Leicester är STORA! Väldigt stora och tunga, och kräver därför både gott om foder och utrymme.
Många raser, inklusive flera av de utrotningshotade lantraserna kan ge goda slaktvikter, samt har intressant ull. Det gäller bara att förstå hur man plockar fram det bästa ur respektive ras, eller raskorsning.
Men vilken ras man än väljer, och vilken uppfödningsmodell (vår-, höst-, sommar- eller vinterlamning/slakt) man än vill ha, så gäller alltid samma sak:
För at få ett bra utbyte, så behövs, förutom allmän kunskap om fårskötsel, att fåren sköts och fodras på ett bra sätt.
Det finns liksom ingen magisk fårras, som kan leverera många, friska och snabbväxande lamm med fantastiska pälsar/ull, om de inte får bra beten, bra grovfoder, lagom mycket kraftfoder och rätt omvårdnad, inklusive parasitkontroll m.m.
Det går alldeles utmärkt att få dåliga slaktkroppar med storvuxna och snabbväxande köttraser eller köttraskorsningar, jag har sett det många gånger. Men då beror det på endera sjukdomar, högt parasittryck, eller brister i hur man sköter sin besättning.
Tänker du dig en intensiv uppfödning huvudsakligen inomhus, av många djur som skickas till slakteri på våren/sommaren när det är bra betalt?
Eller handlar det om att ha några hobbydjur (upp till 10-15 tackor), som får lamm på våren, och de flesta lammen slaktas för eget behov på hösten?
Är det kanske att spinna egen ull och använda egna skinn för hantverk som är mest intressant och köttet ett plus?
Kanske är det att hålla marker öppna/växelbeta med trevliga djur som är primärt, och kött, skinn och ull är mest en bonus?
Eller hägrar att ta fram fina livdjur för försäljning?
Eller något helt annat?
Fundera noggrant på vad som är viktigast i fårhållningen, och om den ska vara med ett tydligt inkomstfokus eller mer på hobbybasis.
Fundera också över om hur mycket (eller litet) investeringar i pengar eller arbete, som känns rimligt för att skapa fårhus och stängsla betesmarker.
Fundera också över hur mycket mark och dess kvalitet som finns tillgänglig för bete och för odling av grovfoder, eller om grovfoder ska köpas in.
Vill man ha djur som lammar i december/januari, för att få slaktlamm till våren/sommaren, så behövs ett mer genomtänkt fårhus och bättre tillgång till väldigt bra grovfoder (både till tackor och lamm), än om fåren lammar i april/maj och kan släppas på bete väldigt snart efter lamning t.ex....
Ska man ha lite fler får, kanske 50-60 tackor eller mer, så kan man ha mer än en lamning per fårår (t.ex. vinter och sen vår) och fler än en ras (eller rasblandningar).
Det blir lättare att ge goda råd, om lämplig(a) ras(er), om ambitionerna är lite tydligare.
Lantraser/allmogefår är ofta avlade för att kunna leva väl på magrare beten (naturbeten), är friska och sunda, har lätta lamningar och goda modersegenskaper och ull var ofta den viktigaste prodkten från dem. Men många raser är något småväxta och det tar längre tid för att nå en slaktvikt/slaktmognad som "köttindustrin" efterfrågar.
Köttraserna växer oftast väldigt fort i början, och får snabbt den sorts slaktkroppar som industrin vill ha, i synnerhet om de föds upp under kontrollerade former huvudsakligen på stall, men de kan också lätt bli överfeta och för stora. Baksidan med köttraserna är att man inte tillräckligt brytt sig om att avla på lätta lamningar och goda modersegenskaper, så innan man själv skapat en god besättning, så har man hjälpt många lamm ut i världen, och sorterat bort många tackor som inte vill ha sina lamm...