Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äta höns och tupp  (läst 16659 gånger)

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
Äta höns och tupp
« skrivet: 07 apr-11 kl 23:14 »
Jag har läst lite var stans nu om just nackning av höns och tuppar för att ätas, och om jag har förstått det hela rätt så skall man nacka tuppar innan 9 månaders ålder för att undvika att dem blir sega. 


Djurvän som jag är så har jag svårt för själva nackningen, och det känns som ett tråkigt ämne att ta upp, men eftersom jag läst så många olika saker så skulle det ändå vara intressant med lite feedback. Då jag aldrig avlivat en höna eller tupp förrut.

Det sägs bland annat att man får dålig smak på höns/tupp om dem inte är "avblodade" stämmer detta?
Vilket är det mest skonsamma sätt att avliva hönsen/tuppar på? Jag läste på jordbruksverkets hemsidas och man verkar ju i princip få ta till lite vad som helst för att avliva höns (tom. koldioxidfögiftning) låter ju helt galet för mig.
I mina ögon måste det mest "djurvänliga" vara att se till att hönan eller tuppen är medvetslös och sedan avlägsna huvudet från kroppen.


  Äter ni alltid upp höns som ni avlivat om dem nu inte haft någon sjukdom eller dyl. ?  Jag tycker det kan kännas som ett slöseri att avliva en höna när hon slutat värpa om man inte kan äta köttet.

Vore oerhört tacksam för lite tips , råd och feedback. För när väl den dagen kommer så vill jag på det bästa sätt kunna göra detta, och samtidigt kunna äta köttet om det är möjligt, då jag inte vill att ett liv skall gå till spillo.

Jag är medveten om att det är ett jobbigt ämne men jag vore tacksam om folk faktiskt svarade.

Gamina

  • Inlägg: 915
SV: Äta höns och tupp
« Svar #1 skrivet: 07 apr-11 kl 23:21 »
De djur jag nackat har jag förs snurrat runt och slagit huvudet i något gårt sedan tagit yxan och huggit av huvudet. Avblodningen sker då automatiskt. Tänk på att hålla i djuret medan det flaxar så det inte springer/flyger iväg (det är dött så det rör sig endast om nervryckningar).
Hitills har jag endast avlivat för att äta upp dem (utom en skadad kyckling) vissa individer kommer jag dock ha svårt att äta men den dagen den sorgen. För mig känns det som slöseri och väldigt oetiskt att ta död på dem utan att ta tillvara på köttet. Släcka liv utan mening och ett oerhört resursslöseri är inte riktigt min grej.
Genbank för Gotlandshöns

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Äta höns och tupp
« Svar #2 skrivet: 07 apr-11 kl 23:25 »
De djur jag nackat har jag förs snurrat runt och slagit huvudet i något gårt sedan tagit yxan och huggit av huvudet. Avblodningen sker då automatiskt. Tänk på att hålla i djuret medan det flaxar så det inte springer/flyger iväg (det är dött så det rör sig endast om nervryckningar).
Hitills har jag endast avlivat för att äta upp dem (utom en skadad kyckling) vissa individer kommer jag dock ha svårt att äta men den dagen den sorgen. För mig känns det som slöseri och väldigt oetiskt att ta död på dem utan att ta tillvara på köttet. Släcka liv utan mening och ett oerhört resursslöseri är inte riktigt min grej.

Är inte plockningen ett rent H*lvete? eller är det bara som man tänker sig?

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Äta höns och tupp
« Svar #3 skrivet: 07 apr-11 kl 23:34 »
Det finns många sätt att göra detta på men ett snabbt sätt som ger minimal lidelse är följande.

Utrustning:
En hammare eller priest och en häcksax (typ sekatör modell längre)

En person håller i hönan/tuppen och ser till att den är lugn.
Personen som håller i hönan/tuppen sträcker fram händerna för att sedan dra tillbaka dem kanske 20 cm, då sträcker de fram hela huvudet eftersom de fungerar som en pivot.
Den andra personen slår nu med ett kraftig slag med ett hammarskaft eller liknande i bakhuvudet på fågeln så är den totalt väck.
Nu lägger man ner hammaren eller vad man nu använde som priest och plockar upp häcksaxen och klipper till runt nacken strax under huvudet.
Huvudet kommer inte att lossna om man gör detta rätt vilket hjälper till att hålla huvudet lugnt så det inte sprutar blod överallt eftersom detta avblodar djuret riktigt snabbt eftersom hjärtat kommer att fortsätta slå även om ryggraden är separerad av häcksaxen.

Äldre djur flår jag eftersom de är ett större företag att plocka. Dock gor det bra med en plockare om man har en sådan.

Är ni osäkra så be då om hjälp den första gången så ni med säkerhet kan slakta fåglarna ordentligt utan att utsätta dem för onödigt lidande.

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Äta höns och tupp
« Svar #4 skrivet: 07 apr-11 kl 23:51 »
Vilket är det mest skonsamma sätt att avliva hönsen/tuppar på? Jag läste på jordbruksverkets hemsidas och man verkar ju i princip få ta till lite vad som helst för att avliva höns (tom. koldioxidfögiftning) låter ju helt galet för mig.

bedövningsslag i nacken, huggkubbe (med två spikar halvt nedslagna som jag placerar huvudet mellan) + yxa och sedan ner med kroppen i en slakt-tratt (en stor tratt monterad på väggen där hela hönan går ner, men inte ramlar ur.... då kan den inte flaxa också får den hänga där tills den är urblodad)

koldioxidförgiftning är ju för industriella verksamheter... har man ett hönseri med 20000 värphöns som ska slaktas (och uttjänta värphöns används inte som mat, möjligen i djurfoder) så är det få andra metoder som fungerar i den skalan utan att det skulle ta flera veckor för dem att slakta ur besättningen...

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Äta höns och tupp
« Svar #5 skrivet: 08 apr-11 kl 07:51 »
Tack för alla svar! lite fler frågor då, vad är en plockare ?   Och vart gör ni själva slakten eller avlivningen, det måste ju "söla" ner en del, jag har funderat på detta då man ju inte vill locka rovdjur, och att göra det i hönsgården känns ju inte som att det kommer på fråga. så vart håller ni hus?
Slakt resterna slänger ni i sopor eller gräver ned?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Äta höns och tupp
« Svar #6 skrivet: 08 apr-11 kl 07:56 »
Det går utmärkt att äta gamla djur, det är bara kocken som är dålig om köttet blir segt. Däremot tillagar man dem på olika sätt. Unga djur kan man tillaga som man vill, äldre djur funkar inte att steka, de ska kokas i en god gryta och de ska kokas länge. Då får man något som man nuförtiden inte kan köpa i vanliga affärer, ett riktigt mört och smakrikt hönskött. Äldre djur smakar mer, men kräver längre tillagningstid.

Om man inte ska steka djuren går det utmärkt att flå dem. Det är enklare om man är nybörjare.

Leta gärna upp någon som kan visa hur man gör om ni inte slaktat förut. Det är inte svårt att slakta, men har man sett det i verkligheten är det lättare än om man bara läst beskrivningar eller sett en film.

En plockare är en plockmaskin, finns olika varianter med typ "fingrar" som plockar av allt fjäder och dun. Det finns för både torrplockning och våtplockning. Torrplockning smutsar ner betydligt mindre. Det finns beskrivningar på internat av hur man bygger en egen plockmaskin.

Avlivningen kan man göra utomhus, och efter avblodningen kan man antingen hänga fågeln i typ tvättställningen för att flå och ta ur den, eller så tar man in den på diskbänken.

Det blir så lite slaktrester så de brukar jag slänga i soporna. Lagligt sett ska man skicka dem som slaktavfall, men det blir dyrt. Och resterna efter ett eller ett par djur är så lite att det inte spelar någon roll.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

lavendula

  • Inlägg: 118
  • I varje vrå kan man finna ljus..
    • Östergötland
SV: Äta höns och tupp
« Svar #7 skrivet: 08 apr-11 kl 08:50 »
Jag tycker att gammla hönor/tuppar är välldigt fina (tänk bara på tupp i vin samt gammla hederliga kokhönan med currysås) som mat! :)
Hundar, katter, Gotlandskaniner, Svenska Gulankor, höns, bin och getter.

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Äta höns och tupp
« Svar #8 skrivet: 08 apr-11 kl 08:55 »
Lite äldre fåglar passar även utmärkt att malas.
Jag gör många kilo köttfärs på bl a äldre kanadagäss varje år och det kan man använda precis som nötfärs, bara mal ner lite ister eller annat fett i blandningen!

Hönsfärs är riktigt gott att göra alternativa köttbullar med. Blanda i hackad koriander och röd chili så blir det kalas!

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Äta höns och tupp
« Svar #9 skrivet: 08 apr-11 kl 09:26 »
Riktigt bra mat tips här också, det uppskattas!Gärna fler mattips.  Att flå dem är inget man skall göra om man gör dem i ugnen alltså.
Men vart avblodar man dem då, det blir väl ändå lite blod. Gör ni bara det var som helst?

Wizard

  • Inlägg: 151
    • Arrendegården
SV: Äta höns och tupp
« Svar #10 skrivet: 08 apr-11 kl 09:43 »
Riktigt bra mat tips här också, det uppskattas!Gärna fler mattips.  Att flå dem är inget man skall göra om man gör dem i ugnen alltså.
Men vart avblodar man dem då, det blir väl ändå lite blod. Gör ni bara det var som helst?
Jag flår ofta mina och skinnet ersätter man med bacon om man helsteker den i ugnen.

Avblodningen gör man där det är lämpligt eftersom man inte vill ha blod på vissa ställen.
Dock är det inte så stora mängder det handlar om.

Jag har en massa krokar på stallväggen där jag hänger upp diverse fåglar efter slakt och jakt.
Man knyter bara ihop fötterna med ett snöre på dem och sedan hänger man upp dem i detta snöret så rinner det sista blodet ur dem samt att de får hänga till sig i några dar innan man tar ur dem och plockar/flår.

pyromanen

  • Gäst
SV: Äta höns och tupp
« Svar #11 skrivet: 08 apr-11 kl 10:01 »
Vi vrider nacken bakåt och rar isär halskotarna i samma rörelse. Därefter skär jag av huvudet och avblodar (eftersom koterna redan är isär är det inget ben att skära i, enkelt med en kniv mot en träkubbe ute). Sen binder jag ett snöre runt bakbenen och hänger djuret på en krok där den får flaxa klart/nervrörelserna. Har jag flera som ska slaktas samtidigt tar jag nästa när den förra hänger i snöret.  Snören har jag lagt fram i förväg så det går snabbt och enkelt.

Kokar upp vatten och blandar till ca 60 grader, och tar med ut i stor hink. Doppar djuren.  hänger på kroken igen. Plockar av fjädrarna, som sitter löst efter doppet, så det går ganska lätt.  Har en bärkasse jag kastar fjädrarna i.  Skär till sist av fötterna och kastar i samma sopkasse. Såhär långt har jag altså gjort allting utomhus och med djuren hängande i snöre.  Efter det brukar jag vintertid ta med djuren in i köket på den rostfria diskbänk som är tom och ren.  Där gör jag resten med att ta ur djuret.  När det inte är vinter o frost så har vi en utomhus rostfri diskbänk vi använder (där maken även rensar fisk). Den är en bit från huset och får vatten med vattenslang. 

Vi tycker att mycket av smaken sitter i skinnet, så vi flår väldigt sällan. Smaken o baken är ju olika, men vi tycker egna djur smakar så himla gott och tycker absolut det är värt de 10 minutern extra att pilla av fjädrarna.  Även kokhöns där man väl oftast inte äter själva skinnet så ger det smak i buljongen/grytan.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Äta höns och tupp
« Svar #12 skrivet: 08 apr-11 kl 10:32 »
Vi vrider nacken bakåt och rar isär halskotarna i samma rörelse. Därefter skär jag av huvudet och avblodar (eftersom koterna redan är isär är det inget ben att skära i, enkelt med en kniv mot en träkubbe ute). Sen binder jag ett snöre runt bakbenen och hänger djuret på en krok där den får flaxa klart/nervrörelserna. Har jag flera som ska slaktas samtidigt tar jag nästa när den förra hänger i snöret.  Snören har jag lagt fram i förväg så det går snabbt och enkelt.

Detta var tillåtet förr, nu måste man bedöva djuret först. Man får alltså inte vrida av huvudet eller klippa av det, eller skära av halspulsådern utan att djuret först är bedövat av ett slag i huvudet, eller med el.

Läs mer här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/slaktforhusbehovochnodslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000210.html
http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001087/2008-069.pdf
Citera
Tillåtna metoder för fixering och bedövning

Vid bedövning får djuren fixeras en kort stund. Dessa metoder är tillåtna:

    * Användning av bedövningsbox
    * Fasthållning av djurets huvud med en grimma eller liknande vid mekanisk bedövning
    * Manuell fasthållning av mindre djur
    * Fotbyglar för fjäderfä med en vikt av högst 20kg
    * Slakttratt för andra fjäderfä än strutsfåglar

Dessa bedövningsmetoder får användas:

    * Nötkreatur, renar, hjortar, övriga idisslare samt hästdjur får bedövas med bultpistol, kulvapen eller hagelgevär.
    * Får och getter får bedövas med bultpistol, kulvapen, hagelgevär och elektricitet.
    * Grisar får bedövas med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet och koldioxid.
    * Höns får bedövas med bultpistol, kulvapen, elektricitet och koldioxid samt i vissa fall slag i huvudet.
    * Övriga fjäderfän och kaniner får bedövas med bultpistol, kulvapen, elektricitet samt i vissa fall slag i huvudet.
    * Strutsfåglar får bedövas med bultpistol, kulvapen och elektricitet.

Bestämmelserna och anvisningarna kring bedövning är relativt detaljerade och reglerar bland annat skjutvapnets typ, ammunition, vapnets riktning, strömstyrka vid elektrisk bedövning samt placering av elektroder. Läs mer om detta i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning som du hittar till höger. För alla tillåtna bedövningsmetoder gäller att efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas ska du kontrollera att djuret eller djuren är bedövade.
Avblodning ska ske snabbt och korrekt

Avblodning måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen, inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet och inom 60 sekunder efter bedövning med koldioxid. Avblodning ska ske genom att man öppnar båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl som dessa ådror utgår ifrån. Efter avblodning ska en kontroll ske att djuret är dött innan slaktprocessen får gå vidare. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även i de fall då köttet inte ska bli livsmedel.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

pyromanen

  • Gäst
SV: Äta höns och tupp
« Svar #13 skrivet: 08 apr-11 kl 11:54 »
Visst
Men slår man får hårt så dör den av slaget (=olagligt), slår man för mjukt är det djurmisshandel. Rycker jag av koterna så VET jag att även nerverna är av = bedövad. Jag tycker det känns mycket bättre att veta att den inte känner än att fundera på om slaget nu var lagomt hårt eller om djuret faktiskt lider den stunden tills den är avblodat. Och det går snabbare.

 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Äta höns och tupp
« Svar #14 skrivet: 08 apr-11 kl 11:56 »
Javisst, det går snabbare, och lagen kan vara svår att följa. Men den får faktiskt dö av bedövningen, bara man avblodar snabbt nog. Hjärtat fortsätter att slå i minst två minuter efter det att djuret är hjärndött.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Äta höns och tupp
« Svar #15 skrivet: 08 apr-11 kl 12:39 »
Jag flår ofta mina och skinnet ersätter man med bacon om man helsteker den i ugnen.

Avblodningen gör man där det är lämpligt eftersom man inte vill ha blod på vissa ställen.
Dock är det inte så stora mängder det handlar om.

Jag har en massa krokar på stallväggen där jag hänger upp diverse fåglar efter slakt och jakt.
Man knyter bara ihop fötterna med ett snöre på dem och sedan hänger man upp dem i detta snöret så rinner det sista blodet ur dem samt att de får hänga till sig i några dar innan man tar ur dem och plockar/flår.

Menar du att du låter ett slaktat djur som du ej tagit ur ännu hänga ute i ett par dagar innan du äter det?

pyromanen

  • Gäst
SV: Äta höns och tupp
« Svar #16 skrivet: 08 apr-11 kl 13:36 »
Menar du att du låter ett slaktat djur som du ej tagit ur ännu hänga ute i ett par dagar innan du äter det?
Så gör min pappa med fasaner.
Jag tycker det är mycket äckligare att ta ut kalla fåglar än varma, så jag gör aldrig så. Har inte hört talas om nån som gör så med tamfåglar.  Villt har man ju inta alltid samma koll på åldern på, och då möras ju köttet på eventuellt äldre djur av att hänga några dagar.

pyromanen

  • Gäst
SV: Äta höns och tupp
« Svar #17 skrivet: 08 apr-11 kl 13:39 »
Men den får faktiskt dö av bedövningen, bara man avblodar snabbt nog.
Konstigt. Det innebär alltå att om man slår den i huvudet så hårt så den dör då är det ok att den bedövas och dör samtidigt, men om man drar av nackkoterna (eller huggar av huvudet) så den bedövas och dör samtidigt då är det inte ok?  Hittar inte logiken  ???

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Äta höns och tupp
« Svar #18 skrivet: 08 apr-11 kl 14:09 »
Konstigt. Det innebär alltå att om man slår den i huvudet så hårt så den dör då är det ok att den bedövas och dör samtidigt, men om man drar av nackkoterna (eller huggar av huvudet) så den bedövas och dör samtidigt då är det inte ok?  Hittar inte logiken  ???
Reglerna är inte logiska... Antar att någon tyckt att huvudet faktiskt kan känna saker en stund efter att ryggmärgskanalen delats, och att man därför ska bedöva hjärnan direkt, med el, slag, pistol eller liknande.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Äta höns och tupp
« Svar #19 skrivet: 08 apr-11 kl 14:11 »
Hittar inte logiken  ???

om du har som mål att försöka hitta logik i föreskrifter från myndigheter.... så... tja lycka till :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

299 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser