Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdeg och Skrädmjöl.  (läst 9558 gånger)

stellasmatte

  • Inlägg: 38
    • Norrbotten
Surdeg och Skrädmjöl.
« skrivet: 10 aug-11 kl 15:53 »
Vad använder ni skrädmjölet till? För första gången hittade jag den i vår lilla Ica-affär men har inte en susning vad jag ska baka. Och idag satte jag igång en råg-surdeg igen, i sommar har jag inte idas baka så mycket. Efterlyser bra recept.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #1 skrivet: 10 aug-11 kl 16:14 »
Skrädmjöl blir god gröt. Det jäser inte så kakor är det gott till men bröd till kan du ta vanliga havregryn. Skrädmjöl är för dyrt i bröd.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #2 skrivet: 11 aug-11 kl 04:27 »
Efterom det är rostat, så är det just smaken som är intressant

Siwan

  • Inlägg: 46
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #3 skrivet: 12 aug-11 kl 13:07 »
koka gröt av den på vatten och ät den till stekt fläsk med lingon.
Siwan

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #4 skrivet: 13 aug-11 kl 02:06 »
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall....  ;D

skogstomten

  • Inlägg: 97
    • -
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #5 skrivet: 13 aug-11 kl 18:41 »
Skrädmjöl är en mycket god ingrediens i tunnbröd
Har bara hundarna kvar sen lagården blev skadad

Jonte R

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #6 skrivet: 15 aug-11 kl 13:20 »
Har bakat ett surdegsrågbröd med skrädmjöl. Det blev gott, men vet inte om skrädmjölet tillförde så mycket. Rågsmaken dominerade. Nån dag ska jag prova att baka ett lite ljusare surdegsbröd med skrädmjöl.

Annars är egenrostade havregryn väldigt gott i bröd.

Som gröt var skrädmjöl ingen höjdare. Men smaken är ju olika.

Nena

  • Inlägg: 270
    • Dalsland
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #7 skrivet: 10 sep-11 kl 16:39 »
Kokade gröt på det, men huuuu läskigt. Nåja. Vovven var glad över det iallfall....  ;D
Håller med, gjorde också gröt, men det gör jag inte om. Däremot är skrädmjöl gott i kex!
Lev livet grönare så blir jorden skönare

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #8 skrivet: 10 sep-11 kl 17:16 »
Det klassiska är ju naturligtvis att göra nävgröt (motti) på skrädmjölet

http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot-motti-med-flask

lars andersson

  • Inlägg: 7
    • Värmland
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #9 skrivet: 16 apr-12 kl 23:02 »
skrädmjöl är rostat havremjöl alltså innehåller det ej gluten.men har en god lite nötig smak.i bröd bör man ej använda mer en20% skrädmjöl ,resten vetemjöl.skrädmjölet ska skållas i 90gr, vatten till en lös deg.skållningen gör brödet saftigt, gott och hållbart.det ger även brödet en viss seghet.
diversearbetare,småbrukare,vedugnsbagare

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #10 skrivet: 21 apr-12 kl 07:47 »
Jag använder små mängder skrädmjöl (2-3 dl till en deg m 5 dl degspad) i bröd med graham och vetemjöl. Mycket gott!

Tröttis

  • Inlägg: 15
    • Värmland
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #11 skrivet: 22 apr-12 kl 21:41 »
Av skrädmjöl så gör jag välling på morgonen, eller gröt. Det tycker jag är gott, sen så finns det ju recept på tekakor med skrädmjöl på påsen om jag inte minns fel? Nävgröt är nog det godaste som finns, så det tycker jag att du måste testa! Servera med lingonsylt och stekt fläsk! :)

Annars så kan man ju ha i en liten del skrädmjöl i degen när man bakar, god och annorlunda smak! :)

Marit

  • Inlägg: 80
    • Värmland
    • gersgården
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #12 skrivet: 02 maj-12 kl 22:13 »
Motti (skrädmjölsgröt) och fläsk är ju alltid en klassiker.
Sen brukar jag slänga i ett par deciliter när jag gör mina "på en höft-tekakor"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)
byggnadsvård, växtmedicin, mat och odling!

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #13 skrivet: 03 maj-12 kl 13:00 »
"
Har också ett ett recept i gömmorna på skrädmjölslimpor med potatis i som är supergoda! :)

Har man sagt A får man säga B ;)

Marit

  • Inlägg: 80
    • Värmland
    • gersgården
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #14 skrivet: 04 maj-12 kl 15:23 »
Här kommer receptet ;)

Skrädmjölslimpor 3 st

5 dl fingervarmt vatten

50 g jäst

2 tsk salt

2 medelstora kokta potatisar (finrivna)

3 dl skrädmjöl

9 dl vetemjöl

ca 1 dl vetemjöl till utbakning.


Blanda ihop allt och jäs 30 minuter. Baka ut till tre limpor, jäs 30 minuter till. Sätt in bröden i ugnen 225 grader i 10 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och stå ca 20 minuter till. (ni märker själva när det är torrt inuti och det typiska ljudet när man knackar på det). Rulla in i handdukar och låt svalna.

Skorpan blir ganska hård men jag tycker det är gott och helt tvärtom mot det köpta brödet sm är lika mjukt runtom...

Njutes gärna nybakat och varmt med en rejäl klick riktigt smör  ;)
byggnadsvård, växtmedicin, mat och odling!

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #15 skrivet: 08 maj-12 kl 17:45 »
Provbakar dem nu. Jag körde potatisen genom en potatispress.

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #16 skrivet: 08 maj-12 kl 19:01 »
Ska man pensla med något? Vatten?

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #17 skrivet: 08 maj-12 kl 19:50 »
Färdiga! Dock fick jag "bara" två limpor och det gick i betydligt mer mjöl än i receptet om inte degen skulle blir som sockerkakssmet ;)
Luktar jättegott! Svalna lite och sen blir det kvällsfika :)


« Senast ändrad: 08 maj-12 kl 20:08 av Jennifer86 »

Marit

  • Inlägg: 80
    • Värmland
    • gersgården
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #18 skrivet: 10 maj-12 kl 10:44 »
Jag tror inte att jag brukar pensla med något, det blir en rätt hård skorpa men jag tycker det är gott!
Hoppas kvällsfikat blev bra  ;)
byggnadsvård, växtmedicin, mat och odling!

LimJans

  • Inlägg: 8940
    • Dalarna
SV: Surdeg och Skrädmjöl.
« Svar #19 skrivet: 10 maj-12 kl 16:52 »
Penslade med vatten bara. Blev knaprigt och gott :)

Skulle gärna vilja ha dem mer sega och med luftblåsor inuti, har du några tips? Köra den lääääänge i assistenten kanske? Eller byta vetemjölet mot extra proteinrikt dito? Eller....?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

112 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser