http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/broschyrer/11-562%20SLV%20G%c3%a5rdsf_H.pdfcopy från texten dokumentet ovan
----
Vad får man sälja?
Nya regler om små mängder
Nya regler om små mängder primärprodukter beräknas
bli klara i slutet av 2012. Där kommer bland annat
att definieras hur mycket små mängder är. För vissa
produkter kan det bli förändringar jämfört med idag.
Därför beskrivs här bara reglerna för produkter där
förändringarna inte kommer att bli så stora.
Det här får du sälja
Frukt, bär, svamp, grönsaker och potatis
Du får sälja små mängder frukt, bär, svamp, grönsaker
och potatis utan några specifika krav, förutom att du
ansvarar för att maten är säker. Stenmurklor ska vara
förvällda enligt vedertagna metoder innan de får säljas.
För att få sälja groddar måste du vara registrerad hos
kommunen och leva upp till de allmänna hygienreglerna
för primärproduktion som finns i hygienförordningen.
Animaliska produkter
Du får sälja små mängder av följande animaliska
produkter om de är säkra och uppfyller vissa särskilda
krav:
Honung
• En biodlare får leverera små mängder honung och
andra primärprodukter från den egna biodlingen.
• Små mängder är här en genomsnittlig årsvolym på
1 000 kg honung och andra primärprodukter.
• De allmänna hygienreglerna för primärproduktion
i hygienförordningen ska vara uppfyllda.
• Honungen ska följa bestämmelserna i livsmedelsstandarden
för honung när det gäller märkning och
sammansättning.
Läs mer
Läs mer i Livsmedelsverkets vägledning om honung
och producenters leveranser av små mängder honung.
Ägg
• Man får leverera små mängder ägg från hägnat
fjäderfä, till exempel värphöns, vaktlar, gäss, änder,
pärlhöns och kalkoner, liksom från hägnad vildfågel
som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
• Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreglerna
för primärproduktion i hygienförordningen.
• Om man har fler än 200 djur ska man ta salmonellaprov
enligt bestämmelserna om obligatorisk salmonellakontroll.
• Äggen ska förvaras rent, torrt, fritt från främmande
lukter, skyddas mot stötar och direkt solljus och vid
jämn temperatur. Lämplig förvaringstemperatur för
ägg är 8–15°C.
• Äggen ska levereras senast 21 dagar efter att de är
värpta.
Ytterligare krav för hönsägg:
• Hönsägg får inte vara sorterade efter kvalitet och
vikt.
• Hönsägg får inte tvättas eller rengöras på annat sätt.
• Vid försäljning av hönsägg ska man upplysa konsumenten
om äggens bäst före-datum, som får vara
högst 28 dagar från värpdagen. Uppgiften ska finnas
på ett anslag på försäljningsstället, på en etikett fäst
på förpackningen eller överlämnas till konsumenten.
• Vid torgförsäljning ska hönsägg vara stämplade med
en särskild producentkod om man har fler än 50
höns. Om man har 50 höns eller färre behöver äggen
inte stämplas. Då räcker det med att producentens
namn och adress anges vid försäljningsstället.
• Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och
inte till detaljhandeln. Undantag är om du säljer dina
ägg via egen registrerad gårdsbutik, som ligger på
produktionsenheten.
Vilt
• En jägare får leverera små mängder oflått eller
oplockat vilt och dessutom små mängder kött av vilt.
• Med frilevande vilt menas
- vilda hov- och klövdjur, hardjur och landlevande
däggdjur som jagas för att användas som livsmedel,
till exempel kronhjort, dovhjort, vildsvin, mufflonfår,
hare, vildkanin och gnagare,
- frilevande vild fågel, till exempel fasaner, duvor,
vaktlar och rapphöns,
- däggdjur som lever fritt inom ett inhägnat område
under liknande förhållanden som vilda djur, till
exempel hjortar i hägn. Hägnet ska vara godkänt
av länsstyrelsen.
• En jägare får inte leverera små mängder oflått vilt
eller kött från björn, vildsvin och andra vilda djur
som är mottagliga för trikinos och inte heller från
hägnad kron- och dovhjort som inte är friförklarad
från tuberkulos. Leverans av dessa djurslag ska alltid
ske till en vilthanteringsanläggning (”viltslakteri”).
Läs mer
– Livsmedelsverkets vägledning om jägarens direkta
leveranser av små mängder vilt och kött av vilt
– Livsmedelsverkets information till jägare om älgjakt,
avhudning av björn och lagstiftning om vilt.
Fjäderfä och hardjur
• Man får leverera kött från sammanlagt högst 10 000
fjäderfän och hardjur per år.
• Med fjäderfä menas tamfjäderfä, som kyckling,
höns, gäss, änder, pärlhöns och kalkoner, och hägnad
vildfågel som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
Strutsfåglar betraktas inte som fjäderfä.
• Med hardjur menas kaniner, harar och gnagare.
Om verksamheten är att betrakta som ett livsmedelsföretag
ska den registreras. Då kontaktar man sin kommun.