Det är mycket som påverkar förbränningstemperaturen. Kall ved är ett exempel, kall panna en annan och mängden fukt i veden en tredje. Olika trädslag brinner också olika bra.
För att få en fullständig förbränning så behövs en viss mängd luft. Mer luft än det kyler bara ner eftersom det inte finns mer brännbara gaser. Det är lite grann som att bjuda på hallonkräm med mjölk. För att varje portion ska bli bra så behövs kräm och mjölk. En extra kubikmeter mjölk gör inte portionerna bättre.
Men moderna vedpannor ger aningens för lite luft till förbränningsrummet för att sedan tillsätta lite mer luft en bit ifrån. Man tillsätter dock bara tillräckligt med sekundärluft för att få en fullständig förbränning av gaserna som kommer från förbränningsrummet. Alltså ställs varje tallrik hallonkräm fram med aningens för lite mjölk, men det står också mjölk i kannor på bordet så att man kan få äta krämen "som den ska vara". Att propsa på att gästerna häller på lite till av extramjölken gör inte portionen bättre det heller.
Om man matar på för mycket luft (primärt eller sekundärt spelar mindre roll) så ökar man samtidigt rökgashastigheten (rökröret blir ju inte grövre). Röken stressar sig genom rökröret och avger inte lika mycket av värmen till vattnet i pannan. Röken ska röra sig så lång väg som möjligt där värmen ska avges, inte bara rusa förbi. Vissa pannor har till och med speciella insatser i värmeväxlardelen för att tvinga röken till ytterligare omvägar. De som redan fått krämtallrikar bidrar ju till stämningen och då vill man ju inte att de ska ta snabbaste och kortaste vägen till utgången, eller hur?
Men om röken rör sig för långsamt så hindras förbränningen eftersom ny luft inte tillåts komma in i förbränningsrummet i tillräcklig takt för att hålla glöden vid liv. Har mjölken fastnat på sin väg från affären istället för att vara på bordet så sjunker också festhumöret, det är då min gissning. Samma sak gäller om de som ätit färdigt inte tar sig ut smidigt.
Vad är då lagom luftmängd? Tja, det får man prova sig fram till. Efter ett tag blir man rätt bra på att planera krämbjudningar också.
Ett kul sammanträffande är att en mästare i feng shui ser på ett köpcentrum på samma sätt som vi nu har pratat förbränning i en panna.