Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Protestera mot en del regler. ska vi skriva en namlista med det vi vill ändra?  (läst 8666 gånger)

johan/sandra

  • Gäst
Borde man egentligen inte protestera mot en del galna regler som gör det så svårt för den som tillverkar eller jobbar småskaligt att det nästan inte är någon idé?

Skulle man kunna starta ett upprop på facebook eller något liknande?

« Senast ändrad: 10 okt-11 kl 22:34 av johan/sandra »

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #1 skrivet: 10 okt-11 kl 20:10 »
Så klart man ska, tänkte du på något speciellt?

johan/sandra

  • Gäst
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #2 skrivet: 10 okt-11 kl 20:15 »
Jag tycker det är galet att vi inte får sälja våra ägg till den lokale grönsakshandlaren om inte han har äggen utanför affären.

Likaså behöver man inte något tillstånd för att tillverka tvål småskaligt, men om man ska få sälja den eller ens ge bort den måste man betala 2100:-/år och sedan 300:-/produkt och år till läkemedelsverket.

Det måste finnas fler sådana här regler, kanske kan vi göra en namninsamling och skicka till regeringen med de regler vi tycker borde ändras för att underlätta för småföretagaren...

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #3 skrivet: 10 okt-11 kl 20:38 »
Jag tycker det är galet att vi inte får sälja våra ägg till den lokale grönsakshandlaren om inte han har äggen utanför affären.

Likaså behöver man inte något tillstånd för att tillverka tvål småskaligt, men om man ska få sälja den eller ens ge bort den måste man betala 2100:-/år och sedan 300:-/produkt och år till läkemedelsverket.

Det måste finnas fler sådana här regler, kanske kan vi göra en namninsamling och skicka till regeringen med de regler vi tycker borde ändras för att underlätta för småföretagaren...

Vad har ni fått för svar och vem har svarat, låter ju heltokigt...hm ägg är ju livsmedel och kanske inte får blandas med grönsaker, de finns ju inte tillsammans med grönsaker i någon affär jag handlar i,  kanske är man rädd för hönebajs ska komma på grönsakerna, kommer ni ihåg epidemin vi hade med folk som dog av groddar eller vad det nu var som gödselvattnats. Tvål är en kemikalie så där finns en hel del att ha koll på, vi vill ju fånga de små miljöbovarna, de stora köper sig fria :(. Sälj era ägg via arbetsplatser, på alla ställen jag jobbat har man kunnat prenumererat på ägg och honung.

Är själv hästuppfödare, därför räknas jag som livsmedelsproducent ??? och måste därför ha godkänd foderhantering och vara registrerad foderleverantör (till mig själv) vilket innebär att jag måste ha total spårbarhet på allt foder jag ger hästarna och enskilt foderrum. Inte alla hästuppfödare har koll på att de är livsmedelsproducenter, för att slippa allt detta kan man låta stämpla i varje hästpass att hästarna inte får gå i livsmedlsproduktion, men samtidigt är det inte svårt att följa reglerna, de är ganska självklara faktiskt. Bara detta med hästpass är fånigt eftersom de flesta rasföreningar ändå kräver sina speciella registreringsbevis, dubbelt upp och dubbelkostnad till absolut ingen nytta.





johan/sandra

  • Gäst
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #4 skrivet: 10 okt-11 kl 21:00 »
det har hänt i alingsås att en dam med grönsaksbutik sålde ägg som hon köpt av en farbror som hade höns. Miljö och hälsa lät henne veta att hon inte fick sälja farbrorns ägg. Den enda lösningen var att kvinnan köpte hönsen, farbrorn blev djurskötare och äggen fick stå på utsidan av butiken (kunden fick ta med dem in för vägning) och betala med resten av det de köpt. Stos äggen utanför räknas det som torghandel och då behöver äggen inte lysas.

I göteborg fick en handlare i saluhallen också ställa sina ägg på utsidan för att få fortsätta sälja dem.


 

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #5 skrivet: 10 okt-11 kl 21:23 »
Var hittar man alla dessa "underbara" regler? Vi skulle kanske samla dem och ge ut en bok? "Sverige- det nya småföretagslandet"


johan/sandra

  • Gäst
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #6 skrivet: 10 okt-11 kl 21:37 »
Det var miljö och hälsa i alingsås och borde vara det i göteborg också.

Jo, jag köper att man kanske vill ha en viss koll på den som tillverkar tvål, salva eller cerat och liknande, men en grundavgift på 2100:- och sedan 300:- per produkt (eller doft)/år gör det svårt att få någon vinst i småskalighet. Att samma regler som vid brödbak för torgförsäljning skulle gälla verkar rimligt. Kanske skulle det också vara obligatoriskt med någon kurs i matsäkerhet.

Någon kontroll blir det ändå inte på de registrerade produkterna, läkemedelsverket är inte intresserade av att få in varuprover eller ingredienslistor.

Jag tycker "ägglagen" borde ändras, varför kan man inte ha en skylt med "hemvärpta" direkt från lantgården" eller liknande, då vet folk vad de köper men de borde fortfarande få stå inne i affären (oavsett vem som äger hönsen)

Jag tycker också att den som är kunnig i matsäkerhet bör få sälja sin "kökskokta" sylt till grannar och bekanta OM de vet att de köper hemlagat. Alternativet finns självklart att hyra ett skolkök, men den som kanske bara gör 5 burkar sylt har inte råd om den ska få lönsamhet.


johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #7 skrivet: 10 okt-11 kl 21:39 »
Var hittar man alla dessa "underbara" regler? Vi skulle kanske samla dem och ge ut en bok? "Sverige- det nya småföretagslandet"


eller kanske kalla den för "Guide till småskalig livsmedelsförädling – en inblick i lagstiftningen" fast den finns redan :) (en publikation från LRF)

johan/sandra

  • Gäst
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #8 skrivet: 10 okt-11 kl 22:06 »
Efter att ha skummat igenom kan man inse att det är samma regler vid småskalig produktion som vid mycket större produktion.

Självklart måste det finnas lagar och regler som ska följas, men jag hade gärna köpt en julskinka av grannen och mjölk från mjölkbonden.

Då småföretagande ligger de bestämmande så varmt om hjärtat borde det finnas enklare tillstånd och regler för de riktigt småskaliga. Om jag öppnar gårdsbutik med låt säga hemslagen majonäs, hallonsylt, äppelmust , honung och bivaxsalva skulle jag gärna gå en kurs och lämna in prover för bakteriekontroll om så önskades. Självklart skulle det klart utgå på produkten att den är hemtillverkad.

Borde det inte gå att anpassa gällande regler för den lilla.


christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #9 skrivet: 10 okt-11 kl 22:10 »
Borde man egentligen inte protestera mot en del galna regler som gör det så svårt för den som tillverkar eller jobbar småskaligt att det nästan inte är någon idé?

Skulle man kunna starta ett upprop på facebook eller något liknande?
JA!
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

johan/sandra

  • Gäst
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #10 skrivet: 10 okt-11 kl 22:14 »
Jag har skrivit till näringsminister Annie Lööf för att försöka få igång en konversation, men det känns bättre om vi kan sprida en lista med de regler vi tycker ska ändras och få namnunderskrifter, då skulle jag kunna bifoga den.

Jag tar mig gärna tiden att summera och lägga upp listan, men jag behöver hjälp både med galna regler och namnunderskrifter

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
Måste nog vara tuffa regler när det gäller mat som många ska äta. Om vi säger en småproducent säljer mat som 100 personer blir allvarligt sjuka av,vem ska då betala skadan som skett tro. Konkurs direkt för småproducenten kanske.

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
SV: Protestera mot en del regler.
« Svar #12 skrivet: 10 okt-11 kl 23:03 »
eller kanske kalla den för "Guide till småskalig livsmedelsförädling – en inblick i lagstiftningen" fast den finns redan :) (en publikation från LRF)

Oj, nu förstår jag verkligen vad ni menar. Tänk att människor fortfarande har lust till nåt företagande alls efter att ha drunknat i alla regler. Medelstora företag struntar ofta i regler och bara kör. Ett exempel var ett företag jag jobbade på som ställde upp ett antal baracker som tillfällig lösning som kontor under ett år för att de renoverade och byggde om lokalerna. VD blev jätteförvånad över att de missat att de måste ha bygglov, allt tystades ner och inget straff utgick...andra företag jag jobbat på har brutit mot både arbetsmiljölagen och miljöbalken utan att få annat än påpekande från berörda myndigheter. Det är svårare att vara ensamföretagare, inte lätt att hota med att lägga ner verksamheten och säga upp personalen ;)

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
Måste nog vara tuffa regler när det gäller mat som många ska äta. Om vi säger en småproducent säljer mat som 100 personer blir allvarligt sjuka av,vem ska då betala skadan som skett tro. Konkurs direkt för småproducenten kanske.

Ändå händer det titt som tätt att folk blir sjuka av storköksmat lagade på godkända ställen. För något år sedan drabbades hela åldringsvården i Växjö, om jag inte minns fel dog några av sviterna. Läs sammanfattningen i denna rapport, det missas ordentligt trots att det finns lagar.
Det är storskaligheten som är det största problemet, inte småskaligheten. Jag förstår också att det är viktigt med regler och lagar men de slår mycket hårdare på småproducenterna än de större, tyvärr.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/matforgiftning_mathantering/2009_livsmedelsverket_16_matforgiftningar_2003-2007.pdf

johan/sandra

  • Gäst
Måste nog vara tuffa regler när det gäller mat som många ska äta. Om vi säger en småproducent säljer mat som 100 personer blir allvarligt sjuka av,vem ska då betala skadan som skett tro. Konkurs direkt för småproducenten kanske.

Jag har mycket svårt att tänka mig att den lilla producenten lyckas kontaminera som i mitt exempel både de 5 burkarna med hallonsylt, de 10 flaskorna med äppelmust och 40 burkar bivaxsalva, med listeria eller anaeroba bakterier och salmonella. Det ska självklart krävas en viss baskunskap men inom rimliga gränser.

Och som jag skrivit tidigare gärna en möjlighet att få testat sina produkter för bakterieinnehåll, det ska dock inte vara lika dyrt och den lilla producenten borde inte ha samma regler för att koka 5 burkar sylt som Mc donalds har för att göra 1000 hamburgare.

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
Att den småskalige skulle vara mer noggrann får man nog ta med en nypa salt,finns inget som säger det,vet småpizzerior som fått slå igen för matsnusk. Matsäkerhet ska man nog inte tumma på.

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
.......Tänkte på en sak till....en jägare säljer lite Vildsvinskött som inte blivit kontrollerat på Trikiner....hur najjs är det för dom som får sådan mask i sig tro.

johan/sandra

  • Gäst
Att den småskalige skulle vara mer noggrann får man nog ta med en nypa salt,finns inget som säger det,vet småpizzerior som fått slå igen för matsnusk. Matsäkerhet ska man nog inte tumma på.

Att den store producenten skulle var så mycket mer noggrann får man nog också i vissa fall ta med en nypa salt. Men är man övertygad om det så får man självklart vara det.

Fast om man tycker att bonden ska få sälja sin mjölk direkt från gården och att han kan klara av det matsäkerhetsmässigt, eller att man ska kunna köpa sin grannes sylt som självklart tillverkats i ett renskrubbat kök med rena grytor, slevar och annat och att den lille tillverkaren har klarat av att upphetta sin sylt till minst 72 grader och kylt den snabbt och också gått en kurs och märkt ut att det är hemlagat och inte BOB så är ni välkomna att komma med förslag på ändringar.

Samt att man ska få köpa sin grannes halva gris som är den han ska slakta till jul då han har tre stycken grisar blir det bara en. Man vet vad man köper och litar på grannen, kanske är man till och med med vid slakten.

Eller att man köper en bivaxsalva som kokats i grannens rena kök, med rena grytor, god hygien, snabb avkylning eller borde grannen betala 2100:-/år för att få sälja sin bivaxssalva?

johan/sandra

  • Gäst
.......Tänkte på en sak till....en jägare säljer lite Vildsvinskött som inte blivit kontrollerat på Trikiner....hur najjs är det för dom som får sådan mask i sig tro.

En jägare med stolthet borde väl kontrollera köttet, man lämnar bara in ett prov. Trikiner dör också vid en upphettning på över 72 grader. Varför frågar inte köparen jägaren?

Finns det någon som äter fläskkött medium?


Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
En jägare med stolthet borde väl kontrollera köttet, man lämnar bara in ett prov. Trikiner dör också vid en upphettning på över 72 grader. Varför frågar inte köparen jägaren?

Finns det någon som äter fläskkött medium?
Återigen,det blir en extra kostnad att lämna in ett prov, därmed sämre förtjänst av sålt kött,girighet kan spela in.  Folk kan nog slabba lite här och där med köttet så maskarna krälar omkring,dålig koll på när köttet är färdigt och inte lite rått,kanske gör köttbullar och smakar om smeten är lagom salt=Trikinrisk.Tror inte folk har koll på Trikinrisken.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

720 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser