Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bresse = underbara höns  (läst 34116 gånger)

Daniel Sörensen

  • Inlägg: 3005
  • Människan är naturens enda misstag.
    • Södermanland
    • Fotoalbum
SV: Bresse?
« Svar #20 skrivet: 20 aug-10 kl 16:23 »
Är bresse en kombinationsras? Isåfall hur mycket väger den vid slakt och hur många ägg/år? :) Finns den bara i vit och svart?
Tidigare bott på gård i Småland och på Gotland där jag ägnade mycket tid åt fjäderfäuppfödning och självhushållning.
Bor nu i lägenhet i Södermanland och spenderar dagarna med balkongodling, fågelskådning och fotografering.
Mina bilder finns på: www.flickr.com/danielmsorensen

Buffe

  • Inlägg: 61
    • Halland
SV: Bresse?
« Svar #21 skrivet: 22 aug-10 kl 19:25 »
Min höna var borta några dagar och jag trodde hon blivit tagen av räven ändatills jag hittade henne inne i en vägg liggandes på 13 ägg! :o
Jag har blivit väldigt förtjust i rasen och har nu ägg både från svarta och vita bresse i kläckaren. :D

Husihelvete

  • Inlägg: 59
    • Västmanland
    • HUSIHELVETE.SE
Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #22 skrivet: 14 okt-10 kl 13:00 »
Jag går och funderar på vilken ras jag kommer välja när jag färdiställt mitt hönshus. Jag har läst på lite på nätet och kommit fram till att jag vill ha en ras som både kan ge ägg men också bra kött. Eftersom jag älskar att laga mat, gärna både avancerad och delikat, så jag har fastnat lite för rasen Bresse. Däremot kan jag inte hitta mycket information om denna ras, vare sig på svenska eller engelska. På franska har jag förstått att det står en del men det språket kan jag inte alls. Har någon här ett bra tips på var man kan läsa mer om rasen?
Surfa in på WWW.HUSIHELVETE.SE och läs om vårt egenritade hus. Bygget, inredningen, trädgården och livet. Över 421.000 har redan gjort det.

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #23 skrivet: 14 okt-10 kl 13:04 »
Sök här på forumet. Vet att jag läst en del men kommer inte ihåg och vill inte strula till det. Känns som om det är bresse som inte är en ras utan ett sätt att föda upp djur i frankrike´eller nåt.
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

Husihelvete

  • Inlägg: 59
    • Västmanland
    • HUSIHELVETE.SE
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #24 skrivet: 14 okt-10 kl 16:17 »
För att få säljas som Bresse måste hönsen vara uppfödda enligt vissa kriterier, som inga höns skulle må dåligt av, och i eller kring staden Bresse. Lite som med Champagne. Däremot så är det också en ras, en ras som är känd för sitt goda kött. Min fråga är alltså var jag kan läsa mer om denna ras. Jag har sökt forumet men inte hittat särskillt djup information om rasen.
Surfa in på WWW.HUSIHELVETE.SE och läs om vårt egenritade hus. Bygget, inredningen, trädgården och livet. Över 421.000 har redan gjort det.

Daniel Sörensen

  • Inlägg: 3005
  • Människan är naturens enda misstag.
    • Södermanland
    • Fotoalbum
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #25 skrivet: 14 okt-10 kl 16:21 »
Citera
BRESSE:

Här är en beskrivning av Bresse-höns i Frankrike:

En Bresse poulet måste vara minst fyra månader gammal, en Bresse poularde minst 5 månader gammal och en Bresse chapon minst 8 månader gammal. Bressekyckling liksom andra franska topkycklingar föds upp på ett sätt som är i princip otänkbart i Sverige. Inte bara får de gå ute och äta vad som finns i naturen utöver utvalt foder, men för de flesta franska topkycklingarna så är utomhusarealen varje kyckling har till förfogande minst 10 kvm. För Bressekycklingen är kraven rigorösa, inte bara skall fodret komma från regionen, kycklingen skall också växa upp på en utomhusgård som måste vara minst 10 kvm per kyckling och där det inte får finnas fler än 500 kycklingar per 5000 kvm. Kycklingarna har tillgång till hus där de kan vara när de inte springer omkring i sin inhägnad. Smaken och texturen på köttet är ojämförlig och det är faktiskt väl värt vad det kostar. Det vita köttet är vitt och köttet på benen är mörkt. Tillagar man dem på ett korrekt sätt finns inte en droppe av köttsaft som läckt från kycklingen när den är färdig. En svensk kyckling badar bokstavligen i vätska när den är tillagad och köttet är smaklöst segt och torrt. Jag tror aldrig det kommer att säljas svensk kyckling som är kvalitetsmässigt i närheten av fransk topkyckling.

