De flesta luftvärmepumpar stänger av sig helt och hållet när det blir för kallt för dem (den enda jag vet om som inte gör så är min gamla Argo, den billigaste som gick att köpa år 2004). Som regel sjunker effektförbrukningen från elnätet i proportion till hur värmeeffekten sjunker, så värmefaktorn (COP) är teoretiskt sett densamma även om det är så kallt ute att den knappt ger någon värme ifrån sig.
Dock gäller inte detta den effekt som förbrukas i t ex värmekabeln som ligger i botten av tråget för att inte kondensvattnet från avfrostningarna ska bilda svallis. Och vissa luftvärmepumpar med mindre lyckat styrsystem gör en massa avfrostningar i onödan när det är kallt och torrt väder, det förstör också driftekonomin i längden.
Om du stänger av värmepumpen för hand när det är för kallt, så tänk på att det KAN vara mindre lyckat att "kallstarta" den sedan. Det är lämpligt att först sätta i nätsladden/slå på huvudströmbrytaren så att trågvärme, kompressorvärme kommer igång, och vänta några timmar innan man slår på den med fjärrkontrollen.
Tänk också på att när du stänger av den, så stäng först av med fjärrkontrollen, vänta några minuter tills allt har stannat i både inomhus- och utomhusdel, och därefter kan du dra ur stickproppen/slå av huvudströmbrytaren.