Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  spis vid gammal elstad  (läst 2720 gånger)

kervennic

  • Inlägg: 1212
  • vita e vita
    • Övriga världen
spis vid gammal elstad
« skrivet: 19 apr-15 kl 01:46 »
Jag ska bo i en gammal hus som har en öppet eldstad jag skulle vilja  bevara.
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=media;in=4774;preview
 De flesta jag känner har lagt en spis i själva elstaden. typ här (inte mitt hus, bara för att visa)

Så gjorde jag i ett rum som hade en annan mer modern eldstad med bra resultat.

Det vill jag undvika för den äldre eldstaden som sägs vara en av de sista bevarade i hela regionen, även om jag vet att det är formodligen den endast "laglit" sätt att köra.

Hitills har jag levde med väldigt låg värme i köket, och brukade stanna i en rum där det finns en vanlig spis för att värma mig. men eftersom jag har fått barn och min sambo ska flytta in, är det ingen ide att fortsätta med det.

Jag undrade om jag kan bevara eldstad. Stänga den med en järn ridå när jag vill (känner människor som gör det), sätta en spis vid sidan om skorstenen, dra en vanlig tub från spisen för att evakuera röken, och göra en liten öppning x antal meter upp i skorstenen så att rök från spisen kommer ut fritt i skorstenen från spisrören via öppningen.

Är det farligt att göra så ? Finns det en beräkning av gas temperatur med höjd i vanlig spisrör så att jag kan ha en ide av riskerna ?

Finns det en bra bok på svenska, lite avancerade (en som säger inte att kontakta specialisten men ger lite ciffror) om spis, , jag hittar inte något bra i mitt språk-


Ii frankrike är det olagligt att ha en skorsten utan tubing (metal rökrör) just nu. Hur är det i Sverige, hur stor bedöms riskerna, hur ofta har man en central skortsen utan tubing som kollekterar avgaser från olika spiser ? Hur stor är brand fara.

Jag vet att vissa äldre människor har kört utan att få metal rör hela vägen upp, men det kan beror mycket om rök temperatur...Och vissa granne har fått brand i skorstenen enstaka gånger.

Åsikter ?
« Senast ändrad: 19 apr-15 kl 02:13 av kervennic »
vita e vita

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #1 skrivet: 19 apr-15 kl 05:03 »
Det krävs separata rökgångar för varje spis i Sverige också för alla nya installationer, men metallrör behövs inte.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14505
    • Östergötland
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #2 skrivet: 19 apr-15 kl 09:45 »
Tror att det där med krav på separata kanaler försvann när vi gick med i EU.

Jag har  satt ett rör från plåtkaminen i köket och stoppat in det en bit upp i skorstenen där jag plockade ut en sten. Kanalen ned till spisen (som är borttagen för att ersättas av en annan senare) pluggades med en bit rockwool. Inte för att följa en gammal regel om en eldstad per kanal, utan för att draget skulle räcka till kaminen.

Om skorstenen är dålig eller du misstänker att den kan vara otät, så glidgjut. Billigt och inte speciellt svårt att göra.

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #3 skrivet: 19 apr-15 kl 11:35 »
Det ser ut att vara i Frankrike. Är det första fotot din eldstad?

Det är förstås ineffektivt med öppen spis. Man brukar idag ofta sätta in braskamin  i stället, särskilt i boningsrum. Det ser ut att vara en sån som är insatt i eldhärden på det andra fotot.

Men det är också fint med sådana gamla eldstäder och värt att bevara.

Den traditionella svenska modellen på öppen spis i köket ser lite annorlunda ut. Den har en lite mer uppbyggd eldhärd, som fungerat som ett slags spis att laga mat på. Längre in finns oftast en bakugn och ovanpå en murad kupa. Rökgången går upp innanför kupan, framför bakugnen. När järnspisarna (köksspisar av järn) kom på 1800-talet murade man ofta in dem i den gamla härden. Röken från järnspisen leddes antingen i en murad kanal från spisens baksida eller i ett järnrör från spisens ovansida. Järnröret murades sen in i skorstenen en bit upp. Jag har båda varianterna i två olika stugor som jag har.

En annan sak som är ineffektiv är att ha en enda stor skorstenspipa i stället för att ha skorstenen uppdelad i mindre pipor.

I mina stugor är det också den gamla stora skorstenspipan kvar. Det är ineffektivt. Det blir dåligt drag i järnspisen eller om man får upp draget så försvinner värmen snabbt ut. Om man eldar varje dag blir draget bättre.

Har man en bra skorsten (tät, med murverk i bra skick) behövs inte metallrör. Men man ska avpassa lämplig eldstad till skorstenen. Bäst att rådgöra med sotare om det, eller annan kunnig person. Det finns också vissa normer för detta. Vissa eldstäder ger för varma rökgaser för vissa skorstenar eller skorstenspipor. En fördel med stor pipa är att risken är mindre då rökgaserna har stor plats.

Det är nog ont om svenska böcker som på ett praktiskt och tillräckligt detaljerat sätt talar om hur man bygger om eldstäder.

kervennic

  • Inlägg: 1212
  • vita e vita
    • Övriga världen
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #4 skrivet: 19 apr-15 kl 20:53 »
Det ser ut att vara i Frankrike. Är det första fotot din eldstad?

Det är förstås ineffektivt med öppen spis. Man brukar idag ofta sätta in braskamin  i stället, särskilt i boningsrum. Det ser ut att vara en sån som är insatt i eldhärden på det andra fotot.

Men det är också fint med sådana gamla eldstäder och värt att bevara.

Den traditionella svenska modellen på öppen spis i köket ser lite annorlunda ut. Den har en lite mer uppbyggd eldhärd, som fungerat som ett slags spis att laga mat på. Längre in finns oftast en bakugn och ovanpå en murad kupa. Rökgången går upp innanför kupan, framför bakugnen. När järnspisarna (köksspisar av järn) kom på 1800-talet murade man ofta in dem i den gamla härden. Röken från järnspisen leddes antingen i en murad kanal från spisens baksida eller i ett järnrör från spisens ovansida. Järnröret murades sen in i skorstenen en bit upp. Jag har båda varianterna i två olika stugor som jag har.

En annan sak som är ineffektiv är att ha en enda stor skorstenspipa i stället för att ha skorstenen uppdelad i mindre pipor.

I mina stugor är det också den gamla stora skorstenspipan kvar. Det är ineffektivt. Det blir dåligt drag i järnspisen eller om man får upp draget så försvinner värmen snabbt ut. Om man eldar varje dag blir draget bättre.

Har man en bra skorsten (tät, med murverk i bra skick) behövs inte metallrör. Men man ska avpassa lämplig eldstad till skorstenen. Bäst att rådgöra med sotare om det, eller annan kunnig person. Det finns också vissa normer för detta. Vissa eldstäder ger för varma rökgaser för vissa skorstenar eller skorstenspipor. En fördel med stor pipa är att risken är mindre då rökgaserna har stor plats.

Det är nog ont om svenska böcker som på ett praktiskt och tillräckligt detaljerat sätt talar om hur man bygger om eldstäder.
Ja det är mitt hus i Frankrike. Lite mer spciell stämning än i min miljonprogram lägenhet, men inte riktigt bekvämt på vintern. De var tuffa människor innan, och hade massa med ved.

Jag gillar eld, när jag är ensam där, är ensamhet anorlunda vid elden. Människor brukar också gilla sitta vid elden, och det är väldigt trevligt. Man kan också lagga kastanje direkt på elden med en special pannan, och kastanje ersätter potatis hela vintern. Bra med kött också och andra speciella recept.

En annan fördel är att det går väldigt snabbt att få värme med öppet eld, och när jag kommer från en lång cykel "tur" i vintern, kan jag inte vänta en halv timme innan det börja värmas på riktigt. Där kan man stoppa in grenar direkt och närma sig hur mycket man vill.

Känner till en bra sotare som hjälpte mig två år sedan men han är väldigt upptagen och jag kan inte vänta för evigt. De andra är väldigt dyra och verkar inte vara så duktiga, bara kör med standard saker i standardiserade nya hus med dyra prylar.

