Hej!
Jag tycker det låter som om ull o skinn skulle vara det viktigaste för dig. Gotlandsfår är väl det klassiska ull och skinn-fåret. Men titta gärna på allmogefåren
http://www.allmogefar.se/ . Där finns olika ulltyper och variation i färg.
Fåren ska inte ha värme, utan klarar sig fint i en dragfri lada. Jag har haft får i drygt ett år nu och jag tycker inte det har varit svårt. Klippningen är kanske ett av de trixigare momenten, men det finns ju folk att leja till sånt om man inte vill göra det själv. Lika dant med slakten. Lammningarna har också gått väldigt smidigt, men det kan förståss hända en massa oförutsedda saker där. Men då är det i alla fall skönt att ha en ras som får ett eller max två lamm.
Vinterfodret (hö eller ensilage) är väl den största kostnaden.
Kika runt bland trådarna här, det finns flera om kostnader, raser och en massa annat matnyttigt!
Lycka till!