Detta är ett recept jag fick på en kurs i brödbakning. Det finns publicerat i diverse böcker, men jag har ändrat det så att kringlorna görs på honung istället. Kanongott. Går fint att styckfrysa. Perfekt att ta fram och tina när man får oväntat besök. Bra hållbarhet även ofysta. OBS: Använd bakplåtspapper - bränner gärna fast rejält annars.

Honungsjösssar/Småländska Rågkringlor (80 st, 4 plåtar)
1 l mjölk
100 gr smör
2 tsk salt
2-2,5 dl honung (eller sirap)
Smält smöret och värm en del av mjölken. Lös upp saltet och honungen. Blanda i resten av mjölken för att temperera till fingervarmt.
2,3 l rågsikt
1 pkt torrjäst för söta degar
Arbeta samman ordentligt till en ganska lös deg. Minst 5 minuter med maskin. Låt jäsa 30 minuter.
ca 5 dl vetemjöl special
Arbeta in vetemjölet i degen på bakbordet. Ganska fast deg. Arbeta ut till enkla avlånga kringlor. Liknar en hare med öron och ansikte. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa på plåten under duk 30 minuter.
Grädda tills fin färg. Nästan pepparkaka. Ca 10 minuter. Pensla de varma kringlorna med honungsvatten. Låt svalna på galler under duk.
Servera med kall mjölk, ost och honung. (Kaffe och varm choklad går bra också.)
A.