Kul tråd. Jag gjuter stearinljus i oblatrör, de har plastlock i vardera änden som går lätt att sticka igenom med en stoppnål och i den givetvis veken samtidigt. Det blir botten och veken går upp hela vägen och knyts runt en träpinne eller penna eller vanlig grillpinne i trä. För att det inte ska läcka ut stearin i botten fäster jag ett par cm av veken utanpå med maskeringsband, det enda jag hitills funnit som klarar temperaturen. Man kan givetvis trä på topp-plastlocket och trä ut veken där så är det i lod.
För att få ut dem sedan när de stelnat eftersom formen är så tjock och hård så fryser jag dem, (de går lätt att trycka ut), och tar försiktigt bort bottenplastlocket och det blir plant, du kan givetvis använda det som topp på ljuset men då blir andra sidan mer ojämn... ha inte massan för varm, det kan bildas hålrum när man häller i omgångar... Formarna kan med fördel användas ett flertal gånger. Jag har även i en bit bivax för att få ljusen lite mer antikvita, ger en lite gulare ton och givetvis en svag svag doft. Är man rädd om plastlocken så kan man gjuta fler gånger. De stora oblat-bröden är stora som kaffefat och de rören kan man också använda och finkar likadant och då passar vekar som är till marschaller alternativt fläta samman flera vekar eller gör en I-Cord (se You-Tube) av veken på fyra-fem maskor, för att de ska kunna brinna hela vägen ut till kanten. Jag rekommenderar inte att blanda stearin med parrafinljus det kan lägga sig i lager. För att lättare få upp massan kan man hälla i vatten som MÅSTE ha samma temp som ljusmassan var försiktig det kan stänka. Se bara till att inget vatten kommer med när du häller på ljusmassan i dina formar. För att göra ljus i muffinsformar etc kan man med fördel doppa vekarna i massan flera gånger så de blir tjocka och sedan trycka ned dem när de stelnat ordentligt på ytan, då behövs inget metallfäste då kroknar inte veken lika lätt och brinner bättre. Lycka till!