Tillstånd för miljöfarlig verksamhet och en vattenverksamhet...
Alltså hur trevligt, roligt och spännande det skulle kunna vara att försöka få fram lite vattenkraft ur en närbelägen Å, så är det tillståndspliktig vattenverksamhet, även om man inte skapa någon damm.
Så egentligen är svaret på TS ursprungsfråga:
Om man inte äger vattendraget, så är uppförsbacken för att få tillstånd till vattenverksamhet i ett vattendrag i stort sett oändligt hög och brant.
Ägarna till vattendraget måste acceptera den vattenverksamhet som man avser att genomföra.
Sedan finns det hårda regler för vilken som helst verksamhet vid, i eller strax intill ett vattendrag. Att få lägga ut en halvflytande turbin, placera ut ett skovelhjul eller liknande, är extremt tillståndspliktigt.
Jag funderade själv på att skapa ett mindre invasivt mindre "kraftverk" (av typen flytande turbintub) i "min" å. Tyvärr ger sådana lösningar endast lite energi, men som ett extra tillskott i kombination med solceller, så var idén intressant
Det visade sig att de tillstånd som behövdes, och de underlag som skulle tas fram enligt alla konstens regler, t.ex. en MKB (miljökonsekvensbeskrivning) skulle kosta så mycket så att det inte finns en chans i helvetet att ett "minikraftverk" någonsin skulle kunna bli lönsamt.
Dessutom så tvingades jag läsa på ordentligt, om varför tillståndsplikten finns.
Ur ett (vatten-) miljöperspektiv, så behöver man alltid "rota" i botten och på sidorna av vattendraget för att installera skovelhjul och/eller diverse fästanordningar.
Det här "rotandet" kan slå ut en lokal population av en sällsynt sötvattensmussla, förstöra en lekbotten för en fiskart, eller förökningsplats för viktiga insektsarter, förutom det där allmänna att det man gör i vattendrag, alltid påverkar alltid vattendraget både uppströms och nedströms. Om man dessutom smalnar av eller fördjupar eller grundar upp vattendraget, så kan vandringen av djur och eller växter i vattenmiljön försvåras eller helt hindras.
Dessutom riskerar man att röra upp sediment, som skadar den allmänna vattenkvaliteten, så att vatten som varit drickbart, inte längre är det.
Ju mindre vattendraget är, desto större blir riskerna att även en "liten" installation direkt påverkar den biologiska mångfalden i det vattensystem som vattendraget hänger ihop med.
Det är alltså kul och spännande med skovelhjul och liknande, men det är också invasivt och potentiellt miljöskadligt, och därför väldigt tillståndspliktigt.