Hej!
Jag hade inte hällt bort nästan all surdeg när jag matar den för att få igång en surdeg. Jag hade bara matat på helt enkelt varje dag i ca 3-4 dagar. MEN, när surdegen är klar för att användas, och jag använder en del i ett tex bröd, då skulle jag hälla av det som blir över sedan och bara spara lite i botten, och mata på nytt. Så gjorde vi varje dag på jobbet (då surdegen användes varje dag), när jag jobbade som bagare.
Att det luktar och bubblar är positivt! Så låt dig inte skrämmas av det
Ett annat tips för att få fart på en surdeg är att ha i lite finrivet äpple, då sätter det igång ganska fort oftast. Speciellt i rågvarianterna - då det kan vara svårare för dem att komma igång. Och angående att använda en vetesurdeg i ett rågbröd, så går det alldeles utmärkt! Rågsurdeg är ofta lite "surare" än vetesurdeg - enligt mina erfarenheter. Bara experimentera på! Man ska våga prova!
![Wink ;)](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/wink.gif)
Nu blev jag själv sugen på att sätta igång en surdeg.. så ska nog göra det!
Bara skriv om det är något annat du undrar, är utbildad bagare och konditor, så lite kan jag
![Grin ;D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/grin.gif)
Men just surdeg har jag inte arbetat jättemycket med, men lite har man ju varit inne på området iaf!
Lycka till med brödbaket!