Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: tomtefrej skrivet 23 dec-12 kl 09:48
-
Hur förvarar ni era ägg. Har hört talas om något som kallas vattenglas tror jag. Det skall vara något som man lägger äggen i så att dom håller sej färska länge. Är det någon som har hört talas om detta å vet hur det fungerar
-
det behövs inte för man kan ha dom i kylskåpet 1-2 månader och jaag vet inte vad du menade för vatten sak
-
Vattenglas användes förr för att bevara ägg. Natriumsilikat heter det "på riktigt". Ägg brukar ju ha en hållbarhet på ca 3 månader i kylskåp.
-
wikopedia
Food preservation
Sodium silicate was also used as an egg preservation agent in the early 20th century with large success. When fresh eggs are immersed in it, bacteria which cause the eggs to spoil are kept out and water is kept in. Eggs can be kept fresh using this method for up to nine months. When boiling eggs preserved this way, it is well advised to pin-prick the egg to allow steam to escape because the shell is no longer porous.[16]
-
Vattenglas användes förr för att bevara ägg. Natriumsilikat heter det "på riktigt". Ägg brukar ju ha en hållbarhet på ca 3 månader i kylskåp.
Vet du hur länge dom håller sej i vattenglas å hur gör man.
-
Jag läste på Svenska Wikipedia. Där står det 8 månader.
-
ja och varför ska man bevara ägg så länge?
-
ja och varför ska man bevara ägg så länge?
Det finns de som inte har extraljus till sina höns och då har dom värpupehåll från kanske september/oktober till april. Vill man äta egna ägg hela vintern kan vattenglas vara ett alternativ. Detta är ett forum som heter alternativ så denna gamla konserveringsmetod är av intresse för en del som väljer att leva lite mer alternativt :D
Länk till lite info om vattenglas
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumsilikat (http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumsilikat)
-
ok då var det en annan sak men finns det någon som gör så?
-
ok då var det en annan sak men finns det någon som gör så?
I princip alla som följer lanthönsklubbens rekommendationer. Och en hel del andra.
Själv har jag tänkt prova med vattenglas nästa år. Denna vintern har jag bara väldigt få unghönor som värper, så jag får snåla på äggen, skulle helst äta fler. Så att kunna bevara dem från sommaren, när de värper mer, till vintern, när man knappt får några ägg, vore jättebra.
-
Jag har ätet "vattenglass" äg om vinteren hel mit barndom. Penge var knap i North Yorkshire. Äggen funkar bra til bagning och omelette men gul bristar nemt.
I have eaten waterglass conserved eggs all my childhood. there wasn't much money aroung in North Yorkshire then. The eggs are fine for baking or omelett type use as the yolks become a little soft.
-
Jag har ätet "vattenglass" äg om vinteren hel mit barndom. Penge var knap i North Yorkshire. Äggen funkar bra til bagning och omelette men gul bristar nemt.
I have eaten waterglass conserved eggs all my childhood. there wasn't much money aroung in North Yorkshire then. The eggs are fine for baking or omelett type use as the yolks become a little soft.
If you use them in an omelette or fry them is the taste different than from normal eggs?
-
I was a child, I don't think so :)
In the isolated villages everyone had hens so one could not sell eggs. As you wrote, not everyone had the possibility of giving light in winter (did they even know?) So, our mothers all saved eggs in waterglass for the winter. A very needfull and cheap source of protein. :)
-
pärlhöns lägger inte ägg på vintern där av min fråga. Jag tycker att det är intressant att prova på detta så nu får jag prova till sommaren. Har ni några andra tips så kom hjärna med dom. Men nu får ni ha en riktig GOD JUL. Tänk inte på figuren denna helg.
-
Råttor är oxå djur. :)
-
Kan man frysa ägg tro?
-
Man kan utmärkt frysa ägg för matlagning. Man kan inte frysa hela ägg med skal dock, de spricker. Man fryser antingen gula och vita för sig, eller båda tillsammans. I vilket fall ska man röra dem innan man fryser, så att hinnorna släpper och massan blir homogen. De förvaras i lufttät burk eller påse och funkar utmärkt till matlagning, även maräng ska gå bra (har inte provat själv) men det är svårt att vispa in lika mycket luft som i färska ägg.
Tack för svar!
Kan man göra omelett på dessa frysta äggulor tro?
-
Det går att göra allt som går med färska ägg.
-
Det går att göra allt som går med färska ägg.
Låter bra! Frysen är ju alltid igång ändå och känns lite enklare än vattenglas.
-
Hej!
Har sett i en intressant dokumentär (The Edwardin Farm från BBC), att man kan lägga ägg i en lösning av vatten och släckt kalk. Inte helt säker om det är det som motsvarar vattenglas, men, det skulle också ta död på/hålla bakterier borta från äggen. Man behövde inte ha dem i kylskåp. En annan sak som man gjorde, var att ha en liten burk med osläckt kalk ståendes i skafferiet för att sua upp eventuell fukt.
Jag kan starkt rekommendera att leta reda på dessa program (finns att köpa på DVD via BBC). Det finns Viktorian farm, Edwardian farm mfl.
-
Hej!
Har sett i en intressant dokumentär (The Edwardin Farm från BBC), att man kan lägga ägg i en lösning av vatten och släckt kalk. Inte helt säker om det är det som motsvarar vattenglas, men, det skulle också ta död på/hålla bakterier borta från äggen. Man behövde inte ha dem i kylskåp. En annan sak som man gjorde, var att ha en liten burk med osläckt kalk ståendes i skafferiet för att sua upp eventuell fukt.
Jag kan starkt rekommendera att leta reda på dessa program (finns att köpa på DVD via BBC). Det finns Viktorian farm, Edwardian farm mfl.
Edwardian farm torde hänvisa till edwardiansk tid, tidigt 1900-tal. Då fanns ju inte moderna kyl- och frysmöjligheter. Programmen visar förmodligen hur man fixade det ändå.
Vattenglas och släckt kalk är inte samma sak. Däremot kanske det höga pH som finns i lösningarna tar död på bakterier etc. Vattenglaset tätar också till porer i skalet så vattnet stannar inne i ägget. Man måste också vara klar över att kemiska reaktioner som kan ske inuti ägget sker fortare ju varmare ägget förvaras.
Här hade man fordom ofta en liten glasburk med konc svavelsyra stående emellan inner- och ytterfönster i butiker etc för att ta bort imma som störde tittandet genom rutorna. Personligen vill jag varken ha svavelsyra eller bränd kalk i samma utrymme som mat.
-
Det ska gå att torka ägg. Någon som försökt? Eller är det bästa helt enkelt att ha så olika åldrar på hönsen (och ljust och bra mat) att man får ägg året om?
-
Det bästa är nog att ha tillräckligt många unga höns så att man får ägg året om.
Det behövs varken att det är särskilt varmt eller att man driver dem med en massa ljus om unghönsen är i rätt ålder. Förra året, i gamla hönshuset, blev det minusgrader om det var kallare än -10 ute. De hade ingen lampa inne, men var ute från gryning till skymning om det var varmare än ca -10. Jag hade typ 10 unghöns som värpte och fick ca 50 ägg i veckan, lite färre om det var riktigt kallt.
I år har jag nytt hönshus, det blir aldrig kallare än ca 3oC, eftersom hydroforen och vattenledningarna som sedan går in i bostadshuset är i den byggnaden. Jag har i nuläget 6-8 unghönor som värper, det tillkommer någon varje vecka nu, verkar det som. Får 30-40 ägg i veckan nu. De har ännu inte börjat få värpfoder, eftersom de precis börjat värpa, ska börja med det nu. Fodret har tidigare varit helt vete, helt havre och helt korn, och dessutom snäckskal. Jag har lampor på timer och har tänt ca 8 timmar per dag.
-
Det ska gå att torka ägg. Någon som försökt? Eller är det bästa helt enkelt att ha så olika åldrar på hönsen (och ljust och bra mat) att man får ägg året om?
det enklasta är att ha höns som värper bra och ha ljus från ex 8-21 och lite värpfoder
-
dom är djur inte råttor.
Haha, måste ju vara årets citat :)
-
hur gör man.
Hittade recept från boken Höns av Karin Neuschutz
8 tjog ägg
1l vattenglas
8-9 l vatten
Nyvärpta ägg på våren eller augusti-september gnids rena från all smuts
eller fläckar med en fuktig trasa doppad i salt.De läggs med den spetsiga ändan ned i
en eller två stenkrukor.
Vattnet kokas upp och får kallna.Det blandas därefter med vattenglasen och hälls över äggen så,
att det täcker dem.Krukan överbinds och ställs på svalt och mörkt ställe.
-
Tack. Nybo. Det skall jag prova till sommaren. Har du provat det? ( Nu blir pärlhönsen glada när man kan ta till vara hela sommarens skörd. Tommy hälsar ;D )
-
Det låter ju som en god gammal ide. Så vart får man tag i vattenglas?
-
Min mamma berättade att det var bland det värsta hon visste när hon som barn skulle hämta ägg i vattenglas. "Stoppa ner hela handen i den där slippriga sörjan... fy!" Bara som lite kuriosa i ämnet. :)
-
Så vart får man tag i vattenglas?
Vattenglas ska man kunna köpa på apoteket.