på den också. Funkade mycket bra, även om en kompis från en storstad skrattade åt mig när jag svepte med handen ovanför hällen för att känna om det behövde läggas i mer ved (hen pratade om Yoda och grejer

). Enda en måste tänka på är att om en bakar eller gratinerar något i ugnen, bör en vända på det efter halva gräddningstiden, eftersom ugnen är varmare på eldstadssidan.
En släkting har den äldre gjutjärnsvarianten Husqvarna 927 i köket, och den är betydligt svårare att få upp i värme, både häll och ugn. Värmer inte köket alls lika bra som 3026:an heller. Men visst, den är vacker! (3026 och 3027 är vackra, de också, det är en härlig modärnitet (från den tiden när ordet stavades med "ä") över sådan vedeldning. En
kunde köpa deras elspisar också, men det gick minsann lika bra att köpa vedvarianten och koka sitt kaffe på klena björkepinnar, det var inte sämre!)