Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Protestera mot en del regler. ska vi skriva en namlista med det vi vill ändra?  (läst 8675 gånger)

Cauldron

  • Inlägg: 85
    • -
Jag tror dock inte att det är "vanligt folk" som köper ett vildsvin, maler ner till färs och sedan smakar av köttbullssmeten innan de börja steka sina köttbullar. De som gör detta har nog kunskapen om trikiner. Jag tror att de kommer att fråga om prover är tagna och om inte kommer de ju troligen att betala ett betydligt lägre pris eller helt avstå från köp. Så ett utfört trikinprov behöver inte betyda en sämre förtjänst.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
Jag har mycket svårt att tänka mig att den lilla producenten lyckas kontaminera som i mitt exempel både de 5 burkarna med hallonsylt, de 10 flaskorna med äppelmust och 40 burkar bivaxsalva, med listeria eller anaeroba bakterier och salmonella. Det ska självklart krävas en viss baskunskap men inom rimliga gränser.

Och som jag skrivit tidigare gärna en möjlighet att få testat sina produkter för bakterieinnehåll, det ska dock inte vara lika dyrt och den lilla producenten borde inte ha samma regler för att koka 5 burkar sylt som Mc donalds har för att göra 1000 hamburgare.


Om du producerar 10 burkar sylt, 20 bröd och lite saft gjort i dit hemmakök så är du inte livsmedelsföretagare enligt livsmedelsverkets definitioner och då är det enda kravet att du säljer säkra livsmedel.

Klart du får ha katt, men den ska ju ut ur köket när du tillagar mat för avsalu och du ska ha rutiner för att göra rent köket efter att katten ha lämnat köket.
Att din kommun gör fel kan man inte klandra lagstiftaren för, det gäller att överklagar och se till att vinna överklagandet. Det står rätt tydligt i livsmedelslagstiftning, kommunala riktlinjer får ej förekomma. 

Om ni använder bagarstugan som livsmedelsföretagare, jo, då kostar det en slant för själva tillståndet, bakar man några enstaka gånger per år så räknas det inte som företagande och tillstånd ska ej behövas. Samma gäller bullarna, bakar ni bullar ofta till försäljning ska köket vara godkänt, men det kan ffortfarande vara det egna köket, men vid enstaka tillfällen så behövs det inte vara godkänt.

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/godkannande_registrering_vagledning.pdf
9.1.1 om livsmedelsföretagare
9.1.2.2 om privatbostad och livsmedelshantering
« Senast ändrad: 11 okt-11 kl 07:36 av take »
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
Återigen,det blir en extra kostnad att lämna in ett prov, därmed sämre förtjänst av sålt kött,girighet kan spela in.  Folk kan nog slabba lite här och där med köttet så maskarna krälar omkring,dålig koll på när köttet är färdigt och inte lite rått,kanske gör köttbullar och smakar om smeten är lagom salt=Trikinrisk.Tror inte folk har koll på Trikinrisken.


Med en ökande rovdjursstam får vi nog vänja oss vid att det kommer en ökad risk, även våra våra egna hundar och katter kan få trikiner. I Italien och Frankrike har har man hittat hästar infekterade med trikiner,  :-\ så även hästkött måste kontrolleras numera.

Läs mer på:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/

Neiklot

  • Gäst

Finns det någon som äter fläskkött medium?

Börjar bli allt mer vanligt.
Tvkockar och allehanda matlagare serverar gärna griskött medium pga saftigheten. "Det är ju ingen risk..."


pålle

  • Gäst
Med en ökande rovdjursstam får vi nog vänja oss vid att det kommer en ökad risk, även våra våra egna hundar och katter kan få trikiner. I Italien och Frankrike har har man hittat hästar infekterade med trikiner,  :-\ så även hästkött måste kontrolleras numera.

