Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?  (läst 7090 gånger)

småland

  • Gäst
Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?
« skrivet: 13 dec-05 kl 21:33 »
Vad anser ni om denna stärkelsebaserade sockerlösning som blivit vanligare bland kommersiella produkter? (både läsk, sylt och andra produkter ersätter en del av eller allt det vanliga sockret)

Det är något billigare än socker, och består av glukos och fruktsocker.

Är detta något som ni anser är en bra och hälsosam produkt? Vore det bra eller dåligt att använda det i ekologisk sylt, saft och dylikt?

I usa har det varit kontroversiellt kring detta sedan någon påstod att det var en del av orsaken till fetma-epidemin. Det skulle visst påverka kroppen annorlunda än vanligt socker. Det fanns dock motstridiga åsikter kring det hela.
Läsk i usa har länge använt sirapen istället för vanligt socker vilket hittills varit vanligt i sverige.

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Re:Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?
« Svar #1 skrivet: 13 dec-05 kl 21:54 »
Det påstås ju att fruktsocker inte ger samma höjning av blodsockret som vanligt socker = glukos.
kan själv

HildaM

  • Inlägg: 129
Re:Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?
« Svar #2 skrivet: 17 dec-05 kl 12:09 »
Jag brukar försöka undvika sötningsmedel, eftersom många av dem innehåller aspartam som anses cancerframkallande.
Tycker rårörssocker är bättre om man måste söta, det är ju iallafall naturligt. Eller allra bäst: Honung.

Kiddo

  • Gäst
Re:Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?
« Svar #3 skrivet: 27 dec-05 kl 00:53 »
Fruktsocker spjälkas i levern men levern rymmer bara 50-75 gram kolhydrater och då  blir den lätt full om man äter ren fruktos. Ett för högt intag av framförallt raffinerat fruktsocker kan därför orsaka lika stor insulinutsöndring som högglykemiska sockerarter.

Säkrast är nog att använda oraffinerad naturlig sötning som tex Stevia (Sötflockel), "sirap" gjord på råris, lönnsirap, agavenectar, "date sugar" (torkade och malda dalar), frukjuicekoncentrat och honung. Använder man naturlig sötning får man i sig mineraler, antioxidanter och annat bra samtidigt.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Glukos-fruktossirap, istället för vanligt socker?
« Svar #4 skrivet: 22 jan-06 kl 13:33 »
enkelt socker är inte lika sött, så det finns risk att det blir extra kalorier, inverterat socker som det vanliga är sötast.


Vill man ha annat sötningsmeddel, är honung bra även om det inte är lika sött som socker, så finns det andra smakämnen som lyfter aromen.

Inkokt björksav är ett lite lyxigare sötningsmedel, som man kan göra själv( om man har billig ved).

Rörsocker är i sig inte farligt, om den terapeuftiska dosen inte överskrides ;)

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

198 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser