Jag vill bestämt avråda från att ha flera krökar på skorstensrör. Ska man ansluta en plåtskorsten till en vedspis, så är det bättre att välja en spis som har möjlighet att montera rökstosen längst bak på hällen (en del spisar har ett fastskruvat gjutjärnslock där, man kan skruva loss det, flytta rökstosen dit och sätta fast locket på baksidan istället).
Bra exempel på hur man kopplar in gamla tiders vedspisar till plåtskorsten hittar man t ex i en del av försvarets kokvagnar och äldre restaurangvagnar på järnväg (Se Nothins "Vagnlära" från 1912).
När det gäller yttemperatur på sidorna så brukar vedspisar som är avsedda att vara fristående, som är klädda med emaljerade plåtar (t ex Husqvarna 3027 och andra 40-50-talsspisar) inte bli särskilt varma.
Spisar som är avsedda för inmurning blir däremot mycket varma på sidorna, på eldstadssidan finns vanligtvis en brännplåt mellan eldstaden och spisens sida som dämpar värmen en del, men på andra sidan stryker rökgaserna längs med spisens sida så den blir lika het som hällen och ugnens insida. Sådana spisar ska helt enkelt inte stå fritt, utan de ska muras in med minst 1/2 sten tjockt murverk på vardera sidan.
Jag föreslår att du diskuterar spisinstallationen med den lokale sotaren, det är ju ändå han som ska besiktiga och godkänna det hela.
När du letar råd och anvisningar på nätet så måste du skilja noga på å ena sidan myndighetsföreskrifter som måste följas (tänk där på att din kommun eventuellt kan ha egna bestämmelser) , och å andra sidan branschstandarder och rekommendationer från materialleverantörer, som ofta inte är optimerade för att ge bästa möjliga förhållande mellan installationskostnad och säkerhet, utan som är skräddarsydda för att någon hantverkare eller materialnasare i branschen ska kunna göra så goda affärer som möjligt.