Tack för ditt svar.
Jag försöker som sagt inte lösa mitt behov av fosfor,
utan försöker förstå varför det ser ut som det gör med "konventionell" bär och fruktgödsel. Skulle tro att det beror på miljöpolitik förd sedan 70-talet?? som minskat mängden använd fosfor i konstgödsel till nivåer liknande de på 1920-talet. Vi är duktigare på detta än nästan alla andra länder i EU.
Det som förvånar mig är om resultatet blivit att man relativt billigt kan köpa PK till att gödsla gräsmattan med men att det är ganska svårt att hitta ett gödselmedel med jämn NPK profil för fruktträd och bärbuskar. (Sedan är ju resultatet även fosforbrist på vissa åkrar vid konventionell odling eftersom det plockas bort fosfor med växtligheten.)
Det är väldigt bra att fosfor inte vräks ut på åkrarna och skapar övergödning. Jag använder som sagt inte konstgödsel.
Det kanske handlar om åsikter hos gödselföretagen om vad frukt och bär behöver? Om någon har kunskapen får de gärna dela med sig.