Jompe trist situation du är i, jag har själv mycket raps och får ändå väldigt len god och bredbar honung med hjälp av ympning. Jag ympar väldigt ovetenskapligt, jag höftar hur mycket ny honung och hur mycket kanderad honung jag blandar i ympen. Det jag även gör är att jag rör honungen i minst en vecka innan jag häller i ympen i den, som sagt helt ovetenskapligt men det fungerar. Jag har en mjölktank med omrörare som jag har ställt in så den rör honungen 1 h om dagen i två omgångar.
Tillbaka till ditt problem, gör som olof säger ställ honungen i rumstemperatur och se vad som händer. Om honungen fortfarande är stenhård så skulle jag om jag om jag var dig försöka värma upp honungen försiktigt. Två stycken pallkragar en plywood skiva över med t.ex ett Jula element i mitten. Låt honungen stå typ 12 timmar i 40 grader, ställ den svalt i någon vecka och därefter kolla konsistensen.