KÄLLA: http://buebi.webs.com/storahns.htm
Tidigare bott på gård i Småland och på Gotland där jag ägnade mycket tid åt fjäderfäuppfödning och självhushållning.
Bor nu i lägenhet i Södermanland och spenderar dagarna med balkongodling, fågelskådning och fotografering.
Mina bilder finns på: www.flickr.com/danielmsorensen

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #26 skrivet: 14 okt-10 kl 17:14 »
La Bresse er en foredlet landthöne i slekt med både italianer og spanske höner . Den blir brukt over store dellar av Frankrike . Distriktet Bresse ligger nord for Alperna og har samkvem med både Italia og Frankrike . Det är gjennom lang tid kjent for sitt fjörfehold , og har levert fjorfäslakt langt utover i Syd-Frankrike , Schweiz og Nord-Italia . Både i Paris og på andre markeder ble poulard av brese betald med höyeste pris . La Bresse har enkel kam og vite öreskiver , men kam og öreskiver er noe mindre og benene noe kortare enn hos italianer . Löpet er blåfarget . En har en svart , en kvit , en blå , og en gråspettet varite . Voksne dyr av den svarte variten skal veie 2,5 kg og 2,0 kg og av den kvite varitet 3,5 og 3,0 kg . At la Bresse med en ikke större kropp kan bli en så verdifull slakthöne kommer av at den är kjöttfull , den kan fetes på kort tid , har kvit kjöttfarge og gir et saert godt kjött . Den er heller ingen dårlig vaerper .

Husihelvete

  • Inlägg: 59
    • Västmanland
    • HUSIHELVETE.SE
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #27 skrivet: 14 okt-10 kl 20:46 »
Hur är de som äggläggare? Lägger de normalstora ägg? Större? Mindre? Hur många ägg per år? Är de ruvbenägna?
Surfa in på WWW.HUSIHELVETE.SE och läs om vårt egenritade hus. Bygget, inredningen, trädgården och livet. Över 421.000 har redan gjort det.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #28 skrivet: 14 okt-10 kl 20:51 »

De lägger vita ägg ca 60-65 gr och de är inte speciellt ruvvilliga , finns alltid undantag som bekräftar regeln .

KP

  • Inlägg: 71
SV: Rasen Bresse, informationssökande
« Svar #29 skrivet: 15 okt-10 kl 07:33 »
Finns tydligen en ras som heter Blue foot chicken eller California blue foot. Samma sak, men utan att ha varit i närheten av Bresse.

Sen är det lite orättvist att jämföra den franska bressekycklingen med svensk broilerkyckling. Uppfödningen, fodret, tillväxttakten, allt skiljer ju sig åt. Bättre att jämföra med vanlig "hemkyckling" i så fall.

Buffe

  • Inlägg: 61
    • Halland
SV: svart+vit Bresse
« Svar #30 skrivet: 13 feb-11 kl 21:02 »
Tack för svaren. Rasen är Bresse, den finns mig veterligen bara i svart och vitt. Jag har svarta och vita men tyvärr dog min svarta tupp, så jag funderar på om jag kan lägga på min vita tupp på dom svarta hönorna och ändå få färgrena djur. ???

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: svart+vit Bresse
« Svar #31 skrivet: 13 feb-11 kl 21:37 »
Som sagt vad det blir om man blandar svart och vitt beror på ras.

I fallet med Bresse så skulle jag tro att du får antingen svarta eller vita djur.  Jag skulle definitivt chansa att  sätta de svarta hönorna med en vit tupp i den rasen.

I ditt fall lär det inte dyka upp så mycket andra färger då rasen bara förekommer i svart och vitt (Blått också kanske?? ) Det som kan hända är att du får djur som blir dåliga i färgen. Men dom värper och går att äta  ;) Man kan ju med andra ord gallra bort dem istället för att avla vidare på dem.
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

hönsgalen

  • Inlägg: 358
bresse = underbara höns
« Svar #32 skrivet: 13 apr-11 kl 23:50 »
har verkligen blivit helsåld på rasen
visste ju att dom var väldigt bra köttdjur
och att dom värper väldigt bra (CA 300PER ÅR)

men vad jag inte visste och heller ej kunde gissa
var att du ruvade,men nu har en av mina hönor lagt sig
och hon vaktar sina ägg med stor övertygelse :o

nån annan som har bresse som ruvar???

Buffe

  • Inlägg: 61
    • Halland
SV: bresse = underbara höns
« Svar #33 skrivet: 17 apr-11 kl 19:10 »
Jag har också Bresse och älskar rasen. Min ena höna la sig på 13 ägg förra året och hon var en underbar mamma. :-*

kennetshöns

  • Inlägg: 221
SV: bresse = underbara höns
« Svar #34 skrivet: 20 apr-11 kl 18:02 »
Är rasen en köttras alltså?
Låter ju som att det är super till allt i så fall
Växer det snabbt till slakt?

Vad kul att dom vill ruva

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: bresse = underbara höns
« Svar #35 skrivet: 20 apr-11 kl 22:20 »
Tänk bara på att inte avla på ägg efter era ruvhönor om ni vill bibehålla den goda värpförmågan! En ruvande höna kommer definitivt inte upp i 300 ägg/år då minst 2 månader går bort till ruvning och kycklingvård. Sedan ska dom ju rugga också. Det brukar ta ca 1½ månad.....

Det innebär att en ruvhöna som ruvar 1 gång värper max 8½ månader. Enkel matte säger mig att om hon värper ett ägg om dagen den tiden så lyckas hon klämma ur sig max ca 250 ägg. Det är bara 80% av vad en icke ruvande höna ska prestera. Verkligheten är förmodligen att en ruvhöna värper ännu sämre på ett år...

Ska man bibehålla de goda produktionsegenskaperna är det jätteviktigt att inte avla på  djur som ruvar!
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

nittonhundranittiosex

  • Inlägg: 525
  • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
    • Gotland
SV: bresse = underbara höns
« Svar #36 skrivet: 21 apr-11 kl 08:29 »
Om man avlar på ruvande bressar så kommer inte alla djur att ruva. Om man dessutom får ruvande bressar så har man en perfekt hushållshöna
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: bresse = underbara höns
« Svar #37 skrivet: 21 apr-11 kl 16:28 »
Om man avlar på ruvande bressar så kommer inte alla djur att ruva. Om man dessutom får ruvande bressar så har man en perfekt hushållshöna
Självklart kommer inte alla hönkycklingar efter en ruvande Bresse att ruva men chansen ökar...   Varför ska man avla fram ruvlusten på en produktionsras så att produktionsegenskaperna försämras?? Det finns redan en massa raser som värper lite lagom ruvar ibland och växer hyfsat fort. Är det inte bättre att skaffa en sådan ras då??

Det finns mycket att ta hänsyn till vid avel mer än utseende och typ...
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Buffe

  • Inlägg: 61
    • Halland
SV: bresse = underbara höns
« Svar #38 skrivet: 23 apr-11 kl 11:47 »
De jag har talat med som har rasen säger att deras hönor  ruvar någon gång i bland. Så rasen är nog sådan. Bresse är i första hand en köttras även om den också är en mkt god äggläggare. Den är mkt tung för sin storlek och har stora fileer.
Tror det är svårt att avla bort ruvlusten eftersom den verkar finnas i många olika stammar, har häller inte sett någon rasbeskrivning där det står att det är ett fel att en Bresse ruvar.

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: bresse = underbara höns
« Svar #39 skrivet: 23 apr-11 kl 17:44 »
Jag ställer mig också frågande till att en utpräglad köttras eller vad man vill kalla "la Bresse" skulle värpa väldigt bra (ca 300 ägg per år) och dessutom ha god ruvlust?

Jag vill påstå att det inte går att avla fram en stabil hönsras som har allt. "Man tjänar in på gungorna vad man förlorar på karusellen". Till de mer lyckade försöken genom tiderna hör väl de s.k kombinationsraserna PLR, Sussex och Wyandotte (stor).

Även om lantraserna inte är medvetet framavlade för speciella egenskaper så förenar de väldigt många goda egenskaper utan att vara specialiserade vare sig för kött- eller äggproduktion. Jag tror de är svårslagna i effektivitet om man jämför vad man får ut av dem i förhållande till vad man stoppar i dem.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

444 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser