Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Dave skrivet 26 sep-14 kl 18:52

Titel: Sotning vedspis
Skrivet av: Dave skrivet 26 sep-14 kl 18:52
I have an old Skillingaryd 27 vedspis that gets used now and then. But what is te procedure for cleaning out the soot?

I can remove the top hotplates, but there is also soot under the oven part, and only a tiny hatch on the front. Also, how do I get to the outlet (chimney) part, as this exits from the back of the vedspis?
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Gottfrid skrivet 27 sep-14 kl 12:39
Gör ren plattorna och ugns taket, sen drar  du med spisrakan längs sidan där röken går ner.Sen drar du ut sotet under i lilla sotluckan. Om det blir mycket sot och ofta så eldar du fel! Se till att spisen får luft så inte elden kvävs.Ha alltid luckan vid ask lådan öppen och ta ut aska ofta Lycka till!
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Dave skrivet 29 sep-14 kl 19:12
Great, thank you. There isn't much there, but thought I would give it a clean before winter.
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: olivia.k skrivet 29 sep-14 kl 19:47
Ha alltid luckan vid ask lådan öppen och ta ut aska ofta Lycka till!

Den har jag bara öppen när jag tänder upp. Varför skulle man ha den öppen jämt? Då kommer det in för mycket syre och veden brinner för fort.
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 29 sep-14 kl 21:03
Den har jag bara öppen när jag tänder upp. Varför skulle man ha den öppen jämt? Då kommer det in för mycket syre och veden brinner för fort.

Och flåsar det på för fort så ryker det svart och blir ingen värme på spisen. Så har det åtminstone varit på de jag använt.
Sedan hur mycket man ska ha öppet tilluftsspjället har varit väldigt olika. Beror på spismodell, skorsten och kombinationen av de båda.

Har man ingen sotlucka så man kommer åt botten på själva pipan, så kan det vara lite bökigt att få ut sotet därifrån, utan elektrisk sug. Sotarna kör väl med det.
Man kan göra en extra lång raka också, som når ända in, så man får ut det genom spisens sotlucka.
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 29 sep-14 kl 21:34
Här räckte inte draget till för Husqvarnan, utan man fick ha luckan på glänt som Gottfrid skrev. Och den spismodellen har jag eldat i två andra hus med spjället rätt så strypt.
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 29 sep-14 kl 21:38
Här räckte inte draget till för Husqvarnan, utan man fick ha luckan på glänt som Gottfrid skrev. Och den spismodellen har jag eldat i två andra hus med spjället rätt så strypt.

Jo, det är som sagt väldigt olika, så man kan inte ge direkta råd, om hur spjäll ska vara inställda.
Titel: SV: Sotning vedspis
Skrivet av: Gottfrid skrivet 29 sep-14 kl 22:58
Jag brukar strypa spjället i stället för luften av den enkla anledningen att luften ska in där under fyren.Om man stryper luften så drar draget in luft genom alla möjliga springor . Om man stryper draget för mycket så ryker det in vilket tvingar en att öppna lite mer .Kolla hur du eldar en kakelugn,öppna småluckor och justera spjället tills det brinner lugnt.