Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  recept på bröd som inte behöver jäsa  (läst 10599 gånger)

greta7781

  • Inlägg: 33
    • Östergötland
recept på bröd som inte behöver jäsa
« skrivet: 28 apr-11 kl 21:28 »
hej tänkte baka lite mat bröd här fram över och undrar om det är någon vänlig själ som kan dela med sig några bra recept på bröd som inte behöver jäsa och det vore kul om det inne håller mycket kärnor och annat gott :)

Ljungåsen

  • Inlägg: 77
    • Västergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #1 skrivet: 28 apr-11 kl 21:40 »
Vi brukar baka det här:

10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
11/2 dl hel oskalad mandel
11/2 dl brödsirap
10 dl filmjölk

Ugn 175 grader

Gör så här

  • Smörj två avlånga 1 1/2 liters bakformar
  • Blanda alla torra ingredienser väl i en degbunke. Tillsätt sirap och filmjölk. Rör samman till en slät smet.
  • Fördela smeten jämnt i formarna. Ställ formarna i nedre delen av ugnen. Grädda bröden ca 60 min.
  • Stjälp upp bröden ur formarna och låt dem svalna inlindade i bakduk.


Går att variera genom att stoppa i torkade aprikoser, fikon...

greta7781

  • Inlägg: 33
    • Östergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #2 skrivet: 28 apr-11 kl 21:53 »
hej tackså mycket för receptet undrar bara om det går att byta ut en del av vete mjölet mot något annat jag gillar ju grovt bröd :)

Ljungåsen

  • Inlägg: 77
    • Västergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #3 skrivet: 28 apr-11 kl 21:56 »
Jo, det gör det. Har mest grundreceptet som inspiration, sen stoppar man i vad man vill, eller har. Men det blir grövre än det låter redan från början.

greta7781

  • Inlägg: 33
    • Östergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #4 skrivet: 29 apr-11 kl 18:04 »
ok så då är det bara att pröva sig fram då det blir spännande helg pyssel 

AK Corall

  • Inlägg: 182
    • Småland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #5 skrivet: 29 apr-11 kl 20:17 »
Det här är ett jättegott mörkt bröd som varken behöver knådas eller jäsa. Kostar 10-15 kr limpan beroende på vilka ingredienser du väljer. Aningen dyrt för hembakat men helt klart värt det. :)

4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4 dl frön. tex linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli
4 tsk bikarbonat eller bakpulver
1 tsk salt
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5-2 dl mörk sirap eller 1 dl lingonsylt
1 liter filmjölk, yoghurt, mjölk eller vatten

Blanda allt och rör till en jämn smet (inte deg).
Häll smeten i 2 smorda brödformar.
Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.

pyromanen

  • Gäst
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #6 skrivet: 29 apr-11 kl 20:56 »
Visst går det att baka "akutbröd" med bakpulver men enligt mina smaklökar kommer det inte i närheten av långtidsjäst eller surdegsbröd.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #7 skrivet: 05 maj-11 kl 05:24 »
Ljungåsen: Tänkte prova ditt recept för det var ett tag sen jag bakade med grahamsmjöl   :) Tror du att det funkar utan sirap? Jag är inte så förtjust i sötat matbröd. Frukt och sånt är däremot jättegott i bröd.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Ljungåsen

  • Inlägg: 77
    • Västergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #8 skrivet: 16 maj-11 kl 21:30 »
Ljungåsen: Tänkte prova ditt recept för det var ett tag sen jag bakade med grahamsmjöl   :) Tror du att det funkar utan sirap? Jag är inte så förtjust i sötat matbröd. Frukt och sånt är däremot jättegott i bröd.

Jisses, jag är både långsam och ouppmärksam...

Tycker att det borde fungera utan sirap. För att bikarbonatet ska fungera som man vill krävs det något surt, dvs filmjölken. Sirapen är nog mest en smakjusterare, möjligen får man blöta ner smeten med något annat så att den inte blir för torr.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #9 skrivet: 17 maj-11 kl 04:25 »
Tackar, då testar jag.  :D  Dock har jag ingen olivolja hemma, tisteloljan skall nog funka den med.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

svartorkidee

  • Inlägg: 215
    • Västergötland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #10 skrivet: 26 dec-11 kl 21:38 »
Grovt Kryddbröd:
½ l filmjölk
3dl fint rågmjöl
3dl grovt rågmjöl
3dl vetemjöl
2dl ljus sirap
1msk krossad anis
1msk krossade fänkålsfrön
1tsk bikarbonat
1tsk bakpulver

Blir en seg å kletig deg som ska ner i brödform och in i ugn på 175 grader i 50min ca. (står 45 i receptet men hemma får ja köra den en timme)
Absolut godast att äta dagen efter då den blir lite kletig när den är nybakad och behöver vila ett tag.. =)

nandi1

  • Inlägg: 15
    • Jämtland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #11 skrivet: 29 dec-11 kl 21:43 »
Mitt favvo recept  :D

7 dl graham
3 dl vete
4 dl musli
1 ½ tsk bikarbonat
1 dl torkad frukt i små bitar
½ dl russin
1dl sirap
1 l filmjölk

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan sirap och fil, blanda till tjock smet. Smörj 2 brödformar, häll i smeten och garnera med musli på toppen, ställ in på lägsta valsen 1 timma, 175 grader.

Super gott! Vill du ha mindre sött så ta bort sirapen!

Lycka till!
Wannabe bonde som är på väg till en gård med självhushållning <3

Stinahannaline

  • Inlägg: 10
    • Småland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #12 skrivet: 26 feb-12 kl 16:50 »
Mitt recept är inte så annorlunda från de andra här... men jag kan i alla fall berätta att jag brukar använda flera olika mjölsorter som dinkelmjöl, bovetemjöl, grahamsmjöl och rågmjöl. Jag brukar också hälla i lite kruskakli (vetekornets skaldelar) som har extra mycket mineraler! Kummin brukar jag också hälla i ganska mycket av för att jag tycker det är gott :) En god kryddblandning är anis, kardemumma, kummin, kanel, ingefära och nejlikor.
Be the change you want to see in the world.

mig

  • Gäst
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #13 skrivet: 26 feb-12 kl 17:23 »
Vi gör stekpannebröd. Blanda mjöl (valfria sorter, en del vetemjöl rekomenderas), med lite salt, (ev bakpulver) matolja, ev kryddor och lite kallt vatten. Blanda och kavla ut till kakor. Stek i stekpanna. Lägg i handdukar, gärna med ett grytlock över så håller det sig mjukt. Gott snabbisbröd. Bra till tacos eller med potatis, leverpastej, ost, rivna morötter, tomatsås, kokt ägg och bönpatej.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #14 skrivet: 26 feb-12 kl 18:47 »
Verkar som om vi gillar samma sorts bröd Stinahannaline  :) Jag blandar också gärna just dom mjölsorterna och dom kryddorna är jättegoda! Dessutom har jag gärna i blötlagda gryn av olika slag, dinkel, vete osv. Och ovanpå strör jag gärna vita eller svarta vallmofrön, kruskakli eller vetegroddar.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

09

  • Inlägg: 175
    • -

Veronica_57

  • Inlägg: 102
    • Ångermanland
    • lomviken.se
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #16 skrivet: 06 mar-12 kl 16:26 »
Ett jättegott bröd som inte är sötat.



5dl just lantbrödsmjöl
1/2 dl kross råg
1/2 dl kross vete
1 dl vetekli
1/2 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 halvmogen banan

Blanda alla torra ingr.tillsätt filmjölken, rör till en slät smet. Mosa bananen och blanda i.
Häll smeten i en smord avlång form ca 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen 175 c i ca en tim.
Låt stå 5 min i formen innan det stjälps upp o kallna på galler.
Vera-57
Gård på landet,en kärleksfull man, farmor till en liten super Nowa, och en liten Alva 1 labradorpojke. 1 cairnterrierpojke och 2 katt gubbar,1 skånsk blommehöna, 3 sussexhönor, blandrashönor 1 hedemoratupp, 5 blandrasankor,  och 3 afrikansk dvärggetter.

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #17 skrivet: 06 mar-12 kl 16:55 »
I bröd som ska jäsa, kan jag ersätta vetemjöl med ljust lantbrödsmjöl rakt av? Det innehåller ju ändå mest vetemjöl, tänker jag. Det ska bli brytbröd med parmesan

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #18 skrivet: 06 mar-12 kl 19:43 »
Lantbrödsmjöl är väl en utspädd variant av rågsikt? Visst kan du det, men det blir ju litet mörkare kanske. Du skulle kunna ta grahamsmjöl istället, då är det relativt ljust fortfarande. Eller tom dinkel, men det blir grynigare då. Grahamsmjölet kan bli litet torrare/kompaktare, men inte som med rågen i rågsikten. Gott blir det nog i alla fall, vad du än tar.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: recept på bröd som inte behöver jäsa
« Svar #19 skrivet: 06 mar-12 kl 20:07 »
Lantbrödsmjöl är väl en utspädd variant av rågsikt? Visst kan du det, men det blir ju litet mörkare kanske. Du skulle kunna ta grahamsmjöl istället, då är det relativt ljust fortfarande. Eller tom dinkel, men det blir grynigare då. Grahamsmjölet kan bli litet torrare/kompaktare, men inte som med rågen i rågsikten. Gott blir det nog i alla fall, vad du än tar.

MvH
Christina G

Det står vetemjöl först i innehållsförteckningen...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

84 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser