Igår öppnade jag en av glasburkarna med vattenlingon som jag gjorde i höstas. Lingonen var nästan som färska - jättefina! Och lite lingondricka fick man på köpet. Väldigt behändigt sätt att bevara lingon tycker jag. Lingonen ner i en burk, häll på kokt avsvalnat vatten och på med locket. Inget socker, inget kokande, inget konserveringsmedel, ingen frysbox. Dock frostfri förvaring! Har torkat en del lingon också, det blir också bra, och de tål ju dessutom minusgrader.
Någon som känner till om metoden fungerar för något annat? Eller är det bara lingon med dess innehåll av konserverande bensoesyra som det fungerar med? I Stefan Källmans bok "Vilda växter som mat & medicin" står det att lingon tack vare innehålet av bensoesyra har använts för att konservera andra bär och frukter. Någon som vet hur detta går till? Hade det t ex fungerat att blanda i hälften blåbär i burkarna? Får prova nästa lingonsäsong!