Tänk på att man lätt förstör nya filar om man filar i hårt material (t ex kallvalsad stålplåt eller rostfritt) med dem.
Vill man få filarna att hålla länge så gäller följande:
-Nya filar använder man först i mjuka material - trä, plast, aluminium, mässing mm.
-När de är lite begagnade så att att eggarna börjar vara något brutna, kan man använda dem för att fila stora plana ytor i t ex gjutjärn och mjukt stål (typ allmänt konstruktionsstål, varmvalsade profiler, plattjärn, smidesjärn mm).
-När de är ännu lite slöare kan man använda dem för att fila på t ex skarpa kanter i stål, och hårdare sorters stål (kallvalsad plåt, måttligt hårda verktyg, maskinstål mm).
-Gamla utslitna filar kan man använda för att fila på t ex rostigt eller jordigt/sandigt material. Likaså på material med glödskal eller slaggrester från svetsning, smide mm.
Jag har aldrig upplevt någon nämnvärd kvalitetsskillnad mellan olika märken av filar (möjligen bortsett från riktigt undermåligt avskrap som säljs på tillfälliga marknader, 10-kronorsfyndlådan på Citygross och liknande ställen). Det avgörande är hur slitna de är sedan tidigare, och om de har blivit misshandlade eller inte.
Tänk på att man förstör en fil snabbt om den "slinter". Man måste ha så stort tryck på den att tänderna verkligen biter, och lyfta filen på återgång. Mer kritiskt ju hårdare material man ska fila. Det är också viktigt att både fil och arbetsstycke är torra, de får INTE vara oljiga eller nerkletade med något. Låt inte filarna bli rostiga, om du måste förvara dem under dåliga förhållanden så du vill ha dem inoljade, tvätta i så fall av dem innan användning.