Det finns nog bara två ekonomiska skäl till att odla:
- Du har väldigt små inkomster och vill hålla nere utgifterna. Samtidigt som du har gott om tid för att pyssla med odlingar.
- Du tänker odla i en lite större skala för att sälja.
Men det finns många andra skäl för att odla, utöver de ekonomiska:
- Du tycker att det är roligt.
- Du uppskattar smaken av färsk mat.
- Du vill odla växter och bär som inte tål transporter.
- Du vill ha kontroll över gifter och besprutning.
- Du tycker att det är vackert med odlingar i trädgården.
- Du vill ha lite nytta av allt ditt gräsklipp.
- Du vill att dina barn skall veta var mat kommer ifrån.
- Du vill ha billigt foder till dina husdjur.
- Du vill lära dig att odla som en förberedelse inför den dag då mat blir dyr.
Till exempel finns det massor med jordgubbssorter, med fantastisk smak, som inte tål att transporteras. Samma sak med potatis. Det finns helt makalösa potatissorter som inte går att odla kommersiellt. Men som hobbyodlare kan du njuta av dem så mycket du orkar.
Eftersom du har ett växthus så anser jag att tomater är givet. Om man har ätit en riktigt fin solmogen tomat, som man plockar direkt från en planta, så känns det svårt att köpa tomater i plastförpackning på ICA. Det är liksom inte samma sak. Men du kan också gott sätta ett par potatisar i växthuset. Så får de lite tjuvstart.
Och alla barn, och vuxna med för den delen, skall väl få uppleva glädjen och njutningen av att gå och plocka jordgubbar, ärtor, smultron och annat direkt från plantan in i mun?
Och dill och persilja är väl det viktigaste av allt!
Men om du skall börja odla så föreslår jag att du satsar på att ha fräscha och goda grönsaker, bär och örter som du plockar och äter direkt. Senare, om du får blodad tand, kan du satsa på att vinterlagra i jordkällare. Och börja i liten skala. Det vanligaste misstaget nybörjare gör (däribland jag) är att man börjar med enorma odlingar. Nöj dig med en liten drivbänk och några krukor med örter. Och en liten rad med potatis. Nästa år kan du odla mer om det går bra.
Du kan köpa frön och utsäde i varuhuset. Den duger utmärkt. Men annars kan man skicka efter på postorder. Det är roligt det med. En del satsar på att ta eget utsäde och att byta med varandra. Men det är överkurs.
Köp en bricka med flera olika tidiga sättpotatisar. De kommer att vara färdiga för skörd lite olika tidigt, så du kan få fin färskpotatis under en stor del av sommaren.
Sätt massor med dill och persilja. Skulle du få för mycket går det att frysa in.
Sallad och ruccola. Rädisor.
Gul lök är det enklaste som finns att odla. Och det ser fint ut i landet med en gång. Klar booster för nybörjarodlare. Men missa inte rödlöken och schalottenlöken. Och inte att förglömma gräslöken. En sillbit med gräslök och en nubbe. Hur låter det?
Gör en liten spaljé och odla lite ärtor.
Morot är lite knepig för nybörjare. Dels tar det lång tid för dem att gro, och dels kväver de sig själva om man inte gallrar dem. Och de tål inte heller för mycket ogräs i början. Men det finns fantistiska sorter av sommarmorötter som man kan ha som rent godis. Jag brukar sätta rädisor glest i samma rader som morötterna. Och lök i ändarna på morötsraderna. Annars är det inte lätt att se var man satt morötterna innan ogräset tagit övernhanden.
Och om du råkar ha gott om plats för odlingar, odla blommor också! Ringblommor. Honungsört. Gurkört. Blomsterböna. Då blir det roligt att gå ut i trädgården och rensa ogräs.

Men tro inte att du tjänar så mycket pengar på det hela. Mat är löjligt billigt i affären. Om du inte köper den tillagad. Men med tanke på att den köpta maten inte smakar så mycket så är den ju inte heller värd så mycket som den man odlar själv.
A.