Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  KlantKerstin och vinbärsgelé  (läst 2905 gånger)

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
KlantKerstin och vinbärsgelé
« skrivet: 12 aug-15 kl 22:16 »
Hej!
Glad jag hittade detta forum där jag hoppas få hjälp.
Jag skulle ikväll koma vinbären jag plockade hos svärmor.
Det skulle bli härligt god gelé men vad gör jag  :'(
Jag häller i FYRA LITER VATTEN när det skulle vara 4 DECILITER
Kan jag rädda detta eller är det bara att hälla ut?
Fyy så ledsen jag är på mig själv  :'( :'(

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #1 skrivet: 12 aug-15 kl 22:29 »
Till gelé är det nog kört, men kan du inte använda det till måltidsdryck? Synd att kasta ut.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #2 skrivet: 12 aug-15 kl 23:03 »
Till gelé är det nog kört, men kan du inte använda det till måltidsdryck? Synd att kasta ut.

Tack för svar!
Har du ett recept till måltidsdryck? Eller är det detsamma som vinbärssaft?
Tror svärmor har lite bär kvar att plocka så jag kanske kan blanda i mera bär?
Jag blir sååå trött på mig själv  >:(

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #3 skrivet: 12 aug-15 kl 23:19 »
Smaka på det. Har du sockrat nåt? Går det att dricka som det är eller behöver du späda ännu mer?

Till gelé är det nog lite lätt kört, tyvärr.

Måltidsdryck är ungefär detsamma som saft, fast med mindre socker och ofta lite svagare.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #4 skrivet: 12 aug-15 kl 23:50 »
Smaka på det. Har du sockrat nåt? Går det att dricka som det är eller behöver du späda ännu mer?

Till gelé är det nog lite lätt kört, tyvärr.

Måltidsdryck är ungefär detsamma som saft, fast med mindre socker och ofta lite svagare.

Tack för svar!
Jag har endast kokat bären me ALLT VATTEN ( suck)
och nu rinner det av i silduk. Smaken är SURT!!Men konsistensen ok.
Antar det tjocknar sedan med socker? Svärmor sa det går inte att koka saft på de röda bären då det blir gelé  ???

Lena III

  • Inlägg: 2752
  • Frihet är något att vara väldigt rädd om.
    • Södermanland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #5 skrivet: 12 aug-15 kl 23:58 »
Din svärmor pratar strunt. Jag gör saft på röda vinbär. Fyra liter på hur mycket bär?
Bekväma ja-sägare är inte lojala medarbetare när det börjar blåsa hårt.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #6 skrivet: 13 aug-15 kl 02:17 »
Din svärmor pratar strunt. Jag gör saft på röda vinbär. Fyra liter på hur mycket bär?
12 l bär  bär på fyra l vatten...  5-600g socker

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #7 skrivet: 13 aug-15 kl 06:52 »
Blir det gelé av saften så är bären för unga för att göra saft av men om en tillsätter extra vatten så brukar det bli saft ändå  ;) Mitt gelérecept anger 3 dl vatten till 2 l röda vinbär och du har 12 l bär? Är bären väldigt omogna så finns det en, åtminstone teoretisk, chans, om du sätter till mer bär, att det kan bli gelé.
Receptet anger för vinbärsgelé 9 dl socker per liter avrunnen saft.
« Senast ändrad: 13 aug-15 kl 08:12 av christelle »
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Lena III

  • Inlägg: 2752
  • Frihet är något att vara väldigt rädd om.
    • Södermanland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #8 skrivet: 13 aug-15 kl 08:18 »
Jag tror det blir utmärkt saft jag.  Vattenmängden är ganska lagom för det. Det bör dock bli ganska sur saft med den mängden socker.
Bekväma ja-sägare är inte lojala medarbetare när det börjar blåsa hårt.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #9 skrivet: 13 aug-15 kl 09:00 »
Vattnet i recept för sylt och gelé är ju bara för att det inte skall bränna vid under uppvärmningen. Om man blandar bären/frukten med lite socker några timmar innan, så hinner de safta sig så mycket att man inte behöver tillsätta något vatten alls.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #10 skrivet: 13 aug-15 kl 12:23 »
Nu skrev jag galet igår.
Jag hade 5 l bär och 4 l vatten.
Men så har jag 3 l okokta svarta bär jag kan blanda i...eller kan jag det?
Alltså om jag kokar dem först UTAN vatten som man tydligen då kan göra.
Kan jag göra saft av detta tror ni?
Alltså sammalagt blir det då 8 l bär och 4 l vatten
Hur mycket socker behöver jag sen?
Är så tacksam för er hjälp här  :)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #11 skrivet: 13 aug-15 kl 13:01 »
Det går åt ca 2,5 dl vatten till varje liter bär för att göra saft. Om du ska koka bären utan vatten måste de få safta sig först annars kommer de att bränna fast och en får passa väldigt noga ändå om inte vatten är tillsatt.
Med den mängd vatten du tillsatt blir det nog mer typ vinbärsdricka - och det är ju också gott  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #12 skrivet: 13 aug-15 kl 14:24 »
Det går åt ca 2,5 dl vatten till varje liter bär för att göra saft. Om du ska koka bären utan vatten måste de få safta sig först annars kommer de att bränna fast och en får passa väldigt noga ändå om inte vatten är tillsatt.
Med den mängd vatten du tillsatt blir det nog mer typ vinbärsdricka - och det är ju också gott  :D
tror du det funkar som saft om jag tillsätter de 3 liter svarta vinbären?
Finns nog lite till att plocka från buskarna med.
Vinbärsdricka, är det samma som saft fast den är spädd?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #13 skrivet: 13 aug-15 kl 14:46 »
Du har dubbelt så mycket vatten till bären än som anges i saftrecepten (enligt mitt recept 2½ dl vatten per liter bär), den blir ju mer som just dricka, svag utspädd saft ungefär.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Kerstina61

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #14 skrivet: 13 aug-15 kl 16:03 »
Du har dubbelt så mycket vatten till bären än som anges i saftrecepten (enligt mitt recept 2½ dl vatten per liter bär), den blir ju mer som just dricka, svag utspädd saft ungefär.
Hur mycket socker tar jag?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: KlantKerstin och vinbärsgelé
« Svar #15 skrivet: 14 aug-15 kl 07:29 »
6-7 dl socker till varje liter avrunnen saft = saft. Om du ska göra dricka så får du kanske smaka dig fram till lämplig mängd socker.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

182 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser