En produktionsökning föder fler, och vem vill se sina barn lida eller dö? man hade nog vaccinerat för 300000 år sen om man kommit på det.
Det finns friska människor i alla kulturer, i en del dör de flesta sjuka, så det blir flest friska kvar.
Att patriakatet har med jordbruket att göra är bara nys, och har att göra med föreställningen om en guldålder.
Samlarsamhällen är olika, de flesta patriakaliska, och vi ska inte tro att det såg lika ut för 300000 år sedan som det ser ut i kvarvarande samlarsamhällen. Etnoarkeologi får man handskas mycket försiktigt med, det har sina rötter i 1800-talets koloniala rasistiska värld.
Patriakatet förlorar terräng så gott som endast i postindustriella samhällen, och märk att patriakatet är svårare att tydligt se i ett samhälle av egalitär natur.
Under hela människans historia, har hon försökt att effektivisera och förbättra sitt matriella och andliga liv, ibland det ena på det andras bekostnad.
Långt före jordbruket förbättrades redskap, och faktiskt hölls tamdjur, som samlarfolk i Amazonas gör och har gjort in i vår tid.
Det finns tecken på att vi gått till vägs ände, med sex milliarder människor, och 90% av den historiskt samlade resurserna utnyttjade de sista 50 åren.
Dagens lösning blir morgondagens problem.
Att människan började odla en gång, ser jag inte som något annat än ett led i mänsklighetens historia, som knappast strider mot vår natur - att skapa nytt. Men revolutionen är inte den största, industrialiseringen är en större förändring.
En människa från 300000 f.Kr skulle lättare trivas i bondesamhället på 1400-talet än i dagens New York.
Ideströmningar av devolotionistisk art och evolutionistisk går paralellt i idehistorien, den ena ser en framtid, och den andra tycker att det var bättre förr. Religion står ofta för den förstnämnda och vetenskap för den sistnämnda.