Många olika vikter...
Gutefår varierer mycket i vikt även som vuxna. Variationen är mycet större än för en modern ras. Därför har lammen olika genetiska förutsättningar för hur stora de kan bli.
Om de når den vikten beror på antal lamm, på mamman, på betet och på parasittryck.
Men har man man lite mindre lamm behöver det alltså inte vara för att man har gjort det dåligt. Man får se på föräldrana också.
Kanske borde vi gute- och lantrasägare jobba för att efterlikna villsau-laget i Norge. De har avtal med slakterierna och maxbetalning ligger runt 12kg.
12 kg låter trots allt som lite för gutelamm... men vist, ideen om att ha en fast idealvikt är smått absurd. Det är ju också skillnad på en kalkon och en vagtel, fast en marknad för båda.
Större raser väger å sin sida över idealvikten om de går för länge, fast köttet blir absolut inte sämre för det.
Så man borde kanske ha en specialklassning på båda sidor om butiksklassningen. Men det måste ju hänga ihop med en marknad för produkterna. Sådant kräver mycket att bygga upp.