...Likaså använder jag alltid mindre sockermängd än recepten brukar innehålla eftersom jag tycker sylterna blir för söta med receptens mängd. Men varken lingon- eller hjortronsylt har möglat för det, så är det så att jordgubbar saknar det konserverande ämne som finns naturligt i lingon? 
Det krävs en tillräckligt hög sockerkoncentration för att det skall bli konserverande. De lättsockrade sylterna som man kan köpa kompenserar det med konserveringsmedel. Så sockret är nog förklaringen till att den möglade. Man bör inte ändra på sockermängden om man inte är beredd att förvara sylten/saften i frysen.
Lingon däremot är lite speciellt, det innehåller naturligt en hög halt av bensoesyra och det råkar vara ungefär samma sak som konserveringsmedlet E211, natriumbensoat. Det gör att t.ex. rårörda lingon håller sig i kylskåp länge utan socker och tillsatser.
Vet inte om hjortron också naturligt innehåller något konserverande. Är ganska säker på att jordgubbar inte gör det, annars hade de inte möglat innan man ens kommit hem med dem.
Ett tips är att det går att blanda i lingon i diverse andra sylter och safter för att öka hållbarheten, man får smaka sig fram till vad man tycker är bra.