Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Manual Hugokamin  (läst 12479 gånger)

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
Manual Hugokamin
« skrivet: 30 jan-14 kl 17:52 »
Vi har en Hugokamin, som huvudsaklig värmekälla. Nu skulle vi behöva "komma In" i den. Finns det någon, som har en manual/installationsanvisning, som vi kan få kopiera?

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #1 skrivet: 30 jan-14 kl 18:41 »
Byta fläkten eller?? Kolla med Näldens verkstads industri som gjort såna där.

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #2 skrivet: 30 jan-14 kl 22:44 »
Fläkt har vi en extra, men det var bra, att få veta vart man kan vända sig om även den extra pajar.

Vi har en Hugo, som funkar jättebra, men den bör tätas med pannkitt i små sprickor. Vi tänkte ta isär den i sommar och göra ett så bra jobb, som det går.
Vi har Hugo, som mer eller mindre enda uppvärmning av en luftkudde, som svävar till olika rum.

 Den är så smart, med sin uppvärmda inluft och sitt stora utrymme för ved, så det är svårt att ersätta den. 
Så småningom måste den nog ersättas. Dels kan den väl inte hänga med hur länge som helst. dels så vill vi undvika direktel, vilket är ett annat alternativ, som i och för sig finns nu, och  som är enda alternativet nu om vi vill kunna vara borta en längre tid på vintern.

Vi har tittat på kaminer för både ved och pellets, men dels finns det ingen kombi, som kan ta stora och många vedträn och ingen kombi kan ha mer kontinuerlig pelletseldning, så kombinationerna är halvmessyrer tycker vi. Vi vill nämligen fortsätta med ved  i princip, men det fordrar ju en hel del kroppsövningar och vi skulle vilja kunna elda med pellets då det behövs för den kroppsliga förmågans skull. Man blir ju inte yngre.

Eftersom inluftsuppvärmningen till Hugo är så smart, så funderar vi på om man kan ansluta en kompletterande kamin tex pelletskamin till Hugos skorsten. Och i så fall ha kvar Hugo och en pelletskamin på samma skorsten och så småningom sätta en annan vedkamin som ersättning för Hugo,när Hugo inte mäktar mer. Dvs ha kaminerna bredvid varandra.
Vi har möjligheter att ha ett pelletsförråd på våningen över platsen för pelletskaminen.  Det skulle gå bra, att från detta pelletsförråd få en kontinuerlig matning.
 
Vi har precis börjat gräva i detta med värmare. Vår Hugo är så otroligt bra, så det är svårt att ersätta den, men vi vill kunna resa bort och slippa ha dyr el då och så småningom får  den väl ersättas med annat.

Vi funderar också på att sätta in en luft-luft-värmepump.

Så det är mycket tankar och idéer, som flyger i luften här hos oss. vi är som sagt i början av alla funderingar. Men vi skulle vilja ta isär Hugo i sommar, för att se hur vi bäst kan agera.
Därför vill vi gärna få atg i en manual, som kan hjälpa oss.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #3 skrivet: 31 jan-14 kl 19:10 »
Sätta in en kamin på Hugos  skorsten är ingen bra ide.Köp en fräch Hugo på blocket.Om du har en vägg ledig så kolla på en KMP drag,pellets kamin med rökutsläpp genom väggen.Om du ska ha en ny ved kamin så har NVI en skorsten som funkar på samma vis som Hugos,de är ju dom som gjort den.

ca

  • Inlägg: 248
SV: Manual Hugokamin
« Svar #4 skrivet: 31 jan-14 kl 19:54 »
Hugos kamin som kom i mitten av 70-talet var ju innovativ med sin förvärmning av förbränningsluften i en luftspalt runt skorstenen. Tyvärr var det inte många brukare som begrep detta utan fortsatte att använda vedluckan som luftinsläpp och det brann några hus, pga att skorstenen då inte kyldes ordentligt, innan krav på schakt infördes. Kaminen fick sluta tillverkas och ersattes av Hugo Miljö som hade ett vedmagasin vid sidan av brännkammaren vilket skulle mata in ett o ett vedträ i takt med att det brann undan. Tyvärr (igen) hände det som oftast att när kaminen blev varm rörde sig luckan till vedmagasinet och då det strömmade in syre där så antändes även vedmagasinet och den rosfria konstruktionen tålde inte spänningarna utan krackelerade i svetsskarvar mm. Mycket tveksamt om det är värt besväret att laga eller att montera in en begagnad även om du får den gratis eller ens om du gör allt själv. Det finns massor av kaminer som med råge matchar Hugon i värmeavgivning och med en halverad vedåtgång.    "Vi har möjligheter att ha ett pelletsförråd på våningen över platsen för pelletskaminen.  Det skulle gå bra, att från detta pelletsförråd få en kontinuerlig matning."  Då får ni nog tänka till lite x-tra. I de flesta pelletskaminer ingår pelletsförrådet i kaminen och luckan är en del av brandsäkerheten. Det finns kombinerade kaminer men det är ung som att skaffa sig en bäddsoffa;det går varken att ligga eller sitta ordentligt i den.  T.ex En EcoTec Tyr har en pelletsmatning bakåt som skulle kunna kombineras med ett fallschakt ifrån övervåningen men .....  Och den kostar mer än både en vedkamin o en pelletskamin tillsammans.  Har man ordentligt med plats bakom så har Brunner en rejäl apparat men prisbilden blir mer än det dubbla. Det är tvivelaktigt om sotaren vill att du ska ha kvar den gamla skorstenen om du byter kamin. Usch det blev lite mycket negativt det här men ni skall ju leva med kaminen resten av livet så det kan vara bra med lite företänksamhet.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #5 skrivet: 31 jan-14 kl 20:21 »
Helt rätt ca ."Billig peng kan bli dyra läro pengar. Vad vissa inte tänker på när dom vill sätta en ny kamin på en gammal skorsten  så finns det ju typgodkännanden som skall följas.Och plåtskorsten som är över 30 har vart med ett tag och kanske levt ett hårt liv.

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #6 skrivet: 01 feb-14 kl 14:12 »
Tack för fina och omtänksamma svar. Ja det är inte lätt, att hitta rätt i dennna djungel av uppvärmningsalternativ.

Vi fortsätter att leta och vända på allt.

Vår tror inte att vår skorsten skorsten är en typgodkänd sådan, utan en påplatsgodkänd. Den har rostfritt syrafast stål innerst med en 15 cm innerdiameter, utanpå detta finns 2,25 cm rockwool och utanpå detta också ett syrafast rör, och utanför detta går inluften i nästa utrymme, som är 6 cm brett. Utanpå allt detta är ett galvat rör. Vi tror inte denna skorsten är färdig för skrotning efter c:a 20 års bruk?

Så sant, att kombinationskaminer är som bäddsoffor, bra liknelse! Därför skulle vi gärna vilja finna en pelletskamin, som är en genuin sådan, för kontinuerlig matning och som går att ha i vardagsrum. Då skulle den kunna stå bredvid Hugo med gemensam skorsten och en flappstängning för utgången till den kamin, som just då inte används. Därefter skulle Hugo ersättas med annann veddito, när det är dags.

Vi tar jättegärna och tacksamt emot fler synpunkter och tips. :)



 

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #7 skrivet: 01 feb-14 kl 23:22 »
Ingenting varar för evigt.Möjligen synden.Isoleringen kan ha utmattats liksom röret.Bara för att det är rostfritt så håller det inte i evenliga tider.Då din  kamin typgodkändes med tillhörande skorsten så var det tänkt att dom skulle sitta ihop.Så om du tex tar bort kamin och kopplar på en vedspis eller en helt annan typ av kamin så  blir det ju helt andra förutsättningar än när den provades.

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #8 skrivet: 02 feb-14 kl 13:39 »
Tack för upplysning, skall beakta detta.

Fortfarande ingen manual eller liknande?

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #9 skrivet: 02 feb-14 kl 16:02 »
Nån manual har jag dock inte.Men skulle vilja haft en skälv i fall jag ska byta fläkt nån gång.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Manual Hugokamin
« Svar #10 skrivet: 02 feb-14 kl 16:03 »
Det är väl en sånhär ni behöver då. Eco Tec Tyr är inte så bra att elda ved i.

http://www.combiheat.se/ved-och-pelletskamin/vedkaminpelletskamin/unicombi-for-varmluft/

Om det är en skorsten med rostfritt rör (2343) Så är det antagligen tunngodsigt 1,4 mm. En del försäkringsbolag brukar ha betänkligheter redan efter 5 år.
Vi valde att köpa beg. premodul-rör (nästan gratis) där godset är 3 eller 4mm istället och i ett rosttrögt material som kallas corten. Sen isolerade vi med 2 lager förnätad stenull med överlappande skarvar. Slutligen ett chakt runt detta i gips och stålreglar, alltså i obrännbart material. Efter installationen sa sotaren: Denhär skiter vi i att provtrycka, den ÄR tät.  ;D

Manual har säkert tillverkaren. Det fanns ju till vår gamla Contura C550!

Gottfrid @ Hur isoleringen skulle bli utmattad förstår jag inte.  ???

En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #11 skrivet: 02 feb-14 kl 19:30 »
Jo förstår du TiB.När du eldar mycket så blir röret väldigt hett,många stoppar i för mycket ved och då utsätts både röret och isoleringen för hårda påfrestningar vilket medför att   tappar sin isolerande förmåga.Hela kaminen är ju i rostfritt invändigt och man ser ju hur den plåten ser ut.Det är samma material i röret. Förut fanns en skorsten som hette Selkirk som var med i många brandtillbud  .Typgodkännandet på dessa drogs in.Så har du en sådan och sätter dit en ny kamin så får du aldrig den skorsten godkänd. Ta för skojs skull och väg tre vedträn och kolla vad dom väger.I en kamin skall man aldrig stoppa in mer än 2,5 kilo ved per timme.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Manual Hugokamin
« Svar #12 skrivet: 02 feb-14 kl 20:23 »
Ja, söndereldade kaminer finns det ju en del. Hur mycke ved de tål beror ju på storleken eller rättare sagt kapaciteten. 1 kg ved= 4kWx2,5 =......ja runt 10 KW är väl vad de flesta har som märkeffekt.
Antar de kan skiva lite vad de vill som märkeffekt också och hur många gånger de tål att brassa på i skiljer en del. Det måste ju va skillnad på en kamin för 3500 och en för 13500, mer än designen.

Men inte phaen gör de kaminerna i rostfritt? Det slår sig ju enormt nä'r det blir varmt, corten borde det ju va. Och varför gick de ifrån 3-4mm corten till rostfri folie i rören?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosttr%C3%B6gt_st%C3%A5l







« Senast ändrad: 02 feb-14 kl 20:28 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

torbjorn

  • Inlägg: 13767
    • Medelpad
SV: Manual Hugokamin
« Svar #13 skrivet: 02 feb-14 kl 22:00 »
Det finns ju många olika sorters rostfritt stål. Vanligt 18/8-stål, s k austenitiskt, slår sig kraftigt i värme, men det finns andra kvaliteter som har mindre värmeutvidgning. Å andra sidan kan de ha andra irriterande egenskaper, t ex vara omöjliga att svetsa eller ha lätt för att få sprickor.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #14 skrivet: 02 feb-14 kl 23:01 »
Kolla i en Hugo får du se Tib.Eldstaden är i rotfritt och blir krokigt å skevt av värmen.Därutav trådskaparens fråga om manualen så den biten kan du släppa nu.Även varmluftpannor använder detta material.Varför man frångått Corten till förmån för RF tror jag beror på vikten.En sex meters skorsten i corten är ingen lätt pjäs.Dessutom rostar corten i tuffare miljöer samt att materialet försvinner.Blir flagor som släpper  undan för undan.Därutav dess gods tjocklek.

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #15 skrivet: 03 feb-14 kl 23:25 »
Jo Gottfrid.

Om du inte vet. Ny fläktlåda köpte vi hos Electrolux i Jönköping år 2006. Tel då 036-387950. Det var bara att byta låda.
Artikelnummer: 893102004

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #16 skrivet: 03 feb-14 kl 23:42 »
Va gick lådan lös på om man får va nyfiken??

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #17 skrivet: 04 feb-14 kl 14:57 »
Vi tyckte lådan var dyr då. Den kostade 2900 utan moms.
Vi testade den när den kom och fläkten funkar. 

Den gamla fläkten fick vi igång igen. Den var igendammad och lät skrapig strax innan den lade av. När den började låta konstigt rotade vi rätt på den nya och köpte den. Vi vågade faktiskt inte vara utan en backupfläkt. Om den pajat, när der brann inne i kaminen, så skulle det ju inte slutat så bra. Av den anldningen har vi också kopplat två bilbatterier, som står redo laddade och som automatiskt kopplas in om strömmen går.

I den nya fläktlådan finns inget relä till den elpatron, som vi också har inmonterad i Hugo.




Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Manual Hugokamin
« Svar #18 skrivet: 04 feb-14 kl 20:19 »
Elpatron i kamin????? Nu blev  jag nyfiken! Hur funkar den??

Gretan

  • Inlägg: 25
    • Södermanland
SV: Manual Hugokamin
« Svar #19 skrivet: 04 feb-14 kl 22:54 »
Special, special.
Jag vet inte hur den är apterad. Den fanns när vi flyttade in.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

215 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser