Hej!
Häromdagen behandlade jag en Brahmahöna som var ganska hårt drabbad av kalkben, eller benkvalster. Som ni kanske vet så är Brahmor kraftigt benbefjädrade, men den innersta tån är ofjädrad och därmed fjällig, och på hönan i fråga var denna tå så illa däran att den nästan såg dubbelt så tjock ut som vanligt på sina ställen.
Jag fångade in henne och började behandla henne, och stålsatte mig för ett rent helvete; jag såg framför mig hur jag skulle vara tvungen att pilla bort beläggningar mellan var och en av de de många styva, långa, tättsittande fjädrarna på hennes ben.
Döm om min förvåning när jag märkte att huden mellan fjädrarna var fullständigt frisk. Bara normal, rosa, ren och fin hud.
Efter ett par sekunder slog det mig att detta egentligen bara var vad jag borde ha förväntat mig. Benkvalster lever under fjäll, inte fjädrar, och självklart har hönsen inte fjäll på hudpartier där de har fjädrar. Titta på en plockad höna, liksom; inte har den fjäll på låren, magen, ryggen, osv. Bara på de fjäderlösa delarna av benen.
Så följaktligen kan man sluta sig till: Ju mer fjädrar på benen, desto mindre yta att få kvalster på.
Skulle ni säga att benbefjädrade höns klarar sig bättre från kalkben är de med ofjädrade ben?