Alltid tänkte att svenskarna var mer teknisk avancerade än fransmännen gällande spis (lite kallare här), så hoppas att hitta bra dokumentation om spisar på svenska...
« Senast ändrad: 19 apr-15 kl 21:06 av kervennic »
vita e vita

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #5 skrivet: 19 apr-15 kl 21:41 »
Tror att det där med krav på separata kanaler försvann när vi gick med i EU.


Ja det är borta. Jag har 4 eldstäder och bara en rökgång, och en kakelugn är utriven. Tidigare när vi frågade sotaren om vi kunde sätta dit en kakelugn igen sa han att man måste då sätta in rör i skorsstenen, men när jag frågade förra året sa han att det bara var att sätta dit kakelugnen och att kravet på flera rör är borta.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #6 skrivet: 20 apr-15 kl 08:01 »
Känner till en bra sotare som hjälpte mig två år sedan men han är väldigt upptagen och jag kan inte vänta för evigt. De andra är väldigt dyra och verkar inte vara så duktiga, bara kör med standard saker i standardiserade nya hus med dyra prylar.

Alltid tänkte att svenskarna var mer teknisk avancerade än fransmännen gällande spis (lite kallare här), så hoppas att hitta bra dokumentation om spisar på svenska...

Jag får intrycket att det kan löna sig att vänta på den sotaren.

Det verkar troligt att vi är mer avancerade. Kan ju även gälla andra som bor längre norrut.

Hittar du litteratur om hur man bygger, bygger om och reparerar eldstäder och skorstenar så är jag intresserad.

Finns det inget franskt alternativ.nu eller gör-det-själv-forum eller byggnadsvårdsforum där du kan få råd som är anpassade till franska traditionella eldstäder?

kervennic

  • Inlägg: 1212
  • vita e vita
    • Övriga världen
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #7 skrivet: 30 apr-15 kl 02:08 »
Jag får intrycket att det kan löna sig att vänta på den sotaren.

Det verkar troligt att vi är mer avancerade. Kan ju även gälla andra som bor längre norrut.

Hittar du litteratur om hur man bygger, bygger om och reparerar eldstäder och skorstenar så är jag intresserad.

Finns det inget franskt alternativ.nu eller gör-det-själv-forum eller byggnadsvårdsforum där du kan få råd som är anpassade till franska traditionella eldstäder?
Nej tyvär, läst alla forum som finns och det finns ingen som bryr sig om en gammal eldstad i frankrike. Har sett också en hel del okoventionnella installationer, men var inte alls övertygade.

 De flesta köper allt färdigt, bygger nytt, ganska dyrt. Ingen ting jag har råd med så att jag måste bygga själv... trial and error ska det vara ...
vita e vita

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #8 skrivet: 30 apr-15 kl 04:31 »
Problemet är ju bara att "error" i detta fall kan innebära uppbrunnet hus

kervennic

  • Inlägg: 1212
  • vita e vita
    • Övriga världen
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #9 skrivet: 01 maj-15 kl 02:22 »
Problemet är ju bara att "error" i detta fall kan innebära uppbrunnet hus
Jo, men om det funkar, då överlever jag en vinter till !
« Senast ändrad: 01 maj-15 kl 02:33 av kervennic »
vita e vita

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #10 skrivet: 01 maj-15 kl 08:13 »
Det gäller ju att informera sig och sen pröva sig fram utan att ta överdrivna risker. Här är lite idéer hur du kan informera dig bättre, delvis med hjälp av detta forum.

Jag ska bo i en gammal hus som har en öppet eldstad jag skulle vilja  bevara.
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=media;in=4774;preview
 De flesta jag känner har lagt en spis i själva elstaden. typ här (inte mitt hus, bara för att visa)

Så gjorde jag i ett rum som hade en annan mer modern eldstad med bra resultat.


Alltså har du vissa kunskaper/förmåga inom området, om jag förstår rätt. Har den sotare som du har förtroende för kontrollerat din installation av spis/kamin?

