Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kombucha länkar  (läst 72854 gånger)

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: Kombucha länkar
« Svar #140 skrivet: 18 jun-08 kl 22:02 »
Ahh, låter fint att det funkar utan filter me  :)

Hoppas nästa omgång blir lite bättre då :) Alltid roligt att labba lite ju, speciellt om man får fram något ruskigt gott ;D

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #141 skrivet: 19 jun-08 kl 13:04 »
har aldrig renat vattnet, funkar bra ändå.

Om du har för mkt socker i så låt det bara dra längre..

jag har massa kombucha att skicka men är i Norge.. :P
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Persilja

  • Inlägg: 5
Hjälp mig hitta!
« Svar #142 skrivet: 25 jun-08 kl 21:26 »
--------------------------------------------------------------------------------
Hej , jag har haft en kombucha kultur i flera år men
av någon anledning fick jag mögel i den för ett tag
sedan och fick således göra mig av med den.
Söker nu febrilt efter en frisk ny Kombuchasvamp
och är djupt tacksam om någon här kunde hjälpa mig
finna eller dela med sig av en till mig.
Mvh Persilja

port513

  • Inlägg: 35
    • Skåne
SV: Kombucha länkar
« Svar #143 skrivet: 01 jul-08 kl 18:35 »
Jag hade för flera år sedan en kombucha men som då gick under namnet Volga-Svamp.
Har nu länge tänkt skaffa mig en kombucha men drar mig för det när många butiker är så snikna att de ska ha 250:- + frakt och annat.

Fick min första som gåva och letar nu någon i Lund/Staffanstorp som har kombucha att dela med sig av, om det kostar en slant så är det också ok men inte 250:- ;)


/Henke

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Kombucha länkar
« Svar #144 skrivet: 01 jul-08 kl 18:38 »
http://www.greiner-pilze.de/index.html

Teepilz heter den visst på tyska och kostar 13.90 Euro om jag minns rätt (se ovan), men jag vet inte vad frakten kan gå på. Frakt är i o f sig billigare i Tyskland än i Sverige.

 

Ylvalifalk

  • Inlägg: 59
    • Småland
SV: Kombucha länkar
« Svar #145 skrivet: 18 jul-08 kl 13:35 »
Hej!

Min svärmor fick en kombucha bebis av mig för några månader sedan och nu verkar det som att det har uppstått mögel varje gång hon sätter en ny sats. Drycken smakar för övrigt väldigt gott. Finns det något sätt att bli av med möglet, om det nu är mögel? Vad kan det annars vara? Det ser ut som ett tunt lager av vit och mörkgrönt dam/ludd, men det luktar inte mögel.
Jag har själv inte någon kombuchasvamp pga av ett ständigt flyttande hit och dit så jag undrar om någon av Er kan skicka en ny till min svärmor? Om det inte går att få bort vad som liknar mögel?

Mvh
Evelina 

Persilja

  • Inlägg: 5
SV: Kombucha länkar
« Svar #146 skrivet: 20 jul-08 kl 13:19 »
Hej!

Min svärmor fick en kombucha bebis av mig för några månader sedan och nu verkar det som att det har uppstått mögel varje gång hon sätter en ny sats. Drycken smakar för övrigt väldigt gott. Finns det något sätt att bli av med möglet, om det nu är mögel? Vad kan det annars vara? Det ser ut som ett tunt lager av vit och mörkgrönt dam/ludd, men det luktar inte mögel.
Jag har själv inte någon kombuchasvamp pga av ett ständigt flyttande hit och dit så jag undrar om någon av Er kan skicka en ny till min svärmor? Om det inte går att få bort vad som liknar mögel?

Mvh
"Evelina 

Hej Evelina,
Jag kan på din fråga bara svara nej,
Jag har i flera år haft en kombuchasats på gång
men tyvärr själv fått göra mig av med den pga mögel
Jag tycker absolut INTE att man skall dricka av en möglig kombucha.