Läs mer på:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/
Var för skulle det öka på grund av rov djuren?

johe71

  • Inlägg: 1975
Var för skulle det öka på grund av rov djuren?

antagligen görs kopplingen för att (enligt vad som stod på smittskyddsinstitutets sida) det finns trikiner i sverige hos björn, rödräv, lodjur och varg samt enstaka fall hos vildsvin, tamsvin... tamsvin kan smittas genom att de äter infekterade smågnagare (tex råttor) - så smågnagare torde också vara trinkinbärare...

men eftersom man (enligt samma sida) behöver äta smittat kött för att bli smittad så ser jag inte riktigt att en ökad rovdjursstam ger en påvisbar effekt på smittspridning... för hur många andra djur äter rovdjur? Smågnagare torde vara en mycket större smittspridare till vildsvin och tamsvin... så fler rovdjur som äter smågnagare borde minska smittspridningen till svin?




lite ot, i all vänlighet, ta det inte på fel sätt, men särstavningar är... tja, jag gillar dem inte och skulle bli glad om de försvann :)... så ett litet enkelt tips som man kan tänka på om man vet att man har problem är:
Om man säger det som ett ord så skrivs det som ett ord
jag tror de allra flesta av oss säger "rovdjur", inte "rov"<2 sekunder paus>"djur"
och  "Varför", inte "Var"<2 sekunder paus>"för".

pålle

  • Gäst
antagligen görs kopplingen för att (enligt vad som stod på smittskyddsinstitutets sida) det finns trikiner i sverige hos björn, rödräv, lodjur och varg samt enstaka fall hos vildsvin, tamsvin... tamsvin kan smittas genom att de äter infekterade smågnagare (tex råttor) - så smågnagare torde också vara trinkinbärare...

men eftersom man (enligt samma sida) behöver äta smittat kött för att bli smittad så ser jag inte riktigt att en ökad rovdjursstam ger en påvisbar effekt på smittspridning... för hur många andra djur äter rovdjur? Smågnagare torde vara en mycket större smittspridare till vildsvin och tamsvin... så fler rovdjur som äter smågnagare borde minska smittspridningen till svin?




lite ot, i all vänlighet, ta det inte på fel sätt, men särstavningar är... tja, jag gillar dem inte och skulle bli glad om de försvann :)... så ett litet enkelt tips som man kan tänka på om man vet att man har problem är:
Om man säger det som ett ord så skrivs det som ett ord
jag tror de allra flesta av oss säger "rovdjur", inte "rov"<2 sekunder paus>"djur"
och  "Varför", inte "Var"<2 sekunder paus>"för".
Om så är då borde ju dom friska rävarna skonas då och att jägarna inriktar sig på skabbräv i så fall?  Du mästra mig inte vill du begripa eller inte  det är ditt val  :)

Kira

  • Inlägg: 469
    • Småland
Var för skulle det öka på grund av rov djuren?
Ursäkta, jag blandade ihop med bandmasken som faktiskt sprids via avföring. Trikiner sprids enbart genom förtäring av infekterat kött. Har studerat ämnet vidare och funnit att hästarna hade utfodrats med slakterirester som kasserats från slakterier pg av just konstaterat trikininnehåll. Ja, ja man upphör aldrig att förvånats över hur saker går till här i världen, enligt livsmedelslagen i Sverige får man inte ens förvara animaliskt foder i samma rum som häst/fårfodret. Pga av att dessa företag slarvade med sin djurhållning måste numera allt hästkött kontrolleras inom EU.

Obs tråden handlar om regler kring småföretagandet, varför reglerna finns och om de skulle kunna göras enklare för dem som vill starta i liten skala som livsmedelsproducent eller något annat.
Johe/Sandra jag stödjer er helhjärtat, det är verkligen krångligt att starta småskalig verksamhet på rätt och lagligt sätt. Kanske kan man bilda grupper inom landsbygdsutvecklingsprogrammet med hjälp av EU-stödet och vara några stycken som startar upp. Utifrån detta kan man också lobba för regel/lagändringar om det behövs.


pålle

  • Gäst
Ursäkta, jag blandade ihop med bandmasken som faktiskt sprids via avföring. Trikiner sprids enbart genom förtäring av infekterat kött. Har studerat ämnet vidare och funnit att hästarna hade utfodrats med slakterirester som kasserats från slakterier pg av just konstaterat trikininnehåll. Ja, ja man upphör aldrig att förvånats över hur saker går till här i världen, enligt livsmedelslagen i Sverige får man inte ens förvara animaliskt foder i samma rum som häst/fårfodret. Pga av att dessa företag slarvade med sin djurhållning måste numera allt hästkött kontrolleras inom EU.

Obs tråden handlar om regler kring småföretagandet, varför reglerna finns och om de skulle kunna göras enklare för dem som vill starta i liten skala som livsmedelsproducent eller något annat.
Johe/Sandra jag stödjer er helhjärtat, det är verkligen krångligt att starta småskalig verksamhet på rätt och lagligt sätt. Kanske kan man bilda grupper inom landsbygdsutvecklingsprogrammet med hjälp av EU-stödet och vara några stycken som startar upp. Utifrån detta kan man också lobba för regel/lagändringar om det behövs.
Be inte mig om ursäkt utan rovdjuren   för dom är du väldigt snabb att  hoppa på  :)

Existens?

  • Gäst
Börjar bli allt mer vanligt.
Tvkockar och allehanda matlagare serverar gärna griskött medium pga saftigheten. "Det är ju ingen risk..."

Ja, överlag sänks ju temperaturen mer och mer i maten, det är väl snart bara kyckling som man inte vågar gå ner till 60 grader på..


För övrigt så ska jag i dagarna lämna in min ansökan om godkännande av äggpackeri.. ska bli intressant att se om det stämmer med beskrivningarna här om hur omöjligt allt är.... Hur svårt kan det vara?

freeky

  • Gäst
Ja, överlag sänks ju temperaturen mer och mer i maten, det är väl snart bara kyckling som man inte vågar gå ner till 60 grader på..


För övrigt så ska jag i dagarna lämna in min ansökan om godkännande av äggpackeri.. ska bli intressant att se om det stämmer med beskrivningarna här om hur omöjligt allt är.... Hur svårt kan det vara?



Det kan bero på vem du har med att göra,och framför allt i vilken kommun du bor i.Det ska inte spela nån roll,reglerna ska vara lika överallt,men det funkar inte.Reglerna tolkas olika i olika kommuner och av olika personer.

Existens?

  • Gäst


Det kan bero på vem du har med att göra,och framför allt i vilken kommun du bor i.Det ska inte spela nån roll,reglerna ska vara lika överallt,men det funkar inte.Reglerna tolkas olika i olika kommuner och av olika personer.

fast äggpackeri är det livsmedelsverket som har hand om  :)

Men annars vet jag ju..jag har varit livsmedelsföretagare i 20 år med kommunala inspektörer.. jag funderar på att skriva en bok...

Ulric Eriksson

  • Gäst
Hoppas det går bra. Det behövs många småproducenter.

johan/sandra

  • Gäst
Efter ett tips har jag tagit kontakt med Britt Marie Andersson på landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i västra götalands län och fått följande svar på mina frågor:

Behöver man något särskilt tillstånd för att koka ett tiotal burkar sylt av sina hemodlade hallon och sälja i gårdsbutiken?
Nej, i småskalig produktion behövs det inte.

Om man tillverkar lite tvålar för försäljning behöver man då något tillstånd för detta?
Nej, så länge det sker småskaligt, ska det inte vara några problem.

Får mjölkbonden sälja mjölk till mig för mitt husbehov?
Här visste hon inte riktigt men hänvisade mig vidare till Martina Kobel som är ansvarig för livsmedel.

Med småskalig tillverkning menas att man inte kommer upp i mer än de 50 000:-/år som man får tjäna på sin hobby utan att skatta för pengarna. Kommer du sedan upp över den gränsen så gäller andra regler.

Existens?

  • Gäst
Det finns alltid risker med att ta uppgifter från en myndighet, som gäller en annan myndighets områden.. Försäljning som är skattefri upp till 50 000 gäller saker man säljern tillfälligt med vinst, t.ex en tavla. Hobbyverksamhet som går med plus är skattepliktig från första kronan, med vissa undantag där man får tjäna upp till 12500 utan skatt.

Men man får väl utgå från att hon menade 50 000 ändå...

Kobel heter nog Kristina, vill jag minnas..

johe71

  • Inlägg: 1975
Med småskalig tillverkning menas att man inte kommer upp i mer än de 50 000:-/år som man får tjäna på sin hobby utan att skatta för pengarna. Kommer du sedan upp över den gränsen så gäller andra regler.


den summan måste vara en gammal summa? eller var har du fått info om den?

Skatteverkets folder Hobbyverksamhet

ur den foldern: I princip är alla inkomster från hobbyverksamheten skattepliktiga.
samt "Undantag: Inkomst av försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du själv plockat under ett inkomstår är skattefri till den del den inte överstiger 12 500 kr"


frågor och svar från en chatt den 29 mars 2011 på kristianstadsbladet
Hilda: Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet och måste man använda speciell blankett? Tack!
Skatteverket: Hej! Det finns inget fribelopp eller liknande utan om du gör en vinst så ska den redovisas. Detta gör du på blankett T2./Ulf

så säljer du 10 syltbrukar (och går med vinst) så vill skatteverket att du lämnar in en T2:a till dem.... (och redovisningen ska vara per hobby, man får alltså, enligt reglerna, inte kvitta vinst med syltförsäljningen med underskott från en annan hobby man har)



följande står dock om moms, om det är det du avser: "Mervärdesskatt (moms) ska i allmänhet inte redovisas för inkomster som hör till hobbyverksamhet. Det kan dock i undantagsfall förekomma att en skattepliktig vara eller tjänst omsätts i hobbyverksamheten i former som kan jämföras med näringsverksamhet. När omsättningen av sådan näringsliknande hobbyverksamhet överstiger 30 000 kr per år är man skyldig att betala moms."

Så där har skatteverket en gräns på 30 000/år, efter det räknar det som en näringsliknande hobby...


enklast är väl att, om man kommer upp i volym om intäkter att kontakta sin kommun och fråga dem hur de ser på det... jag tror de blir gladare och mer tillmötesgående om man frågar dem i förväg än om man blir "påkommen" i efterhand

 

johan/sandra

  • Gäst
Där ber jag om ursäkt två gånger, först för fel föramn och sedan för redovisningen av inkomster för hobbyverksamhet, där får jag inse att man inte bara ska fråga någon utan också kontrollera sina svar  :-[

Jag undrar bara varför inte skattemyndighet upplyste mig om detta då det var kontroll av torghandel för två år sedan då de frågade om jag ofta var på torget och mitt svar var nej, det här är andra gången, men självklart kommer jag att betala in skatt för eventuell försäljning som överstiger de 50 000:-man får tjäna/år på sin hobby.

Himla tur att jag lärt mig bättre nu och att jag skrivit upp summan för de avelsägg jag sålt så att jag kan redovisa den, så att det blir rätt från början. Och tack för hjälpen Johe.


johe71

  • Inlägg: 1975
Jag undrar bara varför inte skattemyndighet upplyste mig om detta då det var kontroll av torghandel för två år sedan

foldern är daterad oktober 2009, så det kan ju faktiskt ha varit andra regler för två år sedan :)

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
Efter ett tips har jag tagit kontakt med Britt Marie Andersson på landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i västra götalands län och fått följande svar på mina frågor:

Behöver man något särskilt tillstånd för att koka ett tiotal burkar sylt av sina hemodlade hallon och sälja i gårdsbutiken?
Nej, i småskalig produktion behövs det inte.

Om man tillverkar lite tvålar för försäljning behöver man då något tillstånd för detta?
Nej, så länge det sker småskaligt, ska det inte vara några problem.

Får mjölkbonden sälja mjölk till mig för mitt husbehov?
Här visste hon inte riktigt men hänvisade mig vidare till Martina Kobel som är ansvarig för livsmedel.

Med småskalig tillverkning menas att man inte kommer upp i mer än de 50 000:-/år som man får tjäna på sin hobby utan att skatta för pengarna. Kommer du sedan upp över den gränsen så gäller andra regler.


Vad skatteverket och livsmedelsverket menar med (livsmedels)företagare är 2 helt olika saker. Läs 9.1.1 i följande PDF när det gäller livsmedelsverkets syn på saker:

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/godkannande_registrering_vagledning.pdf

Länsstyrelsen är inte tillsynsmyndighet när det gäller livsmedel så deras ord skulle jag inte gå på alls, även om hon råkar ha rätt när det gäller et tiotals burkar sylt.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Tord_Lj

  • Gäst
Bor på en liten gård (sen 2004) i Hallands inland och kämpar förtvivlat för att förstå varför det skall vara så omöjligt att kunna ta till vara på det som finns här på gården och leva på det.

Det är ett ständigt kryssande mellan idé, budget och regelverk. Det hakar hela tiden upp sig på snåriga och kostsamma regelverk. Jag blir galen snart, senast idag råkade jag på detta;

En del av ängen korsas av en länsväg (nr 153) och har ej blivit skött på många år.
Sly och förbuskning måste stoppas annars blir det rent av trafikfarligt pga sikt.
Så jag tänkte ta över fåren för att se till att inte rotskotten tar fart när jag röjer.
Ha... enda sättet är att ta dem med djurtransport tvärs över vägen och släppa dem där.
Kostnaden blir ca 30 tusen för 6m sträcka.
Jag frågade om hur de tänkte när de drog fram vägen att den delen av ängen skulle skötas... inget svar.
Jag måste nog tyvärr konstatera att den biten av ängen är konfiskerad av vägverket, suck.
Liksom 9/10 av fastigheten eftersom det går en å och en bäck så det är strandskydd som gäller.
Får inte bygga nytt eller ändra användning på några byggnader.

Vad skall man leva av på landsbygden?
Tillverkning, hört talas om Kina...
Traditionellt jordbruk i liten skala, visst...
Turism (bo-äta-göra), men du får inte bygga eller ändra något...
Du måste bygga infarter om du får kunder = besökare, snordyrt.
Eget avlopp / vatten är i princip omöjligt i näringsverksamhet, tror ni de bygger kommunalt VA på landsbygden... Vattenprover är inte billigt för företag skall ni veta.

Jag tänkte utmana myndigheterna och deras tjänstemän att sitta ner och arbeta med fiktiva affärsplaner (där ingår att ta reda på och budgetera regler) för att de skall få en insyn i vad det innebär att utveckla verksamheter på landsbygden. Vad tror ni? Kan det träna deras empatiska förmåga i att se vad den sammantagna effekten och hur kostnaderna drivs upp pga deras pappersexercis på kontoren.

Fast å andra sidan så finns det alltid en lösning får jag höra i mina myndighetskontakter, " sök dispens" brukar det heta. De fattar inte att det borde vara en väckarklocka om något.
Det är inte friskt att man måste ha dispens så fort man skall skapa något.
Konkurrensen blir helt skev också för den delen eftersom det är mycket lättare att få dispens inom ramen för  befintliga verksamheter. Vill du skapa något nytt är det hart när omöjligt men är det redan "i anspråkstaget" går det bra, finns många exempel kring mig.

Efter att ha fått nej nej nej under fem års försök till att utveckla något här som vi kan leva drägligt börjar jag bli förb%¤&/%)%%/=(=

Till slut kommer jag att utropa republik och göra mina egna lagar.
Visst kommer jag att förlora gården men det går åt h-e ändå ju.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

237 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser