Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Går det att halvera syltrecept?  (läst 3346 gånger)

Visigot

  • Inlägg: 160
    • Västergötland
Går det att halvera syltrecept?
« skrivet: 25 okt-11 kl 09:31 »
Hejhej
har sylt- och marmeladrecept som jag vill göra en halv sats av, är det ok? Är koktiden i så fall ändå densamma eller ska den också halveras?  ???
Kan man göra dubbel sats i fall man vill det, har aldrig provat att mixtra med sylt- och marmeladrecept förut. Tänker att det kanske är en ganska exakt vetenskap precis som recept vid bakning.
"Fantasi är viktigare än kunskap" Albert Einstein

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3929
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Går det att halvera syltrecept?
« Svar #1 skrivet: 25 okt-11 kl 10:04 »
Det går alldeles jättebra att både halvera och dubblera recept på sylt, saft och marmelad. Mängderna av ingredienser är bara att räkna om, men koktiden ska vara samma eftersom det är den tid det tar för bären att kokas lagom mjuka.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Går det att halvera syltrecept?
« Svar #2 skrivet: 25 okt-11 kl 14:35 »
Det går alldeles jättebra att både halvera och dubblera recept på sylt, saft och marmelad. Mängderna av ingredienser är bara att räkna om, men koktiden ska vara samma eftersom det är den tid det tar för bären att kokas lagom mjuka.


Halvera borde inte vara något problem, men dubblerar man så kan man få problem med att den blir rinnig. Man skall egentligen bestäma koktiden genom att mäta temperaturen, så att man korkar tills sockerhalten är den rätta och det är den när temperaturen är 104-107 grader

Från tidningen Åter:

http://www.smakplats.se/test/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/%C3%A5ter3-09_Syltkurs_smakplats.pdf


Cauldron

  • Inlägg: 85
    • -
SV: Går det att halvera syltrecept?
« Svar #3 skrivet: 25 okt-11 kl 17:50 »
Desto snabbare kokning, desto finare sylt. En för stor mängd (över 3kg) ger en lång koktid som kan ge en smetig och seg sylt.

Visigot

  • Inlägg: 160
    • Västergötland
SV: Går det att halvera syltrecept?
« Svar #4 skrivet: 26 okt-11 kl 13:26 »
ja det låter ju bra, då ska jag pröva att halvera mitt recept.
"Fantasi är viktigare än kunskap" Albert Einstein


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

145 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser