Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ingen direkt fråga men kan behöva lite pepp  (läst 1448 gånger)

k4js4

  • Inlägg: 2
    • Uppland
Ingen direkt fråga men kan behöva lite pepp
« skrivet: 18 aug-16 kl 19:48 »
  Hej alla!

Jag är ingen forumskrivare men däremot är jag proffs på att lusläsa allt ni skriver om höns och just nu är jag lite matt av all j-val otur jag har haft på sistone och jag behöver lite pepp  ::) ::) ...

Skaffade mitt sköna kackelpack innan jul, 8 paranta damer och världens snällaste tupp. Jag tycker dom har det ganska så bra, bor i en frigga, ljust å fräscht, strö på en del av golvet å halm i en hörna mest för att dom gillar å krafsa runt i det, rejält sandbad i bildäck inne, bajsbräda med tidningspapper och allt ( förutom sanden) byts varje vecka. Dom är ute varje dag, hönsgård på drygt 15 kvadrat, hälften under tak med en hög halm och även där rejält sandbad, dom är lösa på tomten på helgerna och nu i sommar så har dom haft grönbete i 6 veckor.

För tre veckor sen så såg jag lite svartaktigt i taket (pärlspont) tittade närmare å såg att det rörde på sig, petade lite,, hmmmm blod? Började titta närmare å såg att det kröp ganska mycket plus att det smet in under taklist å reglar 8),, alltså jag är inte så pjoskig, som hästtjej, delvis vuxit upp på gård och jagat en del så kan jag ta det mesta men, när jag började bryta bort reglarna och hittade "kockor" av krälande högar så va det ganska äckligt. Läste typ 4 sidor här och konstaterade röda hönskvalster. Rev ur all inredning, pinnar, reden, stegar, golvskivor, in med högtrycksinsprutning, 90 gradigt vatten å såpa, huset må mögla men krypen ska väck!! Den kvällen tog även jag ett såpabad när jag va klar. Hönsen fick bo ute till sitt stora och högljudda missnöje och det va katastrof utan redena!! Jaja, när kåken torkat upp så skulle Kvalster X inhandlas, på Granngården så säger dom att nä det har vi inte och kan inte beställa, vi använder bara kalk, fine, ge mig en kalkpåse så målar jag. Väl hemma, trött å sur framåt kvällen så blandas kalkfärgen till, va ett tag sen jag kalkade ett stall men visst fan skulle den va gråaktig??? Min gick i rosa, orkar inte tänka utan målar loss, det blir mer å mer rosa, en skeptisk tanke är att det kanske vitnar?? Nej, det gjorde det inte, jag hade fått foderkalk av Granngården så jag har nu ett gammelrosa hönshus :P,, well well, det minimerade i alla fall äckelkrypen. Hönsen fick nysnickrad inredning och va saliga av lycka när dom fick flytta in. Två dagar efter inflytt så såg jag krypen igen, köpte två flaskor Radar å gick loss >:D >:D .. Tittade den kvällen igenom hönsen för å se hur mycket kryp som va kvar på dom och fick en ny present, dom krälar av löss  :'( :'( Ruttnade å beställde dyrt lopp pulver på nätet med expressleverans, mina underbart tålmodiga gäng har funnit sig i att ligga med fötter upp varannan dag och bli pudrade till höger å vänster och nu i början av veckan börjar det ge resultat, två av dom hade enstaka lusar på ryggen och i förrgår när jag pudrade tredje vändan så såg jag att tuppen börjar få kalkben :'( :'( :'( Jag ger upp i två minuter på min stol sen vad ska jag göra, jag har hönorna, gillar dom å vill ju att dom ska må bra. Igår inhandlades hästsalva och hovtjära, körde salvan in absurdum på dom alla, såg att två hönor hade resta fjäll och havstulpansliknande knölar, fnissade lite (ren bonus i misären) när dom halkade runt på pinnarna, tänkte i första hand köra bara hästsalvan i tre vändor var tredje dag för att se om det biter, annars blir det såpa bad och salvekok med tjära. Dom har dock haft ett par tuffa veckor och jag tror dom drar gränsen vid fotbad.. Å där tror ni att det slutar eller hur????  ;D ICKE SA NICKE, idag hittade jag en 5 cm lång å levande mask i en lagom lös bajs på bajsbrädan!!!!!! Bam slam thank you mam, bara som ngt litet extra för att det är ju så kul!
Jag har ju typ konstaterat att dom kanske har vitaminbrist och därför mottagliga men jag fattar inte riktigt varför, dom har lantmännens värpfoder med snäckskal som komplement, dom får en Rostibunke med matrester varje kväll, bröd, pasta och annat inte för kryddigt plus att dom får allt överflöd från grönsakslandet och växthuset. I vilket fall som helst, multivitaminer är inhandlade på nätet och jag slog även till på en variant som motverkar mask, jag ska smyga in en fråga här, räcker det eller måste jag inhandla typ Axilur eller liknande?

Mina paranta damer börjar bli lite spinkiga och luggslitna så nu vill vi inte ha nå mera..

PS, rödäcklena är kvar men på lördag ska vi gå en ny kamp, inte många kvar som vågar visa sig.

Torry

  • Inlägg: 931
SV: Ingen direkt fråga men kan behöva lite pepp
« Svar #1 skrivet: 18 aug-16 kl 22:09 »
Hej,
Kan förstå att du behöver lite pepp med tanke på allt elände du drabbats av. Hönskvalster har jag peppar, peppar varit förskonad från så där har jag inget att tillägga. Tycker det låter som du gör allt du kan för att bli av med dem. Pudra med kiselgur eller myrnix är det många som rekommenderar annars mot ohyra. Det finns även rovkvalster att köpa som ger sig på röda hönskvalster.
 https://www.wexthuset.com/tradgardsskotsel-underhall/ohyra-skadegorare/biologisk-bekampning/rovkvalster-hypoaspis
Kalkben och spolmask är nog de minsta problemen. Kalkbenen kommer att försvinna när du smörjer benen med fett. Som en parentes brukar hönsen inte ha något emot ett varmt fotbad, inte mina i alla fall, de står lugnt i badbaljan och låter sig pysslas om.
När det gäller spolmasken rekommenderar jag att du ger dem Axilur i tre till fem dagar. En fjärdedel till en halv tablett beroende på hur mycket de väger.
Har stora höns 3-4 kg och har gett dem en halv tablett. Helt ok enligt min veterinär.
Hoppas verkligen du får rätsida på alla problem så du kan njuta av dina höns.
Lycka till  :-*
//Torry

sonja på slätten

  • Inlägg: 2924
    • Halland
SV: Ingen direkt fråga men kan behöva lite pepp
« Svar #2 skrivet: 19 aug-16 kl 07:53 »
Det du beskriver är mycket vanligt. Och det första man ska göra när man skaffar höns är att inspektera dem . Tyvärr vet så gott som inga nybörjare detta, och eftersom många säljare själva är okunniga så går det som det går.

Nästa sak man ska göra är att en eller två gånger i månaden ta upp varje höns och undersöka benen och fjäderdräkten och hullet. Ja, en gång räcker i regel men ser man problem får man förstås göra det oftare.
Om man sätter in behandling direkt vid minsta tecken så räcker det oftast med ett par behandlingar så är ohyran borta.

Vad gäller ohyran i huset så är det egentligen samma sak där. Man ska inspektera inredningen i närheten av hönsens sovplats, och i redena vid ruvning. Kvalstren vill sitta nära sina värdar, först när där är fullbesatt sprider de sig till väggar och tak. Kiselgur är giftfritt och effektivt.

Spolmask brukar främst drabba ungdjur, vuxna brukar vara resistenta. Men, som nämnt, det går att avmaska.
 
Att hönor är luggslitna vid den här tiden på året är normalt, det är tuppen som sliter på fjäderdräkten vid parning. Och hullet, ja är det höns av utpräglad värpras så är de normalt ganska tunna. Väd och jämför med standard.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

k4js4

  • Inlägg: 2
    • Uppland
SV: Ingen direkt fråga men kan behöva lite pepp
« Svar #3 skrivet: 22 aug-16 kl 14:14 »
Efter helgen så känns det som att jag långsamt men säkert börjar få övertaget på ohyran,, :D :D Tusen tack Torry och Sonja för uppmuntran!

Det värsta är lössen på hönsen men efter gårdagens koll så är det bara tuppen och dvärgcochinhönan som jag hittar ägg på, dom blev båda fint friserade och saknar nu en del fluff, på tuppstackarn så satt äggen runt slören och under hakan så kan ser nu ut som han har tredagarsstubb. Enstaka krypande lusar såg jag på 4 av 9 höns/ tupp.
Benen salvas regelbundet och där är jag inte orolig för jag såg det innan det blev illa. Andra omgången maskmedicinen tvångsmatades igår, alla genomskådade att makaronen doppad i yoghurt innehöll en dold agenda efter första vändan och tvärvägrade när omgång två skulle ner.
Dom röda eländigheterna lyser med sin frånvaro men som den pessimist jag är så fortsätter jag med mördarsprejen var och varannan dag för säkerhets skull  >:D.

Hela gänget är av den sociala knäsittande typen oavsett ras så jag är bombsäker på att vi inte har haft ngn av dessa otäckingar nån längre period, jag har som rutin att titta igenom dom åtminstone en gång i veckan och jag har inte haft ngt nytt tillskott sen i påskas.
Vi var borta en vecka för fyra veckor sedan och när vi kom hem så fick vi detta som en liten extra present (vi hade runt 25- 30 grader varmt den veckan), sen har dom dom senaste 4 veckorna tappat hull och fjädrar av förklarliga skäl.

Har googlat mig galen och den enda anledningen jag kan komma på är att vi har bisarrt mycket koltrastar på tomten som kalasar på hallon, krusbär och vinbär och det är såklart kackelpackets favorit sysselsättning också. Mask kan dom få av daggmaskar så summa summarum, deras utevistelse är inte bara av godo... Vad tror ni?

Ett par frågor, hur länge måste jag kasta äggen nu när dom får maskmedicin (Axilur, en tredjedels tablett till hönorna och en halv till tuppen)? Hittar så många olika bud på nätet.. Och finns det ngt jag kan spetsa matresterna med som kan ge dom lite extra kalorier för att bygga upp hullet lite på dom? Dom får nu även multivitamin i vattnet..




 


Dela detta:

* Inloggade just nu

55 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser