Tack för receptet. Måste prövas.
Här ett recept från mina förmödrar och ni som kan baka behöver kanske inte instruktioner men jag skrev det till mina barn ursprungligen.
* 2 dl grovt mjöl (råg använder jag)
* 5 dl kokande vatten
* 2 dl 37 gradigt vatten
* 1 dl sirap (har provat med honung, dadelsirap och vanlig ljus)
* 1 dl olja (raps)
* 1 msk salt
* 1 paket färsk jäst
* 1 msk vinäger eller ättika
* 2 msk mald brödkrydda (en blandning elller bara en sort av fänkål, kummin anis frön hela eller mortlade går bra)
* ca 1 kg rågsikt
2 dl grovt mjöl, salt, sirap, vinäger och kryddor i en stor bunke eller i assistentbunken. Skålla mjölet (det är det som gör att brödet är lätt att skära och håller sig bra) Man kan också baka med 2 dl överbliven gröt. Nå. Koka upp 5 dl vatten och häll över, rör runt, lägg över en handduk. Låt stå. Investera i en termometer. När klägget är 37 grader värm 2 dl vatten till 37 och häll även det i bunken samt jästen och oljan. Rör. För hand: Häll i 5 dl vetemjöl och rör ca 2 minuter med stor slev. Häll i 2 dl mjöl till och rör igen. Sen 1 dl i taget tills den börjar släppa från kanterna och du kan ta i den utan att fingrarna blir smetiga utan bara lite kladdiga. Mer mjöl och knåda degen smidig på bordet. Viktigt att arbeta och knåda degen totalt ca 12 minuter för hand. Om man haft i för mycket mjöl blir degen en hård boll med flagor. Inge gott. Låt degen vila i bunken i 35 minuter med handduk över.
Strö lite, lite mjöl på bordet och mjöla händerna. Ta ut degen och dela i tre delar. Knåda inte våldsamt. Bara forma dem till släta bullar och sen rulla till avlång som passar plåten med bakplåtspapper. Lägg de tre sida vid sida med lite mellanrum och täck över med handduk. Sätt ugnen på 175 grader. Låt limporna jäsa i 35 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter.
För att få mjuk och glansig yta penslar jag limporna med mjölk efter de kommit ur ugnen. Täck med handduk och låt svalna.
