Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Surdeg av surkål.  (läst 3706 gånger)

TillVaraTa

  • Gäst
Surdeg av surkål.
« skrivet: 23 nov-11 kl 21:08 »
Vilda funderingar kring surdegsbaket här, känner att jag behöver utvecklas.

Frågan lyder: Går det att starta en surdeg av finhackad surkål och mjöl, och vilka effekter skulle det ge? Tänker smak, konsistens, syra och så vidare nu. Någon som provat?

Jag frågar för att jag tycker om kål i bröd, har bakat många olika sorters bröd med många olika sorters kål.

Vad tror ni?

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Surdeg av surkål.
« Svar #1 skrivet: 23 nov-11 kl 21:13 »
Jag har också tänkt den tanken och vill bara uppmuntra dig till att testa. Bara gör det så får vi ser vad som händer vet ja!
Man kan ju också tänka sig att man startar en surdeg på färdigt spad från en tidigare surkål.

Hur brukar du krydda, om alls?

Skogsvilde

  • Inlägg: 16997
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Surdeg av surkål.
« Svar #2 skrivet: 23 nov-11 kl 21:41 »
Det värsta som kan ske är att du misslyckas.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Surdeg av surkål.
« Svar #3 skrivet: 23 nov-11 kl 21:50 »
Jag har testat en gång för länge sen och det gick inget vidare.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Surdeg av surkål.
« Svar #4 skrivet: 24 nov-11 kl 04:09 »
Återigen varför? Folk startar surdegsbröd på filmjölk, vassle, äpplen (och annan frukt) och nu alltså vitkål, men det är ju inte samma kolhydrater i dessa olika matprodukter, och mjölksyrabakterierna är ganska specialiserade till sina egna specifika kolhydratkällor. Mjölksyrabakterier från mjölkprodukter bryter t ex naturligtvis ned laktosen i mjölken, medan mjölksyrabakterier  i mjöl måste kunna växa på mycket större kolhydrater.

Det är ju i princip helt säkert att starta på en lös rågsurdeg, sedan kan man byta mjöltyp om man vill.

Ingen skulle väl få för sig att starta vin eller cider jäsning med mjöl som grund?

TillVaraTa

  • Gäst
SV: Surdeg av surkål.
« Svar #5 skrivet: 24 nov-11 kl 12:50 »
Hur brukar du krydda, om alls?

Kryddar med vad jag känner för och har hemma, ibland blir det bra, ibland blir det skit.

Återigen varför?

Ingen skulle väl få för sig att starta vin eller cider jäsning med mjöl som grund?

Hrm... Där sa du nåt. Ja, varför inte?
Har en mycket trevlig surdeg med äpple och honung här. Förstår inte varför det skulle vara fel att experimentera?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

99 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser