Jag skulle ta vara på köttet.
Man kan välja på att plocka eller flå hönan, vilket som är lättast beror på hönans ålder och om hon håller på att sätta nya fjädrar. Ju äldre höna desto svårare att flå. Ju mer nya fjädrar och piggar desto svårare att plocka.
Välj endera, behöver du närmre beskrivning på det så återkom med mer fakta. Sedan klipper du av den/de yttersta lederna på vingen, skär ett försiktigt snitt i buken, med knivspetsen så parallell med huden som möjligt, så att du inte har sönder inälvorna. Skär loss kloaken, dra ut tarmpaketet, ta vara på lever och hjärta. Luft- och matstrupe tas enklast ut inifrån, linda dem runt ett finger och dra. Ta av halsen, skölj kroppen noga på in- och utsidan. Kyl, frys eller tillaga direkt vilket du behagar.
Det är inte så svårt att ta ur ett djur, men det är enklare att visa med bilder eller i verkligheten än att beskriva med ord. Linkoso har en bra hemsida, kolla in den.