Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Syra bönor! (och även quinoa?!)  (läst 7692 gånger)

malb

  • Inlägg: 15
    • Västergötland
Syra bönor! (och även quinoa?!)
« skrivet: 03 aug-11 kl 18:54 »
Gjorde just en fin saurkrautssyrning, med lite vassla från dofilusfil och yoghurt som starter! (Ska testa nästa gång att inte använda någon starter men känns som att risken för mögel blir stooor?)

Käkar en hel del bönor och quinoa och tänkte det vore kul att fermentera detta med! Någon som provat?

Vilka bönor isf? Hur länge förvälldes dem  / kokades? Någon starterkultur med mjölksyrabakterier?

Perfekt rumstemperatur på 25 grader nu för syrning   ;D

SurOve

  • Inlägg: 45
    • Skåne
SV: Syra bönor! (och även quinoa?!)
« Svar #1 skrivet: 19 aug-11 kl 22:03 »
Vi syrar alla bönor vi äter, detta året ca 30kg bondbönor och lika mycket kokbönor.

Alla bönor jag har provat funkar: färska bondbönor, fyra-fem varianter hemodlade kokbönor samt gröna och gråa ärtor.

Jag gör så här: Blötlägger ca ett dygn (färska bondbönor förvälls kort), kokar knappt färdigt för de blir lite mjukare under syrningen (skiftar mellan olika bönor/ärtor). Låt svalna och lägg i burk (vi syrar i glasburkar med gummiring). Häller på vatten med ca 3-4% salt i samt minst 10% syrningskultur (viktigt!). Syrningskulturen är från en tidigare lyckad syrning av baljväxter. (Så hur gör du då? Jo, du tar den kultur du har från en tidigare syrning och håller tummarna. Häll gärna i mer än 10%. Lyckas denna så har du din bönstarter.) Låt syra i rumstemperatur ca 10 dagar och sedan är de färdiga att använda.

Vi använder bönorna till bönröra (bönor mixade med olja, vitlök och kryddor), bönbiffar och hela i/till maten, ev marinerade.

Syrade bönor är enligt vad jag har läst i olika forskningsrapporter mycket mer hälsosamma och lättsmälta än vanliga kokta bönor. Googla om du är intresserad.

Ang quinoan så kan du väl pröva att blötlägga dem ett halvt/helt dygn i vatten med lite surdeg eller kanske syrningskultur i. Det kan minska mängden fytinsyra mm (skyddsämnen i skalet) och göra den mer hälsosam. Gäller även svenska sädesslag (utom havre).

Lycka till!
Syrar ofta. Surar ibland.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Syra bönor! (och även quinoa?!)
« Svar #2 skrivet: 19 aug-11 kl 22:25 »
Åh, vad gott det låter med "bönröra"!  :D

Intressant information att syrade bönor är mer lättsmälta. Det är något alldeles speciellt med syrade bönor. Jag blir som galen efter dem. Har jag öppnat en burk så kan jag inte sluta äta. Beroendeframkallande och sååå gott! Umami kanske?

 



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

356 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser