Här kommer min beskrivning på hur man kan grodda i lite större mängder till sig själv och/eller djuren:
Du skaffar lämpligen stapelbara plastbackar som var och en rymmer det som går åt på en dag. En back för varje dag som växten behöver på sig att bli klar. I alla utom den som ska stå underst borrar du hål. Om backarna kräver lock för att kunna staplas måste hålen i lock och botten passa så att vattnet kan rinna av. Gör lämpligen en mall och borra med träborr.
Dag 1 på kvällen lägger du torra frön i den hela backen, och häller på vatten till dubbla frönas höjd, dvs om bfröna fyller till 3 cm höjd fyller du vatten till 6 cm.
Dag två på morgonen häller du av vattnet, häller över fröna i en låda med hål i botten och sköljer noga med kallt vatten. Lådan placeras ovanpå den hela lådan, så att överskottsvatten hamnar i den.
Dag 2 på kvällen lägger du torra frön i den hela backen, och häller på vatten, men lite mindre eftersom det kommer lite från backen över. Så sköljer du fröna i den andra backen, skaka runt så att alla blir väl sköljda, och ställ den på plats.
.... Morgon och kväll sköljs fröna, och på kvällen läggs nya i blöt, de äldsta är i den översta backen, och sedan gradvis yngre längre ner. Eftersom vattnet rinner ner i den hela backen så blir det inte spill runt om. De förvaras i rumstemperatur. När groddarna blivit lagom, troligen när roten är ca 2-4 cm så ger man dem till djuren (eller tillagar/äter själv om man groddat till sig själv). Det sista dygnet får groddarna gärna placeras ljust, antingen att man ställer dem i en genomskinlig back i fönstret eller någon annan lösning, så bildas klorofyll och vitamininnehållet stiger.
Vill man inte ge groddar varje dag, så kan man bara göra en sats nu och då. Har man plats i kylskåp så kan man göra en större sats och förvara i kyl 3-5 dagar efter att de är klara. De ska då sköljas morgon och kväll även under kylförvaringen.
Lämpliga fröna att grodda är t ex alfalfa, mungbönor, linser, bockhornsklöver m fl. Vill man komma billigare undan så köper man inte fröna på hälsokosthyllan i affären, utan i säck från en fröfirma som säljer till t ex bönder. Tex Olssons frö i Helsingborg säljer fröer i olika stora förpackningar, och de skickar fröna. Tror att minsta beställning, beroende på fröslag, är 1 kg. Har man några djur, och äter lite själv, så går det snabbt åt. Det är mycket billigare än att köpa i livsmedelsbutiken. Men tänk på att fröna inte ska vara betade (en behandling som hjälper växten att fixera kväve, det behövs inte när man bara ska grodda, och är troligen mindre hälsosamt att äta.
Groddar man på detta sätt blir groddar en relativt billig gröda, och det tar inte särskilt lång tid att sköta odlingen.