Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Regler för försäljning av vaktelkött  (läst 15387 gånger)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
Regler för försäljning av vaktelkött
« skrivet: 30 dec-10 kl 09:32 »
Här tänkte jag att vi kunde skriva upp vilka regler som gäller för uppfödning och försäljning av vaktlar till kött.

Det är en djungel bland alla regler och paragrafer, så lite hjälp att hitta och tolka reglerna kan behövas.

Detta hittade jag här på forumet:
Denna info har jag fått av en vän som pratat med Livsmedelsverket:

"Vaktel klassas inte på samma sätt som höns.

För höns och hönsägg får du INTE som privatperson sälja till annan än privatpersoner då det är krav på kontroll av båda ägg och kött (salmonella).

Vaktel däremot räknas som hägnat vilt och faller under primärproduktion, alltså samma regler som vilt, bär och svamp.

Äggen får du sälja till vem som helst, även restauranger.

Köttet får du också sälja till vem som helst. MEN, du får inte på något vis påverka kroppen mer än att den är avlivad.

Du får inte plocka, ta ur eller stycka, för då måste du ha godkänd hygienanläggning (Länsstyrelsen).

Men om du säljer till restauranger, hela kroppar, så övergår hygienansvaret till dem eftersom de har godkänd hygienanläggning"
« Senast ändrad: 03 jan-11 kl 06:34 av ieenilorac »
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #1 skrivet: 30 dec-10 kl 10:50 »
Jättebra tråd då jag precis har bestämt mig för att försöka med vaktlar till våren.

Men visst är det så att med "hela kroppar" menas utan huvuden? Annars blir det svårt att avliva dem... förlåt en dum fråga  ::)
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Daniel Sörensen

  • Inlägg: 3005
  • Människan är naturens enda misstag.
    • Södermanland
    • Fotoalbum
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #2 skrivet: 03 jan-11 kl 00:18 »
Jättebra tråd då jag precis har bestämt mig för att försöka med vaktlar till våren.

Men visst är det så att med "hela kroppar" menas utan huvuden? Annars blir det svårt att avliva dem... förlåt en dum fråga  ::)
Ingen dum fråga! Satt och funderade på det också.. Om man var tvungen att slakta på annat sätt om man skulle sälja till resturang så att alla kroppsdelar sitter kvar  ::)  :-X..
Tidigare bott på gård i Småland och på Gotland där jag ägnade mycket tid åt fjäderfäuppfödning och självhushållning.
Bor nu i lägenhet i Södermanland och spenderar dagarna med balkongodling, fågelskådning och fotografering.
Mina bilder finns på: www.flickr.com/danielmsorensen

Linkoso

  • Inlägg: 10321
    • -
    • Höns i Trunsby
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #3 skrivet: 03 jan-11 kl 01:55 »
Jag antar att det inte spelar någon roll, med eller utan huvud. Bara själva "kropp", köttdelen är orörd.
Och om det vore så att huvudet måste sitta kvar (vilket jag inte tror) så är det inte så svårt ändå, bedöva och klipp av halspulsådrorna (fågeln hinner aldrig få tillbaka medvetandet från bedövningen innan den är död). Klart... Huvudet sitter fortfarande kvar... Och om inte detta går... Ja, då vettefan. Åka till vet och få Avlivningsspruta. ::) ::)  ::) ::) ::) *iiirooonisk*
Var rädd om det liv ni har, ni vet aldrig när det tar slut ...
♥♥♥ www.honsitrunsby.webs.com ♥♥♥ ~~~ www.hönsträff.se ~~~ Visar vägen till kacklet ~~~
Kommer ni till Byledagen 25/5 - 2013? :) http://www.facebook.com/events/465511106842445/?fref=ts

Aklejan

  • Inlägg: 332
    • -
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #4 skrivet: 03 jan-11 kl 02:07 »
Huvudet får avlägsnas , men kroppen måste vara orörd!

kackelo

  • Inlägg: 189
    • Skåne
    • Solåkra
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #5 skrivet: 03 jan-11 kl 10:03 »
TROR även man får klippa av benen utan att man behöver godkänd livsmedelslokal.
« Senast ändrad: 03 jan-11 kl 10:05 av kackelo »
Får: Finull och Dorset/finull. Höns: Faverolle, Dvärg Kochin, Isbar (endast hönor), Maran (endast hönor), Maran (endast hönor)...och så hundar, katt och bin såklart :)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #6 skrivet: 03 jan-11 kl 12:08 »
TROR även man får klippa av benen utan att man behöver godkänd livsmedelslokal.

Av vilken anledning skulle man vilja klippa av benen?
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

 

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #7 skrivet: 03 jan-11 kl 12:18 »
hej,


jag har för mig att reglerna ändrades förra året. Om man vill koka sylt eller saft till försäljning får man göra det hemma i sitt kök bara  det uppfyller krav på hygien.

Gäller det kött också??

mvh

JOnathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #8 skrivet: 03 jan-11 kl 13:11 »
hej,


jag har för mig att reglerna ändrades förra året. Om man vill koka sylt eller saft till försäljning får man göra det hemma i sitt kök bara  det uppfyller krav på hygien.

Gäller det kött också??

mvh

JOnathan

Nu vet jag ju inte riktigt hur det funkar, men vet i alla fall att det är mycket krångligare med tex höns än vad det är med vaktlar (eftersom de senare räknas som hängnat vilt).
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Vaktlann

  • Inlägg: 22
    • Västergötland
    • Båbergs vaktlar
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #9 skrivet: 08 apr-11 kl 21:58 »
Hej

Jag la detta på en annan tråd men lägger det även här då denna verkar nyare

"Hej alla

Jag blir verkligen förvirrad när det gäller sälja vaktel ägg och kött. Jag har tänkt börja föda upp i större skala för att sälja till restauranger.

Har försökt läsa här på forumet men blir inte klokare.

Jag har i dag pratat med länsstyrelsen och jordbruksverket och de säger att vaktel klassas som fjäderfä vilket skulle vara samma som höns. Det innebar att man fick sälja ägg till restaurang och konsument utan att testa för salmonella så länge man hade under 200 djur.

Med kött behövde man ha godkänt slakteri om man inte skulle äta det själv.

Men när man läser här på forumet så säger ni annorlunda. Är det någon som verkligen vet vad som gäller?

Sedan undrar jag även om det är någon som vet något slakteri som tar emot fjäderfän utifrån. Alla jag pratar med slaktar bara sina egna och tar inte in andras.

Jag skulle bli så tacksam om någon kunde hjälpa mig med vad som gäller och var det finns ett slakteri nära trollhättan som tar emot vaktlar.

Tack på förhand"

ivy

  • Inlägg: 217
    • Gotland
SV: Regler för försäljning av vaktelkött
« Svar #10 skrivet: 17 dec-11 kl 11:14 »
Någon som blivit klockare på vad som gäller? hade varit intressant att veta...

JohannaJohansson

  • Inlägg: 13
  • Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.
    • Värmland
Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #11 skrivet: 13 apr-12 kl 11:09 »
Hejsan!

Jag och min vän ska starta upp ett UF-företag (UF-Ungföretagsamhet) och vi funderade på att sälja både ägg, djur och kött.

Så vår fråga är, får man sälja slaktade och plockade vaktlar vidare till privatpersoner när man driver ett företag, eller är det då en fråga till livsmedelsverket?

Kan man annars sälja dem som privatperson till privatperson?

Om det inte skulle fungera, skulle man kunna sälja vakteln levande, och därefter slakta den? Då har man ju inte sålt den slaktad liksom, utan bara "hjälpt till" att slakta den efteråt...

MVH Johanna och Erika

Även om inte alla förstår det, så är fåglar de vackraste djuren som existerar. Eleganta, glidandes på en vind och med ett enkelt skri förmedla till världen att "här kommer himlens härskare!"

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #12 skrivet: 13 apr-12 kl 11:24 »
Har vart uppe i nån tråd tidigare,vill minnas att vaktel klassas som vilt och får säljas oförädlad dvs dödad men med fjädrar och innehåll..
Fjäderfän och kaniner

tinaw

  • Gäst
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #13 skrivet: 13 apr-12 kl 11:43 »
Du får slakta och sälja till privatpersoner eller butik/resturang (i liten skala), men inte göra något med den döda kroppen, som måste levereras hel (utöver ev avhugget huvud) till köparen.

