Det är ingen risk att värmepumpen skadas av att "kallstartas" om man har huvudströmmen tillslagen och bara stänger av med fjärrkontrollen. Vill man ändå stänga av huvudströmmen till den, så bör man slå till den några timmar innan man startar värmepumpen.
Detta gäller om värmepumpen är försedd med s k vinterutrustning (trågvärme, kompressorvärme mm), och det kan man nog säga finns på alla luftvärmepumpar på den svenska marknaden idag, även de allra billigaste lågprismärkena. För ca 10 år sedan såldes en del luftvärmepumpar som egentligen var avsedda för varmare klimat, där värmekablar mm följde med lösa för montering av installatören. De montagen kunde bli mer eller mindre välgjorda och mindre seriösa installatörer struntade helt och hållet i det.
Vill man vara på den säkra sidan kan man studera värmepumpens bruksanvisning för att se vad det står där, om det inte nämns något alls om kompressorvärme eller vinterutrustning så får man plocka isär utomhusdelen för att se om det finns någon efterhandsmonterad värmekabel.
Invertervärmepumpar använder ofta likström genom kompressormotorns lindningar för att hålla den varm, det brukar man kunna höra på att det "morrar" om utomhusdelen några sekunder då och då när det är kallare än ca -5 °C ute och kompressorn har stått stilla flera timmar.