Citera
Det vill jag undvika för den äldre eldstaden som sägs vara en av de sista bevarade i hela regionen, även om jag vet att det är formodligen den endast "laglit" sätt att köra.

Hitills har jag levde med väldigt låg värme i köket, och brukade stanna i en rum där det finns en vanlig spis för att värma mig. men eftersom jag har fått barn och min sambo ska flytta in, är det ingen ide att fortsätta med det.

Jag undrade om jag kan bevara eldstad. Stänga den med en järn ridå när jag vill (känner människor som gör det), sätta en spis vid sidan om skorstenen, dra en vanlig tub från spisen för att evakuera röken, och göra en liten öppning x antal meter upp i skorstenen så att rök från spisen kommer ut fritt i skorstenen från spisrören via öppningen.


Som sagt var har man gjort ungefär så i Sverige. Varianten med rör ända upp till anslutningen till skorstenspipan borde inte vara så svår att få OK, förmodar jag, men jag har inte gjort sådant jobb själv. (Se dock vidare nedan.) Svårare är nog i så fall varianten med en ny murad kanal från spis till skorstenspipa, som också förekommer.

Det är inte säkert att draget blir så bra, men annars skulle jag tro att det kan fungera.

Citera
Är det farligt att göra så ? Finns det en beräkning av gas temperatur med höjd i vanlig spisrör så att jag kan ha en ide av riskerna ?


Du måste sätta dig in i vad din spis/kamin kräver för rörrör: material och diameter, samt ev annat. Du måste också sätta dig in i om din skorsten duger för den rökgastemperaturen.

I Sverige är det vanligt att sätta in en braskamin i öppna spisar, Det brukar likna den som är på ditt foto, även om spisen den sitter i brukar vara mindre. Det går sen ett rör uppåt från braskaminen, men man brukar inte alltid dra rör hela vägen upp. Du skulle kunna höra dig för i Sverige vilka krav som ställs på skorstenen för att slippa dra rör hela vägen upp. Du bör då förstås fråga för en likadan eller liknande spis eller kamin som den du tänker sätta in. Det bör bl.a. vara ungefär samma effekt.

Visserligen brukar dessa braskaminer ha rör som går rakt uppåt, men jag föreställer mig att även andra rördragningar fungerar på liknande sätt. Man bör nog undvika skarpa krökar på röret. Vad anser övriga här på forumet? Jag kan tänka mig en komplikation just där rökgaserna kommer ut i skorstenspipan, kanske i 90 graders vinkel mot pipan. Vore nog bra om man kunde sätta in rökröret snett, så det blir t.ex. 60 eller 45 graders vinkel, tänker jag, men det kräver större hål i skorstenen och stämmer sämre med murstenarna.

En viktig faktor är hur varma rökgaser eldstaden lämnar. Men framför allt att ha rökrör skorsten anpassad till detta. Jag är dock inte insatt i dessa saker.

Sen är det förstås en extra risk om du frångår franska regler, men det får du stå för och bedöma. Dels kan det handla om vad som händer vid ev obligatoriska inspektioner, t.ex. vid sotning, dels vad som händer om eldsvåda skulle bryta ut, trots att du gjort vad du kan för att förhindra det. Du kan då sitta sämre till om du brutit mot reglerna, även om din installation skulle i princip ha varit OK, men något annat brustit så att eldsvåda utbrutit.

Citera
Finns det en bra bok på svenska, lite avancerade (en som säger inte att kontakta specialisten men ger lite ciffror) om spis, , jag hittar inte något bra i mitt språk-


Ii frankrike är det olagligt att ha en skorsten utan tubing (metal rökrör) just nu. Hur är det i Sverige, hur stor bedöms riskerna, hur ofta har man en central skortsen utan tubing som kollekterar avgaser från olika spiser ? Hur stor är brand fara.

Jag vet att vissa äldre människor har kört utan att få metal rör hela vägen upp, men det kan beror mycket om rök temperatur...Och vissa granne har fått brand i skorstenen enstaka gånger.

Åsikter ?


Kan du ta kontakt med några av dessa äldre människor?

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #11 skrivet: 01 maj-15 kl 08:53 »
Det vore intressant att veta hur dessa franska skorstenar är murade. Vilken sorts sten? Viket bruk? Finns några särskilda problem, som gjort att man kräver rör hela vägen upp? Om det utbrutit eldsvåda, hur har det skett? Har skorstenen varit otät, så att rökgaser trängt igenom till brännbart material? Hur vanligt är detta? Finns metoder att bemästra den risken utan att dra rör? Du borde kunna fråga den sotare du har förtroende för om detta.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #12 skrivet: 01 maj-15 kl 09:24 »
Jag undrade om jag kan bevara eldstad. Stänga den med en järn ridå när jag vill (känner människor som gör det), sätta en spis vid sidan om skorstenen, dra en vanlig tub från spisen för att evakuera röken, och göra en liten öppning x antal meter upp i skorstenen så att rök från spisen kommer ut fritt i skorstenen från spisrören via öppningen.

Vad menar du med järnridå? En vertikal järnlucka framför eldhärden? Eller en horisontell järnlucka (kallas ofta imlucka eller spjäll) i början av pipan, ovanför härden? Ett spjäll/imlucka verkar mer praktiskt. Finns inte det redan?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14505
    • Östergötland
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #13 skrivet: 01 maj-15 kl 09:59 »
Funderar på om de franska skorstenarna (kanalerna) till sådana öppna spisar inte är väl stora för att koppla in en kamin/järnspis rakt av. Det kan vara därför de kräver rör ända upp, inte för att fransoserna inte kan mura tätt ;D

I princip borde det inte vara något problem att släppa ned ett rep i skorstenen, fästa en stålslang och dra upp den. Rör kan vara knöligt, men det finns kaminrör som man fogar ihop bara genom att trä på varandra. Du behöver inte mer än 4 tum för en spis eller en lite mindre kamin. Franska regler kan givetvis ställa till det, vi är ju inte ensamma i sverige om att ha byråkrater...


Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #14 skrivet: 01 maj-15 kl 10:20 »
Om pipan är för stor så får man sämre drag, eller hur? De gamla stora piporna är gjorda för öppen eld eller hur?

Konsekvens av dåligt drag? Dålig fart på elden? Tjära i skorstenen?

Om kervennic drar ett rökrör genom skorstenen, kan det göras så att han ändå kan använda den öppna spisen?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14505
    • Östergötland
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #15 skrivet: 01 maj-15 kl 10:29 »
Det blir svårsotat då, och dåligt drag i öppna spisen. Skulle gå om han sätter in 6 tums rör som går från skorstenstopp till toppen av spiskåpan. Där sätter han ett spjäll i mynningen och en 4 tums anslutning för spisen i sidan av det grövre röret.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #16 skrivet: 01 maj-15 kl 12:24 »
Det blir svårsotat då, och dåligt drag i öppna spisen. Skulle gå om han sätter in 6 tums rör som går från skorstenstopp till toppen av spiskåpan. Där sätter han ett spjäll i mynningen och en 4 tums anslutning för spisen i sidan av det grövre röret.

Det du svarar på här är tydligen denna del av mitt förra inlägg?

Om kervennic drar ett rökrör genom skorstenen, kan det göras så att han ändå kan använda den öppna spisen?

Svårsotat kan jag förstå om röret sitter i vägen i den stora skorstenspipan. Du menar att det ska vara tätning (plåtskoning) vid sidan av 6-tumsröret uppe och nere, så det fyller ut skorstenspipan? Ska det oanvända utrymmet fyllas med vermikulit då också?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14505
    • Östergötland
SV: spis vid gammal elstad
« Svar #17 skrivet: 01 maj-15 kl 12:39 »
Ja, vermikulit är ett bra material. Enkelt att ta bort också om byggnaden av någon anledning skall återställas i ursprungligt skick.

I sverige tror jag man skall använda cortenstål (rosttrögt), men det är mer en fråga om livslängd. Den dag det ramlar ned vermikulit i röret har det ju bevisligen gått hål ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

233 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser