Jag kör också med surdeg, men med lite olika blandningar.
Igår gjorde jag så här:
- Ca 2 dl surdeg
- Saltås fullkornsdinkelmjöl ca 7dl
- Saltås vanliga dinkelmjöl ca 3 dl
- Vetegroddar 1 dl
- Salt
- Brödkryddor
- Honung
- Yoghurt
- Russin
- Vatten
Blandade allt i en bunke till bra konsistens (utom russinen) och lät det jäsa i 24h på fönsterbrädan ovanför ett varmt element. Blev dubbel storlek. Sen knådade jag på bakbord med lite mer dinkelmjöl och hade i russinen. La den sen i vattnad lergryta med olja och ställde in i kall ugn, sen 200 grader i 1h. Sista 5 så tog jag bort locket. Kanske inte nödvändigt men blev inte sämre iaf.
Sen lät jag den stå och svalna med locket på, så att vattnet stannar kvar i brödet och gör det saftigt. Igår var det smuligt, men idag helt perfekt, saftigt och gott.
I julas gjorde jag på liknande sett, men en vörtkryddad.