Hej!
Surdeg möglar eg inte. Det som händer om man inte matar surdegen är att den börjar svälta. Då luktar den jättesurt och ser lite ackligt ut. Ingen fara! Det är bara att hälla ut lite (ca 2/3 delar) och ge den lite mat dvs mjöl och vatten och då blir den glad igen efter några timmar utanför kylskåpet (när surdeg är glad bubblar den och luktar inte särskilt surt). Det vi pratar om nu är det som heter surdegsstart. När man ska göra en deg med surdeg använder man lite start (kanske 1-2 msk, det brukar stå i receptet) och blandar det med mer mjöl och vatten + det som ev ska vara med (som sagt det står i receptet). Det står sedan över natten och dagen efter fortsätter man med själva degen (dvs det från dagen 1 + det som ska tillsättas dag 2). Av blandningen från dag 1+ dag 2 blir det så småningom bröd (efter ytterliggare jäsning och sedan gräddning). Surdegsstart förvaras i kylen, helt klart i samma burk och utan att diska den. Tanken är att det alltid ska finnas lite kvar som man kan mata och fortsätta att använda. En sån surdeg kan man ha i princip hur många år som helst, bara man sköter om den (dvs matar den). Lycka till!