Tvättmaskin och diskmaskin ska vara anpassade för att kunna använda varmvattnet och inte behöva värma vatten själv med el.
Det verkar bli vanligare och vanligare att tvätt- och diskmaskiner inte har värmeelementet helt öppet inne i trumman eller diskutrymmet, utan att det sitter i en separat burk (på sidan, med egen cirkulationspump i tvättmaskiner, respektive längs sugledningen till stora pumpen i diskmaskiner).
Sådana maskiner bör vara ganska lätta att modifiera för yttre värmekälla - t ex värmeväxlare från pannvarmvatten eller någon form av gaspanna.
Frysen ska man helst avstå, men om man känner att man måste ha en, så ska det vara av box modell och inte skåp. Den ska också vara av sådan teknik att den kan stå kallt.
Det är mer vanligt att boxar klarar låg omgivningstemperatur (en bekant köpte i somras en billig box, undrar om den kan ha hetat LG, där skröts det med att den klarar -15 °C) än att frysskåp gör det. Tydligen är det så att med det modernaste kylmediet R600a , så kan det bli problem med oljecirkulation och smörjning av kompressorn vid kyla om det är för stora höjdskillnader i anläggningen. En del skåp (t ex det Whirlpool kombinerade kyl och frys som jag har i stugan) stänger av sig helt och hållet när rumstemperaturen sjunker under +10 °C, för att skydda kompressorn.
Ska man hålla sig till offgridverksamhet med klena elverk och växelriktare, så bör man skaffa en inverterstyrd frys (vanligt på dyra modeller av de bästa energiklasserna), de har mjukstart så det är ingen risk att de är svåra att få igång på klen matning som on/off-frysar ofta är.
Jag har varit med om att en frysbox från 90-talet knappt gick att få igång på ström från en 1500 W växelriktare.