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #14 skrivet: 07 maj-12 kl 20:52 »
Saker som man kan undra över... jag undrar också

Vad kan man då ta betalt för en vaktel utan huvud och med fjädrar?
Om man ska sälja för "kött" vad är den bra slakt ålder?
Hur mycket äter/kostar dom tills dom skall slaktas?

Kan det gå runt?

Sara zon 7

  • Inlägg: 248
    • Västerbotten
    • Kåtaliden Gård
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #15 skrivet: 07 maj-12 kl 21:01 »
Tänker att när fågeln är nackad skulle man ju vilja plocka och ta ur den ganska snabbt. Hur funkar det om man säljer fågeln, snabbleverans till kunden eller kan den frysas och beredas sedan före tillagning? Hur gör ni som levererar till kunder?
Jag är intresserad av gamla lantraser och andra djur till husbehov. På gården finns Klövsjöfår, Gotlands- och Mellerudskaniner, Skånska Blommehöns, Skånegäss och Myskankor.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #16 skrivet: 07 maj-12 kl 21:38 »
Vaktlar är vuxna på ca6veckor,jag har inte sålt några men de går absolut frysa hela,det gör man med nötskrikor och de tas ur före tillagningen..
Fjäderfän och kaniner

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #17 skrivet: 09 maj-12 kl 06:23 »
Tror att det där med att de fick säljas om man bara tagit av huvudet, men inte plockat/flått gällde fram tills reglerna ändrades senast. Det var uppe i någon tråd för ett tag sedan. Någon får gärna maila jordbruksverket/livsmedelsverket och kolla.

Det är ganska svårt att plocka en vaktel, skinnet är tunt och följer gärna med. Resultatet blir bättre om man flår.

Det är nästan inga produkter man får sälja, ens som privatperson, utan en massa tillstånd och godkända lokaler, särskilt kött får man i princip inte hantera utan godkänd lokal. Det ska finnas förenklade regler, som gör att man kan få tillstånd för att använda sitt eget privata kök för vissa enklare produkter som sylt, saft, inläggningar, torkade örter och liknade. Detta borde vi kolla upp bättre, och skriva om i handboken.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #18 skrivet: 14 maj-12 kl 12:35 »
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/broschyrer/11-562%20SLV%20G%c3%a5rdsf_H.pdf

copy från texten dokumentet ovan
----
Vad får man sälja?

Nya regler om små mängder
Nya regler om små mängder primärprodukter beräknas
bli klara i slutet av 2012. Där kommer bland annat
att definieras hur mycket små mängder är. För vissa
produkter kan det bli förändringar jämfört med idag.
Därför beskrivs här bara reglerna för produkter där
förändringarna inte kommer att bli så stora.

Det här får du sälja

Frukt, bär, svamp, grönsaker och potatis
Du får sälja små mängder frukt, bär, svamp, grönsaker
och potatis utan några specifika krav, förutom att du
ansvarar för att maten är säker. Stenmurklor ska vara
förvällda enligt vedertagna metoder innan de får säljas.
För att få sälja groddar måste du vara registrerad hos
kommunen och leva upp till de allmänna hygienreglerna
för primärproduktion som finns i hygienförordningen.

Animaliska produkter

Du får sälja små mängder av följande animaliska
produkter om de är säkra och uppfyller vissa särskilda
krav:

Honung
• En biodlare får leverera små mängder honung och
andra primärprodukter från den egna biodlingen.
• Små mängder är här en genomsnittlig årsvolym på
1 000 kg honung och andra primärprodukter.
• De allmänna hygienreglerna för primärproduktion
i hygienförordningen ska vara uppfyllda.
• Honungen ska följa bestämmelserna i livsmedelsstandarden
för honung när det gäller märkning och
sammansättning.
Läs mer
Läs mer i Livsmedelsverkets vägledning om honung
och producenters leveranser av små mängder honung.

Ägg

• Man får leverera små mängder ägg från hägnat
fjäderfä, till exempel värphöns, vaktlar, gäss, änder,
pärlhöns och kalkoner, liksom från hägnad vildfågel
som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
• Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreglerna
för primärproduktion i hygienförordningen.
• Om man har fler än 200 djur ska man ta salmonellaprov
enligt bestämmelserna om obligatorisk salmonellakontroll.
• Äggen ska förvaras rent, torrt, fritt från främmande
lukter, skyddas mot stötar och direkt solljus och vid
jämn temperatur. Lämplig förvaringstemperatur för
ägg är 8–15°C.
• Äggen ska levereras senast 21 dagar efter att de är
värpta.

Ytterligare krav för hönsägg:

• Hönsägg får inte vara sorterade efter kvalitet och
vikt.
• Hönsägg får inte tvättas eller rengöras på annat sätt.
• Vid försäljning av hönsägg ska man upplysa konsumenten
om äggens bäst före-datum, som får vara
högst 28 dagar från värpdagen. Uppgiften ska finnas
på ett anslag på försäljningsstället, på en etikett fäst
på förpackningen eller överlämnas till konsumenten.
• Vid torgförsäljning ska hönsägg vara stämplade med
en särskild producentkod om man har fler än 50
höns. Om man har 50 höns eller färre behöver äggen
inte stämplas. Då räcker det med att producentens
namn och adress anges vid försäljningsstället.
• Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och
inte till detaljhandeln. Undantag är om du säljer dina
ägg via egen registrerad gårdsbutik, som ligger på
produktionsenheten.

Vilt

• En jägare får leverera små mängder oflått eller
oplockat vilt och dessutom små mängder kött av vilt.
• Med frilevande vilt menas
- vilda hov- och klövdjur, hardjur och landlevande
däggdjur som jagas för att användas som livsmedel,
till exempel kronhjort, dovhjort, vildsvin, mufflonfår,
hare, vildkanin och gnagare,
- frilevande vild fågel, till exempel fasaner, duvor,
vaktlar och rapphöns,
- däggdjur som lever fritt inom ett inhägnat område
under liknande förhållanden som vilda djur, till
exempel hjortar i hägn. Hägnet ska vara godkänt
av länsstyrelsen.
• En jägare får inte leverera små mängder oflått vilt
eller kött från björn, vildsvin och andra vilda djur
som är mottagliga för trikinos och inte heller från
hägnad kron- och dovhjort som inte är friförklarad
från tuberkulos. Leverans av dessa djurslag ska alltid
ske till en vilthanteringsanläggning (”viltslakteri”).
Läs mer
– Livsmedelsverkets vägledning om jägarens direkta
leveranser av små mängder vilt och kött av vilt
– Livsmedelsverkets information till jägare om älgjakt,
avhudning av björn och lagstiftning om vilt.

Fjäderfä och hardjur

• Man får leverera kött från sammanlagt högst 10 000
fjäderfän och hardjur per år.
• Med fjäderfä menas tamfjäderfä, som kyckling,
höns, gäss, änder, pärlhöns och kalkoner, och hägnad
vildfågel som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
Strutsfåglar betraktas inte som fjäderfä.
• Med hardjur menas kaniner, harar och gnagare.

Om verksamheten är att betrakta som ett livsmedelsföretag
ska den registreras. Då kontaktar man sin kommun.

ElinorE

  • Inlägg: 261
    • Västergötland
SV: Sälja slaktade vaktlar privat?
« Svar #19 skrivet: 14 maj-12 kl 12:52 »
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/broschyrer/11-562%20SLV%20G%c3%a5rdsf_H.pdf

copy från texten dokumentet ovan
----
Vad får man sälja?

Fjäderfä och hardjur

• Man får leverera kött från sammanlagt högst 10 000
fjäderfän och hardjur per år.



En fråga om detta. Vart ska köttet komma ifrån? Slakteri med återtag eller hemmaslakt? Eller är det en gräns för hur mycket man får sälja till slakteri utan krav på eget företag?   ???
Being happy doesn´t mean that everything is perfect...
It just mean you´ve found the right medication.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

292 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser