Vad man gör med nedkylda lamm beror på hur gamla de är.
Är de över fem timmar (som dina är), har temp under 37 grader och medvetslösa så ska man ge dem glukoslösning in i buken för då behöver de energi snabbt (och sedan värma upp dem). Detta gör man med kanyl och kanske inte det första man börjar med men egentligen något som alla borde lära sig. Inte svårare än sond och ofta det enda sättet att rädda dessa lamm. Man kanske kan försöka med druvsockerlösning med lite råmjölk i sond, man har ju inte så mycket att förlora.
Är de äldre än fem timmar, med temp under 37 grader men kan hålla upp huvudet så ska man sondmata dem (50 ml/kg kroppsvikt) helst med råmjölk och sedan värma upp dem.
Är lammet däremot under fem timmar och under 37 grader så ska man först värma det till 37-39 grader och sedan sondmata eller ge flaska. När lammet föds har det en energireserv som räcker ca 5 timmar om det är ett normalstort lamm och om man försöker mata det om det är nedkylt och yngre än 5 timmar så händer en massa saker i kroppen och det är precis som Rosa säger att man ofta dödar det.
Veterinärerna säger att man ska kunna massera igång en mjölkstockning genom att sitta och massera i kanske 10-30 min. Ibland kan de liksom ha som vaxklumpar i mjölken som gör att det korkar igen spenkanalen men det brukar man kunna känna som klumpar i spenarna. Dem är det bara att klämma ut och mjölka rent.