När jag sätter en kombuchasats ser jag alltid till att ha en eller två
"backupper" i kylskåpet för säkerhets skull pga just ifall jag skulle få mögel i den.
Om man får mögel i kombuchan kan det bero på t.ex att man handskats med någon möglig matvara innan man satt satsen,kanske ligger det något mögligt i soporna? därför måste man se till att platsen är ren  när man sätter kombuchan.
En annan anledning till mögel kan vara att man satt den att jäsa på något te tillsammans med  örter som är svampdödande.
Om man nu fått mögel i kombuchan bör man inte heller ställa den på den plats man haft
den tidigare på ett tag samt rengöra den  platsen noga flera gånger, för sporer flyger runt och är svåra att fånga :(.
Jag har som sagt haft kombucha på gång i flera år och satt den på allt möjligt tillsammans med ekologiskt te, Ceylon för jäsningens skull samt rooibos, grönt te, björkblad nässla nypon,blåbärsblad, malva, ja...allt man kan tänka sig och därför lärt mig en del av detta.
Lapatchote , timjan och starkt doftande kruddor vill jag avråda ifrån pga att de är svampdödande.
Läs i en örtbok innan ni sätter på örter och kolla så de inte är just svampdödande.
Ytterligare en orsak till möglet kan vara att man har för lite kombutcha dryck i satsen från början
eller att det funnits mögel i tet man satt det på så det är ett vågspel från början så som sagt, se till att du har en "backup" i det mögelfria kylskåpet :)
Ja ja, jag ska i alla fall singnalera när jag hittar en ny svamp och får kultur över vilket bara är en tidsfråga anser jag.

Vill avsluta med att säga att kombutchan är en underbar medicin som förmodligen räddat livet på mig och är det så att någon vänlig själ som har kombucha på g och läser detta så är jag väldigt intresserad av att ta emot lite av den.
Mvh Persilja

port513

  • Inlägg: 35
    • Skåne
SV: Kombucha länkar
« Svar #147 skrivet: 04 aug-08 kl 21:13 »
Jag hade en som jag tog livet av :( Glömde bort den i tjejjakten i ungdomens vilda dagar ;)


/Henke

Jordefamn

  • Inlägg: 396
    • Skåne
SV: Kombucha länkar
« Svar #148 skrivet: 15 aug-08 kl 14:43 »
Vad härligt med en kombuchatråd!
Jag fick en kombuchabebis av Evelina och gjorde ett bad åt den.

Tyvärr hade jag ingen så stor glas-/keramikbehållare som 2 liter, förutom en stor skål i keramik, rundad och med en öppning på över 30 cm.
I badet hade jag tyvärr också lite pepparmyntate, vilket jag förstått nu inte är så bra.
Svampen växte iaf och spred ut sig över hela ytan, men den var rätt tunn, och efter 12-14 dagar så smakade vätskan så starkt att det brände i halsen.
Jag hade i mer socker och vatten, men inget te, och hoppades att den skulle klara sig tills jag kom hem efter ännu en resa.

Så 12-14 dagar senare hade den gamla svampen sjunkit till botten och en ny bildats på ytan, lika tunn den som den förra.
Vätskan smakar fortfarande brännande i halsen, som ren vinäger, även om jag också kan smaka det goda som finns däri.
Den har inte stått så varmt, då jag inte kan reglera värmen i lägenheten (ett vädligt dumt påhitt, tycker jag), så jag ställde den först i ett skåp ovanför kylskåpet, men tänkte sen att det kanske var dålig ventilation där, så jag ställde den ovanpå skåpet istället.

Vad kan det vara som jag gör fel?
Den kombuchadryck jag fick smaka av Evelina var jättegod, men min blir odrickbar.
Innan jag börjar med ett nytt bad, kanske med svartvinbärsblad och maskros, bör jag skaffa en smalare behållare kanske?
Skulle det kunna hjälpa med en halsduk runt behållaren för värmens skull? :D

Ylvalifalk

  • Inlägg: 59
    • Småland
SV: Kombucha länkar
« Svar #149 skrivet: 15 aug-08 kl 15:52 »
Det verkar som att jag inte behöver någon svamp längre eftersom det som vi trodde var mögel på min svärmors svamp nu har försvunnit, så hon klarar sig. Tack iallafall!!

Mvh Evelina

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: Kombucha länkar
« Svar #150 skrivet: 31 aug-08 kl 17:57 »
Har precis fixat sista momentet i kombuchatillverkningen... ska sätta igång ytterligare en omgång och se om den blir bättre än den här första. Tyckte den blev ganska vek i smaken, den luktar lite syrligt...har ju inga referenser så vet inte om den är dålig eller inte ??? Kanske skulle haft ett annat te? köpte till förra omgången men när jag läste om tillverkningen en sista gång innan jag skred till verket insåg jag att jag köpt ett te som var en potentiell svampdödare :-\ lite desperat fick jag leta igenom teskåpet och se om jag hade något utan citrus i. Dem flesta förpackningarna var lös-te som man köper över disk och hade inte en susning om det var citrus i eller inte, men så hittade jag påsar med "naturellt", grönt te och slängde ner lite skivad ingefära (älskar ingefära och såg att någon gjort ingefärskombucha så...)

Kanske var smaken vek för att jag bara vågade smaka några droppar  ;D det såg lite småläbbigt ut i burken... (Ja, jag vet att jag är en vekling ;D *s*)

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #151 skrivet: 26 okt-08 kl 21:28 »
Ekub:: vad smakar det då? kanske har du i kombuchan för länge, då blir det surt.. Eller vilket té använder du? Svart neutralt te med ingefära är gott, eller chaite också..
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: Kombucha länkar
« Svar #152 skrivet: 04 dec-08 kl 15:30 »
måste se hur min kombucha mår, har stått stilla länge...glömde bort den lite när jag inte fick rätt på den...kanske går att använda ändå?! haft svart te och provat olika tider men får ändå en obehaglig smak av äppelcidervinäger:( nästan bränner lite i halsen, är väl lite mesig där men ändå *s*

majaeline

  • Inlägg: 10
    • Västerbotten
SV: Kombucha länkar
« Svar #153 skrivet: 07 dec-08 kl 11:41 »
Hej
Jag har precis fått en bäbis och ska starta mitt nya liv med kombucha. :) skämt åsido, men är det någon som vet var jag hittar en genomgående och bra beskrivning för hur jag går tillväga? dvs mängder, kärl, tider, temperaturer etc.

tack!

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #154 skrivet: 07 dec-08 kl 11:51 »
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Kombucha länkar
« Svar #155 skrivet: 06 mar-09 kl 00:08 »
Vilken form på glaskärl är bäst då ?
Bred ? Smal ? Hög ???

Nu har ní fått mej intresserad oxå *S* ;D
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #156 skrivet: 06 mar-09 kl 08:46 »
Spelar ingen roll hur kärlet är, om du har en bred kruka blir det en bred kombucha som du då kan dela med dig extra mycket av, om du har en smal och hög blir det en tjock kombucha som du snabbare kan dela med dig av. :P

& jag har alltid kombucha om någon vill ha, det är bara att PM:a som det står här några gånger på forumet..
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #157 skrivet: 16 mar-09 kl 16:45 »
Hur var det nu med kombucha och te? Rooibos var det ok? Täänk att kunna få blåbärskombucha av friggs tee?  :-[
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: Kombucha länkar
« Svar #158 skrivet: 26 mar-09 kl 09:43 »
har en liten fråga :-[
om man inte lyckats med sin kombucha och således glömt bort den i en burk ovan kylen utan att ta hand om den på väldigt (borde skrivits med versaler...) länge, blir den dålig då och man måste börja om? eller är det bara att tuta och köra på? kollade för ett tag sedan och då såg den ok ut, har inte vågat kika nu :-[ vill ju få till den där gudomliga drycken men blir bara fel och min sambo äcklas över den :(

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: Kombucha länkar
« Svar #159 skrivet: 26 mar-09 kl 17:23 »
ser den ok så ska de gå fint att bara fortsätta. bara den inte torkar eller möglar eller sånt. Drycken som är i är väldigt vinägersaktig efter lång tid och funkar väldigt bra som startvätska
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

204 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser