Hej,
Hade 6 små maskinkläckta kycklingar i en flyttkartong med värmelampa på ena sidan av kartongen. Handduk som golv. De kläcktes i torsdags - fredags, så de är nästan en vecka. Värmemässigt, så har jag inte mätt temperaturen, men de har varit pigga, och när de sovit så har de lagt sig i "mittzonen" varken i utkant av lampan eller mitt under, ibland har de sovit ensamma ibland några tillsammans. Så jag har tolkat det som att lampan haft en lagom höjd.
Matmässigt, så har de fått kokt ägg andra dygnet, resten av dagarna "kyckling start" från granngården i fri mängd. Vatten har bytts varje dag. Matskålen har vi bytt ut (lagt in ny matskål, den gamla i diskmaskinen) varje dag tror jag, ev. kan vi missat någon dag.
Plötsligt i eftermiddag, så såg vi att en av kycklingarna dött. Det var några timmar obevakat, så jag vet inte exakt hur förloppet gick till.
Nu i kväll, bara några timmar efter, så såg vi att en av kycklingarna som i eftermiddags verkade helt normalt, var slö, låg och flämtade. Pep svagt. Jag flyttade honom lite närmare värmelampan (även om jag inte direkt trodde att det berodde på låg temp). Lite halvlöst bajs i stjärten. Jag försökta googla lite, innan jag tänkte ta bort den (så man inte har ihjäl den i onödan), men när jag gick ner lite senare ikväll (mindre än 30 min senare) så var även den kycklingen död. Det är ju ingen av dem som druknat eller liknande, och kycklingarna är snälla mot varandra.
Vad tror ni att dödsfallen beror på? Kan det vara ohygiensk miljö? (några dagars bajs på golvet?). Dör de av att bli lite lösa i magen? Jag tycker nog att vissa av bajshögarna varit lite lösare än vanligt, men jag är ingen bajsexpert...
Kan det ha bildats ångor (ammoniak eller liknande), som blev kvar i kartongen, eftersom den inte har någon öppning på sidorna i låg höjd? Kan det bero på att äggen hade nån smitta? Jag är rätt säker på att äggen inte rengjorts med vircon s innan kläckningen. Kan det bero på bakteriekultur (bör man lägga in hönsbajs från övriga hönsen på golvet, eller ge nån annan mat med bättre "bakteriekultur"?) Är detta ett tecken på inavel?
Jag brukar inte ha problem med så här hög dödlighet, när jag kläckt fram kycklingar förut. Det första dygnet efter kläckning kan ju nån (gissningsvis) genetiskt svag individ dö, men har de klarat sig 5 dygn brukar typ 99% klara sig (om de inte dör p.g.a. drunkningsolyckor osv) är i alla fall min erfarenhet.
Jag har googlat en del på forumet, men inte funnit något som riktigt stämde in på händelseförloppet/symptomen. Är supertacksam för svar, teorier, tips för att förhindra att fler dör o.s.v.