Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skorpor!  (läst 5750 gånger)

Neiklot

  • Gäst
Skorpor!
« skrivet: 11 jun-11 kl 11:32 »

När jag var liten bakade bakade min mamma skorpor.
Dom var väldigt frasiga och spröda och om jag inte minns fel hette dom typ "Italienska skorpor"
(min mamma minns inte heller!).

Är det någon som har ett bra recept? :)

Gärna som går bra att göra i vedspisen!

/Neiklot

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: Skorpor!
« Svar #1 skrivet: 11 jun-11 kl 12:37 »
Vilken typ av skorpor var det? Söta eller mer neutrala?
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Neiklot

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #2 skrivet: 11 jun-11 kl 12:40 »

Jag minns bara att dom var goda! :)

LottaLuvin

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #3 skrivet: 11 jun-11 kl 12:55 »
Såg en näve skorprecept för bara nån dag sen.. ska försöka minnas VAR, bara..  'tänker så det knakar'

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Skorpor!
« Svar #4 skrivet: 12 jun-11 kl 19:35 »
Man brukar ha mjölk som degvätska när man bakar skorpor, de blir inte så förtvivlat hårda när de torkas då.

Djinn

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #5 skrivet: 12 jun-11 kl 20:27 »
Tumregeln med skorpor är att ju mer fett man tillsätter degen, destå sprödare blir skorporna när de sen torkat. Baka på en halv sats vanlig vetedeg och byt ut mjölken mot grädde, eller mjölk och olja, eller mer smör och lite mjölk. Huvudsaken är att degen blir fet och blank och välarbetad.

LottaLuvin

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #6 skrivet: 13 jun-11 kl 23:10 »
Recepten funna - de fanns i en tidningsbilaga (aftonbladets 'härligt hemma')!
Jag har inte testat ett endaste ett, men vore jag skorpätare skulle jag testa pronto!  :D

Godisskorpor
(40-50st)

240g smör
2,5dl strösocker
1 ägg
knappt 2dl mjölk
11,5dl vetemjöl
1,5tsk bakpulver
1,5tsk vaniljsocker
ca 2dl hackat godis (sisådär av vilket smaskens slag som helst - pick your favourite! lakritsbåtar, nonstop, smörkola..)

Gör såhär:
1. Rör socker och smör smidigt. Rör i ägget.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj. Tillsätt mjölblandningen varvat med mjölk. Slutligen så rörs godiset ner.
3. Jobba degen så den blir smidig. Det kan behövas lite mer mjöl om den känns för lös. Om den är för lös så flyter längderna ut för mkt när det gräddas.
4. Dela i 6 delar och rulla ut längder. Lägg tre på varje plåt och grädda i 200grader ca 15 minuter.
5. När de kallnat något så skärs de i cirka 2cm tjocka skorpor. Lägg snittytan nedåt på plåten och torka i ca 100grader med en tesked i ugnsluckan. Torka tills de är helt genomtorra. Det kan kännas som en evighet men tröttnar du så är de riktigt goda otorkade också.



Salta skorpor
(40-50st)

6dl vetemjöl
1tsk bakpulver
100g smör
2ägg +1ägg för pensling
1,5tsk salt
1,25dl mjölk
1dl god ost (t ex västerbotten)
0,75dl hackade oliver
flingsalt

Gör såhär:
1. Blanda mjöl, salt och bakpulver.
2. Rör ihop smör och ägg. Blanda ner vetemjölsblandningen, varva med mjölk. Tillsätt ost och oliver.
3. Knåda ihop till en smidig deg.
4. Dela i fyra delar. Rulla varje del till en längd och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Pensla med ägg och strö på flingsalt.
6. Grädda i 190grader i ca 20min.
7. När längderna har svalnat något, skär dem i 1.5-2cm tjocka bitar.
8. Lägg bitarna med snittytan nedåt mot plåten och torka i 100grader tills de är genomtorra. Ha gärna en tesked i ugnsluckan för att släppa ut fukt.



Kardemummaskorpor
(40-50st)

2,5dl strösocker
240g smör
0,5tsk salt
2dl havregryn
ca 2tsk mald kardemumma
2tsk bakpulver
1,5dl mjölk
11dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Blanda socker smör och salt så det blir smidigt.
2. Tillsätt havregryn och kardemumma och blanda rejält.
3. Blanda mjöl med bakpulver och häll i smeten varvat med mjölk.
4. Det kan hända att det behövs lite mer av mjölk eller mjöl. Degen ska vara smidig, inte kladdig.
5. Rulla lite smalare korvar och grädda i 210grader i ca 15min.
6. Skär dem sedan och lägg på högkant på plåt och torka i ugn på 75grader tills de är torra.

ENJOY. (och den som testar - låt oss veta hur det blev!)

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Skorpor!
« Svar #7 skrivet: 13 jun-11 kl 23:22 »
Mamma brukar göra en sort som hon kallar bakpulverskorpor, de är spröda och goda, åt det sötare hållet.

Sen tror jag att jag har köpt skorpor som de kallade just italienska på ett konditori en gång, det var mandel i dem och de var hemskt goda (och hemskt dyra)...
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Neiklot

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #8 skrivet: 30 sep-11 kl 08:20 »
Idag är det brödbakardag och jag ska försöka klämma in lite skorpor också!

Tänkte prova kardemummaskorporna, eftersom det är favoriten! :-)


LottaLuvin

  • Gäst
SV: Skorpor!
« Svar #9 skrivet: 30 sep-11 kl 09:02 »
Idag är det brödbakardag och jag ska försöka klämma in lite skorpor också!

Tänkte prova kardemummaskorporna, eftersom det är favoriten! :-)

Har testat att göra dem, och de blev enligt utsago goda. Nästa gång ska jag nog inte ta färdigmalda kärnor (hade ingen mortel så jag gjorde det enkelt för mig), och skuuuulle jag ta färdigmalda igen så tippar jag nog i lite extra av den varan för en något tydligare smak. En smula smuliga blev de, också. Så kanhända arbetar jag in lite olja i degen nästa gång.

 

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Skorpor!
« Svar #10 skrivet: 01 nov-11 kl 16:23 »
Italienska skorpor har idag blivit mera kontinentala och kallas biscotti.
Mammas gamla kakbok har recept på italienska skorpor. Det enda som skiljer från ett modernt biscottirecept är att det står smör eller ister som matfett.
Handskrivet recept från en sommarkurs ca 1930

1,5 hg mandel skållas, skalas och hackas grovt.
2 bittermandlar, skållas, skalas och rivs fint.

1 hg smör eller ister
2 hg socker
2 stora ägg

3 hg vetemjöl
1 knivsudd bikarbonat
1 knivsudd hjorthornssalt

Slå matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under kradtig vispning. Tillsätt bittermandeln.
Sikta ner mjölet tillsammans med bikarbonatet och hjorthornssaltet. Tillsätt mandeln.
Arbeta raskt ihop till en deg vilken delas i tre delar som rullas ut till längder.
Gräddas i medelgod värme 1/2 timme.

Skär vackert sneda snitt som sprides ut och får torka i varmugn.
Ister ger sprödare skorpor men fattas den rika smaken av gott smör.


Jag har tolkat medelgod värme som 175° och varmugn som eftervärme och ca 100 °
Jag skar dem och stjälpte dem så snittytan kom upp. Lät dem stå  20 min och vände dem sen allt på eftervärme.
Bytte ut bittermandeln mot bittermandelolja.
Har också testat att använda bakpulver 1 tsk istället.
Dessutom tyckte jag att det krävdes mer mjöl; ca 1 dl.
« Senast ändrad: 01 nov-11 kl 16:27 av Kabo »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

128 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser